Obje igre su ako ništa drugo barem vrlo dobre, jedino što je za Obsidian očekivano da im igre budu oko 80% (nekad naravno i bolje), dok je za Bethesdu očekivano da to bude 90% i više za projekte koje priremaju jako dugi niz godina, da svaki detalj bude logički i na mjestu (bez obzira na tehnikalije), da naglasak bude na world buildingu odnosno istraživanju koje nagrađuje igrača i pruža inicijativu da se to često prakticira te uz prostor za modanje, smislenu slobodu pristupa bez nepotrebnog napucavanja proceduralno generiranih gluposti i sl. Da je sve to bio Starfield u trenutku izlaska, već tad bih složio novi PC jer sam imao ogromna očekivanja. Sad mi je više u rangu "odigrat će se nekad ako baš ništa zanimljivije ne budem imao pri ruci". To nije dovoljno dobro za igru koja bi morala pomicati granice a ne uvlačiti se u ista ograničenja prethodnih igara koja su i previše dobro poznata igračima.

Meni je uz Obsidianov broj proizvedenih igara koje su kvalitetne tim više impresivnije kad izbace i jedan Grounded koji uopće nije RPG i onda opet pokupe vrhunske ocjene. Mogu još samo dodati da imam visoka očekivanja za Outer Worlds 2.

Ekipa, ako je neki dev zapeo u prošlosti, onda bolje sagledajte situaciju i okolnosti. Jer Obsidian nije jedan od njih.

Fenix što je najjače igra ne izgleda loše u globalu. Problem je što se igra ne prodaje niti približno koliko bi trebala. All time je katastrofa.
Ako tražimo krivca ja ne bih gledao dalje od Matt Hansena. Negativizam koji se stvorio oko njega je odradio svoje. Nekim ljudima bi trebalo zabraniti pisanje ičeg na twitteru.

Mislite na Starfield jer Avowed se prodaje odlično?

Inače, izbjegavam ovakve rasprave jer su za mene besmislene. Mislim da je kod nekih nestala ona dječačka ljubav/zaljubljenost prema igrama (mislim da to nema veze s kriterijima) jer prevladava većinom sve negativno. Jednostavno nema tu više užitka kad se traži dlaka u jajetu. Ako ćemo realno i bez nostalgije, velika većina igara danas je puno kompleksnija i bolja nego stare igre koje su nama ostale u sjećanju kao najbolje ikada.

Eto, danas da je izašao jedan ICO u stanju kakvom je bio onda (loša kamera, gameplay mehanika gdje Yordu vučeš kao glupavo tele, kontrole…itd) jebo me pas ako ga ne bi svi sasjekli. Itd itd. Ne znam, mene to ne opterećuje što Avowed nije Skyrim ili Oblivion. Ne bih ni volio da je. Bitnije su mi puno neke druge stvari kao igrivost, zabava, i, u ovim godinama meni najbitnije - želja da opet upalim igru. Ako toga nema, džabe svega kako god se ona zvala.

Nema tu neke velike mudrosti, konkurencija je brutalna trenutno: KCD 2 je cisti hit, a za tjedan dana dolazi i novi Monster Hunter koji vidim je trenutno najprodavaniji na Steamu.

Bethesda igre unatoč svim slatkišima, uvijek su mi bile pune questova nabacanih lopatom, trćkaranja po mapi i tako dalje. Ali spomenuto je gore The Outer Worlds, je prešao netko kompletno, kakvi su dojmovi, lore, exploring itd ili ostaje ravnodušan osjećaj olakšanja "napokon sam prešao"?

renda o game passu, za 10€(?) igras cuda, kak da se igra prodaje onda, bilo koja?

stalker 2 je bio game 1 game pass pa je imao 121k all time peak na steamu. Persona 3 reload je isto day 1 gamepass i imao je 45k all time peak.

pričamo o tome da avowed trenutno ima 18k all time peak na steamu a po svemu se očekivalo barem 30-35 u prvom tjednu.

btw Starfield je na steamu imao 330k igrača a bio je na gamepassu. Možemo se raspravljati dal je u pitanju gamepass ili ne, ali ja ga režem na komade od 23 cm po prvi puta da je Matt Hansen direktno utjecao na trenutne brojke.

Arcer Ali spomenuto je gore The Outer Worlds, je prešao netko kompletno, kakvi su dojmovi, lore, exploring itd ili ostaje ravnodušan osjećaj olakšanja "napokon sam prešao"?

Meni osobno zabavan. Igrao ga prošle godine. Stvarno solidna igra.

fensisuperstar Ako tražimo krivca ja ne bih gledao dalje od Matt Hansena.

Tko je taj? Precjenjuješ malo, ni 1% igrača ne prate toliko detaljno te stvari niti ih zanima

Flipper cijelo vrijeme govori razlog, Microsoft jako slabo promovira igre. Meni osobno koji, ajmo tako reći, pratim, Avowed je izgledao bzvz sve do prije par mjeseci kad su izašli prvi konkretniji prikazi

Fenix Tko je taj? Precjenjuješ malo, ni 1% igrača ne prate toliko detaljno te stvari niti ih zanima

Osim što svaki jebeni youtuber je prenio ovu informaciju. Reddit je pun threadova o ovome i obsidianovom whislebloweru. Leakane poruke sa slacka itd. Čim je Elon Musk umješan u to ne može ne biti vidljivo. Kažem ti može imati itekako utjecaja.

Fenix
        Hansenovo kreteniziranje po tviteru je imalo ogroman utjecaj na Avowed.
        Možda niste svi popratili, ali prije njegovih objava nije bilo nikakve priče o wokeu u Awovedu.
        Ja pratim od kad se dogodilo i narativ i sentiment oko Avoweda su bili gotovo isključivo pozitivni prije njegovih objava.

Nakon ovog je krenulo drvlje i kamenje na steam discussionsima i na Youtubeu, a većina ljudi kad odluči da je igra woke, nema baš tendenciju zanimati se dalje za to i pratiti razvoj situacije nego jednostavno igru ne kupi i bude na miru s tim.

Kreten je ubio igru i zaslužio je otkaz, a vjerojatno i zakonske reperkusije.

Svi ekstremisti fanatici u kompanijama koji misle da su kompanija i životi zaposlenika te kompanije u službi njihovih ekstremističkih politika su zaslužili letit na cestu. Bez iznimke.

Jedina woke stvar što sam vidio u Avowed je ta da možeš staviti pronounse u character creation, a ako ne želiš ne moraš ili ih možeš u potpunosti sakriti da ti se nikad u igri ne pokazuju.

prayer

Upravo to. Po svemu kaj sam vidio igra nije nešto woke.

Hansen je navukao glupe incele na svoju igru i direktno je odgovoran za bilo kakav financijski fail.

Malo je Avowed naletio i na KCD2. Ja igram njega a Avow nisam dirnuo…

wooddiebone Na te strijele se moze zažmirit na jedno oko, ali sa drugim okom vidis da NPC ne hodaju nego 99% njih stoji na mjestu

Nemam problem s tim. Ocito da nije produkcija na takvom nivou pogotovo danas kad je sve visestruko skuplje nego prije, ali onda bi i cijena trebala bit korektna bez obzira kaj je "free" na gamepass-u

revo

Da, mislim da su takve sitnice ipak ono kaj odvaja vrhunsku igru od prosjeka.

revo jest. ali ne mozes reći da je Avowed loš u srži. Optimiziran, dobar combat i fora istraživanje. I ima relativno solidan score.
            Ali prikazan je u startu kao UltraWoke igra od strane osobe koja je jebeni art direktor. I onda još krene sa DEI sranjima.

Slažem se s Fenixom. Mislim da je jako mali postotak igrača koji prate te ljude, komentare na X-u itd.

Ja nikada nisam čuo za tog Hansena a vjerujem ni nitko ovdje na forumu osim vas par.

I općenito je bolje što manje zaglibiti u te debilane X, Redditt itd.

Nađeš si par kanala, stranica za koje misliš da su objektivni, sviđaju ti se njihove recenzije i držiš se toga.

Sve ostalo treba odjebati.