Evo, nakon otprilike 85h završio sam Cyberpunk 2077 u potpunosti, što podrazumjeva glavnu priču, sve side-questove, gigove i ostale sitnice koje su potrebne za 100%. U globalu sam dosta zadovoljan sa onime što sam dobio u tih 60 eura iako je jasno da fali nekih stvari koji bi dosta bolje prezentiralo igru krajnjem korisniku tj igraču. Dok bih mogao pisati odiseje i ilijade o samoj igri te o stvarima koje valjaju te koje ne valjaju pokušat ću razbiti moj osobni dojam o svemu na 2 dijela.
Prezentacija
Cyberpunk 2077 je futuristički RPG iz prvog lica koji te uplete u (ne)dogodovštine protagonista V. Tri su opcije tj Life path-a dostupna na samom početku kojji se kasnije spoje u jednu cijelinu te se prema onom što odabereš na početku neke misije drugačije odvrte što je meni super jer ti igra daje slobodu odabira, i to ne prividnu slobodu već pravu slobodu koja ima svoje posljedice. Radnje ove priče se odvija u Night City, mjestu gdje vladaju agresivne bande, kriminal te ubojstva na svakom koraku te na kraju ono možda čak i najgore, nemilosrdnije korporacije. Grad na drugu ruku, koliko god grub zvučao je zbilja preljepo mjesto. Mjesto koje je ruku na srce najveće tehničko dostignuće u video igrama do sada! Količina detalja na svakom koraku je zbilja zaprepaštujuća – svaka skrivena ulica, svaki bar, svaki NPC te svaki auto je krcat detaljima koje se obično a i rijetko kad vide u AAA igrama velikih kalibra. Ray Tracing ovu igru zbilja gura na grafičku razinu koja ponekad graniči sa realizmom. Grad je prepun neon svjetla i RT to posebno donosi u izražaj, pogotovo nakon nekih vremenskih uvjeta poput kiše ili još bolje kad si u nekom baru i vidiš kako se mramorni šank stopi sa ostalim svjetlima i refleksijama koji bogato okičuju okoliš.
Neću iči duboko u priču ali ona je pored impresivnog grada u nekim trenucima jednako impresivna. Samu glavnu priču možete proći u nekih 20-25h što za single player priču dan danas nije ni loše. No da vas to ne obeshrabri, pored nje imate čak 4 glavna quest line-a koji su jednako dobri pa čak i ako ne i bolji od same glavne priče. Uz to vas čekaju više krajeva svaki sa svojom misijom i svaki sa svojim ishodom koji otvara mogućnost za ekspanzije u zbilja šarolike vode.
Kombat je ovdje isto izvrsno dorađen te daju stvarno puno načina za riješiti situaciju, od recimo klasičnog stealtha, Netrunner stila igranja gdje možete komotno stajati na vrhu neke zgrade i hakirati protivnike sigurno i brzo, ili ako ste pravi krkan uvijek možete prijeći na face to face combat gdje svojim arsenalom brzo i efektivnio možete riješiti svoje potivnike. Pored cyberware-a do kojih ću uskoro doći glavni aduti su vam puške te njih na svu sreću ima na šake i kape i svaki od njih su posebni na svoji način i svaki od njih može imati svoj posebni stat. (poison, fire, electric) koi čine dodatnu štetu. Naravno tu su i dodaci poput silencera i scopeova. Cyberware je što čini ovu igru još privlačnijom jer si prema tome možete orijentirati stil igranja. Ima baš svega, od boljih OS-eva za više rama i više mjesta za quick-hackove za Netrunner stil, Second Heart opcije koja omogućava dodatni život kad vas ubiju koja recimo paše za bio koji stil igre ili meni najdraži Mantis Blades koji ruke gotovo pa pretvori u smrtonosne oštrice savršene za kombinaciju igranja klasičnog FPS stila sa ubojitom kombinacijom melee-a. Kad smo već kod melee oružja tu isto tako imamo pregršt svega, no nažalost nisam previše igrao snjima pošto mi se nisu činili baš efikasnim, no ono malo što jesam igra mi se svidjelo – katane su brze i ubojite a ostala teža oružja su sporija ali jednako efikasna.
Auti su u ovakvim tipovima open world igara jedne od glavnih zvijezda, i tu CB 77 ne faljiva isporučiti. Ima svega, od sportskih, pimp, auta za običnog radnika, motora te auta za posebne vožnje poput onih za vožnju pustinjom. Svaki auto je detaljno oblikovan iznutra i izvana te za razliku od gameplaya sa glavnim likom oni se mogu voziti i iz prvog i iz trećeg lica. Svrha toga koliko sam uspio shvatiti je bolja pokretljivost u uskim situacijama ili bolja imerzija kad se baš želi upustiti u raskoš detalja koje igra ima pružiti. Kad smo već kod raskoš detalja, svaki auto u prvom licu ima custom dizajn unutrašnjosti što mislim da je dosta cool! Motori na drugu ruku mi nisu sjeli dobro, iako imaju vrhunski dizajn i estetiku sama vožnja i okretljivost snjima je dosta loše izvedena.
No na svu sreću oboje imaju radio koji vožnju bila loša ili dobra, uvijek čini doživljajem. Sountrack je zaista krcat glazbama svih žanrova te za svakog ima nešto što bi mu mogla biti sljedeća buba u uhu. Glazba pored vožnje u autu isto tako čini veliki dio u samom kombatu gdje napete situacije svojim energetičnim beat-om čini još imerznijim.
Što mi se svidjelo:
- Grad koji nikad ne zastaje te impresionirati svojom estetikom i dizajnom.
- Priča, side questovi i gigovi pršte kvalitetom i zanimljivim lore-om.
- Odličan combat sa odličnim tempom te raznim pristupima rješavanje nekog problema.
- Energetičan sountrack koji krasi svaki trenutak za što veću imerziju.
Što mi se nije svidjelo:
- AI koji je nepostojeći u velikoj večini situacija.
- Previše oružja koja iako izgledaju cool ne daju osječaj kao da si ih osvojio.
- Model vožnje iako je dobar, na motorima je dosta loš dok auti dosta driftaju.
- Igra ima strašno puno sadržaja koji su razbacani po mapi i dosta znaju zbunjivati, bar na početki igranja.
Tehnička strana
Ovo je sekcija koju nebih baš za svaku igru stavio, no pošto je sam igra u stanju kakvom je, siguran sam da u ovom trenutku nije baš svakom svejedno dati 60 eura za igru koja je na takvom glasu kakvom je.Igru sam kupio za PC i samo tu sam ju igrao na konfiguraciji: i9 9900K, RTX 2080 Super i 32GB radne memorije. Kao što sam napisao nisam znao što očekivati od igre te sam ostavio postavke na preporučene postavke koje su bile nekih Very High sa Ray Tracing refleksijama na On. Odmah pri startu igre se vidjelo da me čeka posebno iskustvo sa grafičke strane jer je igra izgledala bolje negi išta što sam do sada vidio, što je iskreno uglavnom zbog dobre RT implementacije. Prva misija je bila kao iz filmova, dizajn likova, detalji lica i odjeće su klasa sama za sebe, a interijer je bio ništa manje nego savršen.
No tu dolazim do prvog bug-a na kojeg sam naišao, naime da bi sve sredio kako treba trebaš taggat neprijatelje sa srednjim klikom koji naravno nije radio. Ništa strašno za prvi bug zar ne, ali takve sitnice nemaju šta raditi doslovno u prvoj misiji koja služi kao uvod i prezentaciju u ono što ćeš potencijalno uložiti preko 50h. No zanemario sam to i krenio dalje sa svojim poslom. Grad sam po sebi je krcat sa NPC-evima koji rade svoje ture i svoje pizdarije za koje se iskreno nisam baš petljao. Auti i ljudi u njima na drugu ruku su potpuna druga stvar, ako prelaziš cestu da ne ideš preko zebre kao i svi te nemilosrdno zgaze tj sruše. Samim time je vidljivo dan su kao i NPC-evi sa pločnika programirani tako da idu svojom rutom i imaju 0 inteligencije za ostalu okolinu. Recimo ako im parkiraš akto iti malo da im put ometaš, stjat će tamo dok god ne makneš auto sa puta. Policija je nemilosrdna i ima insta-spawn mehaniku gdje ako napraviš bilo šta da ih izazoveš bilo gdje, automatski se spawnaju i ubiju te. Veliki je minus recimo što te počne loviti samo ako ubiješ nekoga i samo tada, nema zatvor, samo metak u glavu i to je to. Na moju sreću nisam imao previše interakcija snjima tako da sam iskreno i zaboravio da postoje, a i kad bih slučajno ubijo kojeg pješaka ili NPC-a samo se treba udaljiti sa mjesta zločina i oni te prestanu loviti.
Glitchevi u globalu se svode na audio-vizualne gluposti koje se mogu jednostavno riješiti sa save – load funkcijiom. Dosta česti primjer koji mi se možda nekih 5 puta znao desiti jest da imaš relic malfunction te one vizualne diostorzije koje se inače maknu kroz minutu dvije te ovdje se recimo nebi makli iopće dok ne loadam. Drugi primjer jest kada voziš brzo lik se stavi u T pozu na jednu sekundu u vožnji i onda se vrati nazad. Po meni najiritantni glitch kojeg sam isto tako vidio možda 5 puta bi bio promjena vremena i doba dana skroz radnom. Do game breaking bugova ili save breaking bugova nisam došao, najbliže tome što sam se uspio približiti je bilo kad mi se neprijatelj u jednoj od mnogobrojnih Wanted misjia klipao u zid te ga nisam mogao naći tj igra mi je računala event kao nedobršen iako neprijatelja na mapi nije bilo. Na svu sreću uspio sam to riješiti sa quick-hack opcijiom.
Performanse na drugu ruku za mene nisu baš najbolje bile, iako imam dosta jak PC sama igra sa uključenim RT refleksijama u otvorenim područjima mi se znala vrtiti u nekih 45 FPS-a u prosjeku a i nerijetko je znala padati i ispod. Sa svime ovim na umu PC verzija je Mona Lisa naspram PS4 verzije koje sam imao priliku uživo vidjeti, bugovi jesu tu ali su mizerni i beznačajni bar što sam imao priku vidjeti u ovih 80h no na drugu ruku performanse sa uključenim RT-om moraju popraviti tj ispeglati što ne sumnjam da će im biti problem kroz ova sljedeća dva velika patch-a koja su najavili.
Što mi se svidjelo:
- Grafika. Ukratko kao što sam bio pisao, ovo je za sada tehnički vrhunac ikoje video igre koja je izdana.
- Rijetko tko se može usporediti sa količinom detalja koje je CDPR implementirao u open world igri ovakvog kalibra.
- Ray Tracing i DLSS rješenje, iako može biti bolje optimizirano ovu igru dovodi u ligu samu za sebe.
Što mi se nije svidjelo:
- Glicthevi i bugovi koji iako nisu ozbiljni, nađu se dosta često, no naučio sam živjeti snjima pri igranju jer nije baš toliko loše.
- Iako igra u ponekim aspektima nema konkurencije, u drugima je poptuno "obična" tj nema se čime pohvaliti.
- Ray Tracing performanse koje ubijaju framerate čak i na jačim grafičkama.
Iako je Cyberpunk 2077 dosta kontroverzna igra sa razlogom, moram priznati da sam uživao u svemu što nudi, iako kao što sam bio pisao, vidi se da fali još dosta stvari – no unatoč svemu ne dajem ocjenu na temelju onoga što bi mogla biti već onoga što jest.
8.5/10.