doktor1 meni ne vuče na AC i top mi je
Ni meni. Cušima je odlicna igra i ni jednom nisam pomislio na AC igrajuci ga.
doktor1 meni ne vuče na AC i top mi je
Ni meni. Cušima je odlicna igra i ni jednom nisam pomislio na AC igrajuci ga.
solidmerlin Cusima je nesto sto sam uvijek zelio u AC igrama
Prije nekoliko dana dok sam čekao da stigne Lies of P upalio sam Ghost jer nikad do kraja nisam prešao dlc.
I ono gleda. I ne vjerujem kako predivno izgleda PS4 igra. Okej ja imam onu PS5 verziju ali svejedno.
Fora mi je ovo kada padnu na guzicu i počnu bježat. Ovo je lethal težina. zeznuo duel ali se izvuko…
Obožavam kada im udovi lete po podu
Kakav je Lethal Mode? Jel zabavan?
Ponovo čistim igru i prolazim svakim kutkom mape te uživam. Zaboravio sam koliko je čarobna gameplay mehanika i koliko su pogodili s borbom. Assassin's Creed serijal je miljama daleko po faktoru zabave u odnosu na ovo. Puno to ljepše izgleda na PS5 nego li na PS4, makar se sada malo u pojedinim trenucima vidi da je starija igra. Ali i dalje nudi fantastičan art te ukupan izgled igre još uvijek izaziva divljenje. Želim je 100% kompletirati i završiti napokon otok Iki, kako bih mogao spreman dočekati Ghost of Yotei. A sada malo slika kroz kronologiju prelaska.
Volio bih jednog dana napraviti si veliki kolaž iz ove igre, jer ART joj je vrhunski...
Nakon 80 sati platinirao sam igru; sada mi još ostaje cijeli IKI otok. Druga platina nakon Days Gone-a i moram priznati da mi je ova puno draža. Toliko sam prošao Tshushimu da sam je vidio cijelu u potpunosti. Pronašao svu Vanity opremu, pronašao sva Šinoistička svetišta, posjetio sva vrela, stupove časti, svjetionike; ama baš sva svetišta Inarija, naklonio se na svim onim mjestima. Odradio sve udarce bambusa, dvoboje i napisao sve haiku poezije. Pronašao sve Shashimono zastavice, sve zapise uključujući i Iki zapise te pronašao sve mongolske artefakte, sve cvrčke te sve ključne predmete. Toliki mi je gušt bilo to sakupljanje da sam unutar tri dana potrošio doslovce 20 sati kako bih igru platinirao. Morao sam za dva trofeja pronaći na webu način kako ih riješiti, no eto to je bilo jedino varanje. Jedna od najboljih PlayStation igara koje sam igrao i ulazi u legendu. Sada odmor od gaminga, uplaćen godišnji odmor van ovog grada, ali kada se vratim napisat ću konkretne dojmove ili recenziju ako ju tako doživljavate. Jako lijepo priznanje igre, nakon što osvojiš platinu.
*
Na raskrižju povijesti i legende, gdje vjetrovi nose šapat samurajske časti, rađa se digitalno remek-djelo koje se ne igra samo kao videoigra, već se doživljava kao poetsko iskustvo – Ghost of Tsushima.
Poput zen-mača iskovanog u najdubljim slojevima duše, ova igra ne osvaja samo svojom besprijekornom estetikom i profinjenim sustavom borbe, već i nečim mnogo dubljim – duhovnom elegancijom koja prožima svaki korak Jina Sakaija kroz zlatne ravnice, krvava bojišta i tišinu između sukoba. Ovo nije samo oda hrabrosti i samopožrtvovnosti, već i pjesma o sukobu tradicije i promjene, o putu ratnika rastrganog između časti i nužde.
*
Ghost of Tsushima nije tek još jedan naslov u bogatom pejzažu modernih akcijskih videoigara – to je poetska simfonija vizuala i pokreta, digitalna haiku pjesma ispisana vjetrom, čelikom i tišinom. Od prvog koraka po snenim proplancima prekrivenima laticama trešnje, jasno je da ova igra nije samo tehnička uspješnica – ona je estetsko otkrivenje. Svaki kadar mogao bi biti umjetnička slika, svaki kut kamere pažljivo komponiran poput filmskog remek-djela, a svaki trenutak u pokretu odaje čast japanskoj ikonografiji i zen filozofiji. No, ljepota ovdje nije samo na površini. Ispod vizualnog savršenstva pulsira igrivost koja diše s igračem – fluidna, intuitivna i precizna. Sustav borbe odiše elegancijom i brutalnošću u jednakoj mjeri; svaki zamah mača osjeća se stvarno, svaka obrana je ples, a svaki dvoboj – ritual. Mehanike su jednostavne za usvojiti, ali u njima se krije dubina koja nagrađuje strpljenje, promišljenost i majstorstvo. Ovo je igra u kojoj borba nije samo sredstvo, već svrha, čista izražajna forma u kojoj se igrač spaja s duhom ratnika.
U srži Ghost of Tsushima nalazi se borbeni sustav koji ne imitira stvarnost, već ju pretvara u ples – precizan, brutalan i estetski uzvišen. Srž tog plesa su borbeni stavovi, temeljeni na poštovanju prema neprijatelju i razumijevanju vlastite uloge u svakom okršaju. Svaki stav nije tek stil, već filozofija – odgovor na različite prijetnje, prilagodba koja odražava disciplinu i usredotočenost samurajskog duha. Stavovi protiv mačeva, kopalja, štitova i teških udarača nisu puka sredstva za tehničku prednost – oni su izražaj osobne evolucije, načina na koji igrač uči poštovati protivnika ne kroz slabost, već kroz proučavanje njegove snage. Prijelaz između stavova je fluidan poput toka planinske rijeke, a uspješno korištenje svakoga od njih pruža osjećaj nadmoći koji ne proizlazi iz sile, već iz razumijevanja. Upravo zahvaljujući toj dubini borbenog sustava – i širem duhu same igre – proveo sam 127 sati ne samo prelazeći Tsushimu, već ju pročešljavši do posljednjeg kamena, zadnjeg stabla i najudaljenijeg hrama. Svako šintoističko svetište, svako vrelo, svaki stup časti, svjetionik, svako svetište Inarija do kojeg sam stigao prateći lisice, svaki udarac bambusa koji sam precizno isjekao... Svaki dvoboj vođen pod oblacima ili pod zvijezdama, svaki haiku urezan u tišinu vjetra – sve sam pronašao i doživio. Vanity oprema? Sva. Shashimono zastave? Sve. Cvrčci, mongolski artefakti, zapisi i svi ključni predmeti koje igra pruža? Svaki zabilježen, svaki pronađen. Ta posvećenost nije proizašla iz pukog nagona za "100% completion", već iz iskrenog divljenja prema svakom aspektu igre. Ghost of Tsushima nije mi bio zadatak – bio je putovanje koje sam odbijao požuriti, jer svaki njegov korak vrijedio je divljenja.
Mnoge igre danas nude otvorene svjetove – karte prošarane ikonama, to-do listama i naputcima koji, umjesto da oslobode, često umaraju. Ghost of Tsushima bira drugi put. Ovdje sloboda nije obveza, već poziv. Nema prenapadnog HUD-a, nema kričavih strelica ni neumoljivog kompasa. Umjesto toga – vjetar. Šapat prirode koji te vodi kamo trebaš ići, a da pritom nikad ne zaboraviš gledati oko sebe, udahnuti ljepotu trenutka, oslušnuti tišinu. Ta suptilnost u vođenju igrača pretvara svaki korak u osobni izbor, svako skretanje u nagradu. I upravo ta tiha, nenametljiva genijalnost igre bila je ono što me neprestano vraćalo. Nije bilo prisile. Sve je bilo opcionalno – ali sve je zvalo. Šintoistička svetišta na liticama koje oduzimaju dah, lisice koje vode do skrivenih mjesta molitve, bambusovi testovi preciznosti koji traže fokus i ritam, haiku stajališta gdje se duša umiri... Nisam ih tražio da bih ih precrtao sa liste. Tražio sam ih jer je svaki od njih nosio djelić onog neuhvatljivog duha Tsushime – i svaki je bio vrijedan. Tako je, bez ikakvog izvanjskog pritiska, izrasla unutarnja potreba – ne da samo dovršim igru, nego da ju u potpunosti proživim. 127 sati kasnije, svaki kutak otoka bio je istražen, svaki izazov savladan, svaki trenutak upijen. I ta konačna platina – nije bila trofej koji sam jurio, već posljedica ljubavi prema svakom aspektu igre. Nagrada za pažnju, strpljenje i poštovanje prema digitalnom svijetu koji je djelovao stvarnije nego mnogi stvarni.
U temelju Ghost of Tsushima ne leži samo sukob s mongolskim osvajačima, već dublja, tiša borba – ona koja se odvija unutar samog Jina Sakaija. Sukob između dužnosti i savjesti, između časti i učinkovitosti, između puta koji mu je naslijeđen i onog koji si mora iskovati sam. U tom kontekstu, odnos između Jina i njegova strica, gospodara Shimure, postaje srž igre – osobna drama koja nadilazi rat i prelazi u priču o identitetu. Lord Shimura utjelovljuje strogi kodeks samurajske časti – ne kao ukras, već kao temelj svega što on jest. Za njega, pobjeda bez časti je poraz. Njegov pogled je usmjeren prema onome što treba biti, prema idealu. Jin, s druge strane, živi u stvarnosti koju ideal ne može obraniti. Mongolska invazija razotkriva pukotine u tom kodeksu. Kad svijet izgori, kad neprijatelj ne poštuje pravila, čemu koristi forma bez rezultata? Kako igra odmiče, taj odnos se razvija iz bezuvjetnog povjerenja u bolno razilaženje. Jin ne postaje buntovnik – on postaje nužan. Duh. Simbol onoga što treba biti učinjeno, čak i kad to znači izdaju vlastitog naslijeđa. On ne odbacuje čast – redefinira je. Njegova borba protiv Mongola postaje više od obrane domovine – to je borba za dušu naroda, borba za slobodu koja zahtijeva žrtvu vlastitog identiteta. U borbi, Jin nije mitski ratnik bez mane – on je čovjek. Ali čovjek koji je spreman biti sve ono što čisti samuraj ne može – noćna sjena, otrovna strijela, tišina prije oluje. Njegova transformacija u Duh nije degradacija, već uzdizanje. On postaje ono što neprijatelj ne može predvidjeti, što vlastita kultura ne može još prihvatiti, ali što njegov narod očajnički treba. U trenutku kada se putovi njega i Shimure konačno razdvajaju, ne ostaje bijes – ostaje tuga. Dva muškarca, jednako časna, ali različito oblikovana. Jin ne prezire put svog strica – on ga poštuje, čak i dok ga odbacuje. I to je najveća snaga njegove slojevitosti: sposobnost da voli ono što je morao izgubiti. Kada se govori o atmosferi Ghost of Tsushima, bilo bi neoprostivo zanemariti ono što se ne vidi – ono što se čuje. Zvuk u ovoj igri nije u pozadini; on je suština. To nije samo skup ambijentalnih efekata – to je paleta emocija koja diše zajedno s igračem. Šuštanje trave pod nogama, huk vjetra preko brda, udaljeni udar groma u noćnoj oluji ili tiho predenje konja u tišini zore – svaki zvuk ima svrhu, svaki je iskren. No prava čarolija leži u glazbi. Kompozicije Ilana Eshkerija i Shigerua Umebayashija nisu tu da ispune tišinu – one je slave. Od suzdržanih, meditativnih melodija koje prate trenutke samoće, do uzavrelih, ritmičkih udaraca bubnjeva u središtu bitke – glazba oslikava unutarnji svijet Jina Sakaija jednako snažno kao i krajolike koje prelazi. U mnogim igrama glazba je pozadinska kulisa; ovdje je suputnik. Postoje trenuci kad sam znao zastati – ne zato što je to igra tražila, nego zato što sam želio slušati. Sjediti uz haiku stajalište, dok lagani tonovi shakuhachija lebde zrakom, osjećajući se više kao sudionik duhovnog rituala nego igrač. To je moć zvuka u Tsushimi – on ne naglašava akciju, on prožima značenje.
Ghost of Tsushima nije igra koju sam jednostavno završio – to je svijet koji sam upio, kroz koji sam kročio s poštovanjem, u kojem sam disao punim plućima. Ne postoji točan trenutak kada sam znao da mi ova igra prelazi iz hobija u iskustvo, iz zabave u povezanost. Možda je to bio prvi put kad me vjetar odveo mimo zadatka, samo da mi pokaže horizont obasjan zalaskom. Možda kad sam, u tišini, sjeo uz vrelo i osjetio spokoj koji nijedna borba ne može nadjačati. A možda – kad sam shvatio da sam sve, baš sve, otkrio ne zato što sam morao, već jer nisam mogao drugačije. 127 sati kasnije, s platinom koja nije simbol postignuća, već posvete... Zatvorio sam to poglavlje ne s olakšanjem, već s tugom. Kao kad ostavljaš mjesto koje si zavolio, likove koje si razumio i priču u kojoj si pronašao dio sebe. Ghost of Tsushima nije samo postavio standarde u gameplayu, estetici i dizajnu – postavio je standard u emotivnoj povezanosti između igrača i svijeta igre. To je igra koja ne viče – ona šapuće. Ne traži pažnju – zaslužuje je. I kad se završi, ne nestaje – ostaje, kao trag u pijesku koji ni vrijeme ni sjećanje neće izbrisati.
Glavna prijelomnica u igri mi je bio trenutak u kojem kojem Jin prvi put odsječe glavu – kršeći samurajski kodeks i simbolično zakoračujući na put Duha. To se događa u snažno režiranoj sceni nakon opsade utvrde Kaneda, gdje Jin koristi otrov kako bi oslabio mongolske snage, a zatim u završnici dvoboja s Temugeom prvi put učini ono što bi svaki samuraj smatrao sramotnim – odsječe protivniku glavu bez časti, bez izazova, i bez borbe. Time dobiva pristup Ghost Stanceu (Stavu Duha) – borbenoj tehnici koja simbolizira Jinovu preobrazbu iz tradicionalnog samuraja u figuru straha i simbola otpora. Taj trenutak je jedan od ključnih narativnih prijeloma u igri – to više nije borba za čast, već borba za spas. I Jin to osjeća – i nosi. Taj trenutak ću pamtiti cijeli život kao najdraži od kada igram videoigre.