A gle, sa takvom logikom svaki komad medija možes nazvati propagandom.
Zato sam i stavio takvu analogiju sa Doom Eternalom.
Tamo si bijeli nabildani lik koji po paklu ubija demone.
Sa takvom logikom je Doom totalna desničarska i kršćanska propaganda.
I Unchartedu 4 je križ i kršćanska mitologija centralna stvar i onda bi to bila kršćanska propaganda.
Saints Row bi bila propaganda protiv zdrave pameti, a GTA kriminalna propaganda.
Halo je ksenofobija pojačana na 11.
Samo zato što se neke teme i stvari pojavljuju negdje u nekom mediju ne čini tu stvar centralnim pivotom priče i kao takave su nebitne u široj slici.
Sve što se u TLOU2 može protumačiti kao propaganda je samo pozadinska buka pokraj glavne poante i služi kao kulisa. Nešto što ti stvara iluziju stvarnog svijeta.
U tome je TLOU nevjerojatno jak.
Ne postoji lik koji nema povijest i kompleksne razloge i motivaciju iza svojih akcija.
Ako je tebi činjenica da je pisac napisao Ellie kao lezbu ili da je na svojim putovanjima posjetila sinagogu jednaka propagandi, onda mi nije jasno kako sve ove gore analogije koje sam naveo nisu propaganda.
Osobno sam mišljenja da propaganda ne može biti kvalitetna jer ima iskvareni cilj u svojoj srži.
Propaganda nije nešto što je napravljeno sa toliko strasti i ljubavi kao što je TLOU2 nego je ono što ispadne upravo kad te strasti i ljubavi nema.