AbelKOsMos samo primjecujem ako smijem. Sad idem procitati Prayerov osvrt

AbelKOsMos No na drugu ruku si ju prošao i opet ju prolaziš? Da se igra meni ne sviđa nebi ju ni dovršio a kamo li opet počeo. Osobno nebih sigurno uložio 50+ sati u "prosječnu" igru koju pljuješ kao i njene developere a isto tako ih podupireš time što ju igraš i što em da nisi kupio na jednu platformu već na dvije. (???)

Da se razumijemo, vidi se da si ljut i da igru voliš "ne voliti" ali daj napiši nešto konstruktivno o samom gameplay-u jer koliko vidim do sada nema ništa pozitivno o igru već samo rešetanje po svemu. Istina igra ne blješti u nekim dijelovima ali ju nazvati smećem i veoma prosjećnom je više čin frustracije i ljutnje nego objektivnosti. Isto tako, ne znam što ti znači daje grad "živ" jer osobno osim boljeg AI-a i boljeg modela vožnje ne vidim nikakvu razliku između Cyberpunk 2077 i konkurencije gdje čak i sa lošim AI-em Cyberpunk u večini slučajeva prevladava. Ovo je RPG igra te svatko tko je ikad igrao takve igre zna što može očekivati, a to je jak oslonac na priču, dijalog i lore. Sve ostalo se ili ekvivalentno povezuje sa tim elementima ili je potpuno nebitno.

Vidim da masu ljudi krivo shvaća poantu igre tj što ona pokušava napraviti a to je igrača uvući u svijet i lore svega, a ne da vadiš Tommy Gun i ideš po pločniku klati ljude. Za to su druge igre koje takav način igre izvode puno uspješnije.
Ako se buggovi zanemare, koji su iz prve ruke zbilja mizerni te ako se uzme priča/lore te tehnička strana igre (grafika, dizajn, likovi, voice acting te soundtrack) ovoj igri objektivno ne možeš dati manje od 80 ma koliko god pristran bio da ti se ne sviđale odluke developera.

prayer
    Ja sam napisao da igra ima dobrih momenata, i vec sam napisao zasto je igram ponovo (obozav photomode u ovoj igri).
    Iskreno grad je prelep, ima jebenih glavnih i "sporednih" misija.
    Ja sam je zavrsio posle nekih 80 sati i kad izadje dlc odigracu i to.
    Kad izadju poboljsanja za igru...upalicu je ponovo.
    Na kraju prica je fina ali meni licno nista sto cu stvarno pamtiti.
    Gameplay je ok, ne znam sta oces da kazem tu...igrao sam igru kao masina za ubijanje ali sam podosta i hakovao...sad malo vise pojena valjam u to i stealth.
    Ali opet nije mi nista posebno.
    Ovo je ok igra sa zlatnim trenutcima.Vidi se gde su ulozili vecinu truda i gde su zazmurili (a zazmurili su). Ja po njima serem zato sto su se oni posrali po vecini (ukljucujuci i mene).
    Zasto sam igru kupio dva puta, napisao sam i to.
    I ja verujem da ova igra moze da bude 8 ili 9 ili sta ti brojevi vec znacili, samo treba dosta rada na njoj i verujem da ce taj tim dosta toga poboljsati.
    ali to ne menja cinjenicu da su svesno uzeli pare od ljudi koji su im verovali.
    I sad na kraju bila meni igra ok, prosecna, losa ili nesto najbolje nije ni bitno posle tih njihovih gluposti.

Kada kazem da grad nije ziv pod tim mislim da sem lepote u njemu nema nista, apsoluyno nista.
    Sve je zatvoreno, nemas nikakva mesta gde mozes provoditi vreme, tih par barova ne sluzi nicemu sem da potera pricu dalje.
    Mesta gde kupujes hranu i odecu...blagi uzas.
    Ja igre ne volim ne voleti, ja igre koje ne volim nemam.
    Ja ovu igru volim, ali za mene je prosecna.
    Sve jebene stvari koje su odradili sa likovima ( i stvarno mislim da su odradili neke stvari pre pre pre dobro) na kraju ispare, kad skontam da se vozim od tacke do tacke i da izmedju nema nista sem lepog grada.

Kada sam zavrsio igru oladio sam nekih nedelju dana ( verovatno malo duze) i upalio je ponovo, hteo sam da napravim novog lika i da idem da palim screenshotove po gradu, to mi je jedna od omiljenih stvari za radit...odbrao sam drugaciju pozadni i posle nekih 30 min sam se nasao na istoj poziciji kao i prvi put, bez ikakvih razlika.

Ja znam sta je RPG (barem mislim) posto je to vecina mog igrackog kataloga, ali znam i sta je bilo obecano.

Meni nije zao 120 evra (za dve kopije), ja sam stvarno iscekivao ovaj naslov, i ne razmisljam o tome dali sam bacio pare ili ne..ali mnogi ljudi jesu.
    Neko za svojih 60 evra oce valjanu igru..pogotovo kada dolazio od takvog studija, studija koji je bio u hvalospevima medju igracima, studija koji nece da zajebe.
    E zbog tih ljudi ovo je uzas, uzas je i da se pusti da prodje...jer ce se ponoviti.
    I ovako pusimo sa svih strana, imamo mikrotransakcije i levo i desno, imamo igre koje se jedva menjaju, imamo igre koje su takodje pune bagova, i sada kada ti i ovi uvale kurac..nije bas lepo.
    Ja o igri imam dosta pozitivnih misljena...stvarno ali guse ih glupave stvari sa svih strana.
    Cak i te gluposti sa usporedjivanjem...pa nisu bas skroz glupost.
    Mislim smesno je da jedna ovakvo jebena i nova igra nije u stanju to da ubaci a ovamo pricaju kako ce grad biti ziv i svi ce imati day and night cicle ( mislim i sam znas sta su sve pricali) a vamo ne znaju da zaobidju auto.
    Da su napravili igru jos manjeg opsega i da su se vise drzali price a ne open worlda ovo bi bila cista jebenica.
    Daj bre kolko ima onih fiksera sto ti daju misije, odes kod njih...razmenis rec dve i to je to, a oni su kao neke baje.
    O tim manjim misijama nema smisla ni pricati..to je uzas (meni licno)
    Opet ja razumem da je ovo nekom pre jebenica, meni nije.
    Ali mislim da mi moze biti..secam se prvih sati...ja sam bio odusevljen, i u vecini interakcija sa glavnijim likovima sam uziva ali posle 30-40 sati skontam da ganjam tu pricu a da ovo sporedno radim ko masina, bez ikakvog zadovoljstva.
    Niko ne spori da iza voice actinga i muzike (muzika je do jaja, a slusao sam vecinom jedan radio) i grafike (na kompu 🙂 ) stoji talenat i u tim trenutcima igra vristi od ulozenog truda ali s druge strane ima tolko praznih trenutaka.

E sad slozili se ili ne sa mojim misljenjem o samoj igri nije ni bitno, zato igre i postoje...svako nadje nesto za sebe (igre koje su meni neverovatno dobre verovatno neko drugi nebi ni pogledao)

Na kraju ljudi su bili prevareni za svoje novce i citav govor po izlasku igre je bio uzas.

I da ja igru nikad nisam nazvao smecem...vec prosecnim iskustvom, i da mozda tu ima i ovih emocija koje dolaze sa strane (jbg covek sam) ali nikad je nisam nazvao smecem.
    Ono sto bi meni bilo smece necu ni igrati, to jest necu ni kupiti.
    A ovoj igri se veselim..kada dodje na svoje, ko zna mozda ce i ovaj drugi prelazak biti bolji ( i ako sam ga krenuo igrati zbog drugih razloga).
    Ja razumem da je nekima ovo najbolje drkanje u zivotu i nemam nista protiv toga, ali ne razumem ljude koji brane ovaj studio posle svega ovoga (ali nemam nista ni protiv toga..ne utice na moj zivot).
    E sad jebes mi sve ako i znam sta sam sve ode napisao i kolko se ponavljam i dali sam sve rekao...jbg prekinuo sam erotski visual novel igrat da bi odgovorio a svi znamo da se tko iskustvo ne prekida 🙂

prayer a nisam, ja sam prosao 80h igranja i sada tek peglam main story/e. Obicno tako igram open world i RPGove.

AbelKOsMos Lijepo napisano, ali opet ne razumijem što ti znači "mrtav" grad u usporedbi sa drugim igrama? Što ovdje fali a da su drugdje isporučili? Grad je ko grad, a to što ne možeš ući u svaku zgradu je malo nerealno za očekivati pogotovo jer em to nije cilj, em to nije vremenski efikasno. Na kraju dana čak i da to naprave grad bi bio jednako mrtav kako ga voliš nazvati. Mislim da od igre dobivaš krivi vibe tj mislim da imaš druga očekivanja od ove igre. Ovdje je priča i atmosfera sve, te ako se potrudiš malo ući u lore i ostatak side questova mislim da bi promijenio mišljenje o gradu. Dobar primjer ti je Nier Automata gdje je borba ništa više nego prosječno odrađena, no ono gdje blješti je priča, lore i muzika igrom slučaja kao i Cyberpunk te na kraju ispada kao jedna od najboljih igara generacije. CDPR je zajebao što je pustio igru u prodaji na konzolama i za to ih treba pljuvati no PC verzija je skoro pa gotov proizvod. Jasno mi je da se osjećaš prevarenim kao što bi trebao, no iz postova se vidi da si pristran hate train-u i koliko god igra dobra bila ona će uvijek biti loša i to s razlogom. Znam kako se osjećaš jer se i meni isto desilo sa TLOU 2, no kad ti upališ igru i kad ti vidiš koliko su truda uložili u nju zbilja ne možeš reći da je prosječna, ma koliko god ljut bio na developera.

Na drugu ruku, svatko ima svoj gušt u igrama tako da ono što je meni super tebi ne mora biti i obrnuto.

Mislim da mrtav znaci da nema nikakve interakcije igraca s npcevima i obratno, nemaju svoje rutine, ne pricaju medjusobno(neki pricaju dvije recenice i tak stalno u krug), uglavnom svijet ne “zivi” nego je eto tu, igram recimo sad Legion, znaci 3 razine iznad CP kaj se tice svijeta, ljudi reagiraju na sve kaj radis, ako nekog premlatis i poslije ga sretnes frajer se usere i pocne bjezat ili si klekne i moli te da ga ostavis na miru, a nekad i zeli revans, napravis neko sranje policija te ganja, ljudi bjeze, dronovi dolaze, cak i news dronovi da sve snime, na svaku stvar koju napravis na ulicama svijet organski reagira, mislim da je to sad vec neki standard dok toga u CP nema, sve je kulisa obicna, nema nikakvih reakcija, mislim da neki od vas imaju skroz krivu percepciju o tome kaj je neko ocekival od tog svijeta, ne ulazak u svaku zgradu nego jednostavno da ima barem neku razinu open world standarda koji je u industriji vec desetljece, a nismo dobili cak ni minimum toga, a stalno potezete kak je prica jebena u argumentima, a to nitko ni ne osporava, da je ova prica i ovi likovi u nekom linearnijem izdanju di je svijet kontroliran devovima tj da vidimo kaj nam daju da vidimo ovo bi bilo remek djelo

renda Vidiš s ovime se apsolutno slažem, AI NPC-eva je apsolutno nepostojeći u ovoj igri to mi je ovdje jedan od većih minusa. No opet, na drugu ruku nisam baš imao pretjerano interakcije sa ljudima na ulici a iskreno me nisu baš ni zanimali jer sam skužio da su više kao šminka nego išta drugo. Zbog toga kažem da je igra još u beti a na kraju krajeva ne sumnjam da AI neće popraviti.

Slazem se, ali iskreno mislim da ne budu popravljali, kak je neko vec rekel ima tu previse posla da se to sve poslozi i ne znam kak misle to izvesti, bugovi se daju zakrpat, ali ove neke vece stvari tesko, mislim daju se i one, ali kroz godinu-dvije, a do onda vec naprave pola neke nove igre

A nije priča toliko top, bar meni nije bila. Sasvim solidna za potrebe igre ali nema ambicije jednog Deus Ex serijala ili tu dubinu i razradu s političkog aspekta. Igra je superzabavna s gameplayjem i ima pogođenu atmosferu i to je mene osobno vuklo svih 100 sati koliko sam igrao i iskreno ništa više nisam tražio, stvarno je kao ukupan paket na PC-u dovoljno dobra. Bez beda bih dao 8 ili 8.5 kao i Prayer.

renda moguce je, vec su pisali o skriptama koje su radene i koje je trebalo dovrsiti za npceve i promet. Jer realno ono sto nedostaje igri je akcija-reakcija. I dodao bi ono sto si zaboravio, npcevi i promet ne smije biti samo sprite koji se pretvara u model kada je blize tebi i zbog cega doslovno nestaje na vecim udaljenostima kada okrenes kameru.

Neznam koliko ste vi istrazivali grad i koliko ovi videi na netu to prikazuju, ali zaista su poceli implementirati razne npceve i dogadaje s njima. Postoje oni beskucnici kod bacvi, grupe u centru koji kure pljuge na pauzama, peraci stakla izloga, nekakvi grafiteri, ispred klubova, prosvjednici... Cak sam naisao i na samoubojstvo, gdje mi se lik bacio sa nebodera u poslovnoj cetvrti. Nije bug, vec scena, jer se cuo vrisak kako je padao (imam screense, pa stavim kasnije).

Ovo nije diranje u core igre, ovo je vracanje izrezanog. Primjerice, nitko ne vodi racuna da igra zapravo nema loadinga, da postoje dostupne lokacije izvana tipa barovi, razni shopovi, hotelski lobbyi i slicno kojima samo treba ubaciti interijer, jer ono sto odvaja ulicu od tog "izbacenog" dijela su ulazna vrata, koja ovom prilikom kazu "locked".
          Pokazem i kasnije jednu sliku na sto tocno mislim.

Ne samo interakcija sa npc likovima i njihove reakcije, nego i to sto si spomenuo.
          Ja sam ocekivao da ces moci uci na vise mesta ali ne moze i ako svagde pise open.
          Ocekivao sam bolju interakciju sa prodavnicama.
          Kao sto sam rekao sve je uglavnom posadjeno da sluzi prici i onda posle toga nema nikakvu svrhu.
          Probajte se vratiti na ono mesto gde iza stola radi ona seksi devojka plave kose (dolls mesto mislim da se zove), nista ni da bekne ko da vas nema.
          Policija uzas, kupovina vozila smor, kupovina odece takodje, ne mozes ni da vidis kako izgleda.
          Fikseri su posadjeni po raznim krajevima i kad ih nadjes malo su bolji od pesaka.
          Jednostavno nemas sta raditi a jesu rekli da prave naj zivlji grad ikad pun interaktivnosti.
          I plus mnoge druge stvari....i onda na kraju kad dodaj ove mrave(ljude) po gradu koji ne sluze ni cemu......
          Zato je meni taj grad sminka, lepo izgleda i to je to....sem ceste i puta nema nikakve svrhe.
          Neke igre koje su puno starije su svojim gradovima dali vise srca i duse a da pritom nisu mogle da ostvare ni pola stvari koje se danas mogu.
          Ali sad se vec vrtimo u krug.

Sa ove zgrade

je ovaj lik skocio

nista pretjerano novo ali eto mozda nekog zanima.