Usporedba Bethesdinih RPG-eva s Avowedom i drugima
- Uređivano
maverick Dakle Bethesdina najgora singleplayer igra još uvijek bolja od Obsidianovog "masterpisa"
Tko je ikad ovdje pa i na internetu nazvao Avowed "masterpisom"?
Budući da ničem ne pridonosiš ovoj temi koja s prvim postom čak i ima smisla za neku smislenu raspravu, nego trolaš, nakon xyz upozorenja posljednjih mjeseci odi se malo odmori od foruma
No da se vratimo na temu, jasna mi je usporedba i ima donekle smisla, ali drugačije su igre s nemjerljivim budžetima i timovima, pa i različitim vizijama i gameplay dizajna, bez obzira što je razlilka skoro 15 godina. Što ne znači da bilo koja igra ne može biti dobra i zabavna bez napredne fizike i(ili) brda ray tracinga.
S druge strane, ok, nije skroz novi IP, ali nije ni nastavak i skoro pa je nova igra, pa to cijenim. Obsidian je zadnjih godina jedan od najproduktivnijih developera, često izbacuje dobre i originalne igre. U samo nekoliko godina survival Grounded, GOTY kandidat 2D RPG Pentiment, baš pravi RPG Pillarsi, The Outer Worlds (koji je smislenija usporedba s tim famoznim Starfieldom i u puno toga bolja igra) itd.
Obsidian ni Avowed nisu problem, većina ostatka industrije, pa i cijele zabavne industrije je problem. Remasteri, rebootovi kako filmova tako i igara, beskonačni nastavci itd i opći manjak kreative.
- Uređivano
Ja isto mislim da ne bi trebali smanjenu interaktivnost uzimati kao veliki minus Avowedu.
Igra nikad nije ni marketirana kao Bethesda sandbox.
Creation Engine je vrlo specifičan engine zbog čega čak i Bethesda ima problema sa nalaženjem alternative.
A sjećam se, jako puno ljudi koji se sad ismijavaju iz Avoweda su pljuvali po Bethesdi i njihovom zastarjelom game dizajnu i engineu kojeg treba što prije mjenjati zato jer je clunky.
Razine interaktivnosti koje postiže Bethesda, može dostići samo nekolicina developera u industriji koji imaju ogromne resurse.
Naravno, to ne znači da se igra zbog toga nekom mora svidjet. Tko ne želi, nek ne kupi. Ja ću isprobati na Game Passu. Ovo kaj sam vidio izgleda dosta dobro.
Obje igre su ako ništa drugo barem vrlo dobre, jedino što je za Obsidian očekivano da im igre budu oko 80% (nekad naravno i bolje), dok je za Bethesdu očekivano da to bude 90% i više za projekte koje priremaju jako dugi niz godina, da svaki detalj bude logički i na mjestu (bez obzira na tehnikalije), da naglasak bude na world buildingu odnosno istraživanju koje nagrađuje igrača i pruža inicijativu da se to često prakticira te uz prostor za modanje, smislenu slobodu pristupa bez nepotrebnog napucavanja proceduralno generiranih gluposti i sl. Da je sve to bio Starfield u trenutku izlaska, već tad bih složio novi PC jer sam imao ogromna očekivanja. Sad mi je više u rangu "odigrat će se nekad ako baš ništa zanimljivije ne budem imao pri ruci". To nije dovoljno dobro za igru koja bi morala pomicati granice a ne uvlačiti se u ista ograničenja prethodnih igara koja su i previše dobro poznata igračima.
Meni je uz Obsidianov broj proizvedenih igara koje su kvalitetne tim više impresivnije kad izbace i jedan Grounded koji uopće nije RPG i onda opet pokupe vrhunske ocjene. Mogu još samo dodati da imam visoka očekivanja za Outer Worlds 2.
Ekipa, ako je neki dev zapeo u prošlosti, onda bolje sagledajte situaciju i okolnosti. Jer Obsidian nije jedan od njih.
Fenix što je najjače igra ne izgleda loše u globalu. Problem je što se igra ne prodaje niti približno koliko bi trebala. All time je katastrofa.
Ako tražimo krivca ja ne bih gledao dalje od Matt Hansena. Negativizam koji se stvorio oko njega je odradio svoje. Nekim ljudima bi trebalo zabraniti pisanje ičeg na twitteru.
fensisuperstar a kak da se prodaje kad je free?
renda a kak da se prodaje kad je free?
O čemu ti?
fensisuperstar O Game Passu.
- Uređivano
Mislite na Starfield jer Avowed se prodaje odlično?
Inače, izbjegavam ovakve rasprave jer su za mene besmislene. Mislim da je kod nekih nestala ona dječačka ljubav/zaljubljenost prema igrama (mislim da to nema veze s kriterijima) jer prevladava većinom sve negativno. Jednostavno nema tu više užitka kad se traži dlaka u jajetu. Ako ćemo realno i bez nostalgije, velika većina igara danas je puno kompleksnija i bolja nego stare igre koje su nama ostale u sjećanju kao najbolje ikada.
Eto, danas da je izašao jedan ICO u stanju kakvom je bio onda (loša kamera, gameplay mehanika gdje Yordu vučeš kao glupavo tele, kontrole…itd) jebo me pas ako ga ne bi svi sasjekli. Itd itd. Ne znam, mene to ne opterećuje što Avowed nije Skyrim ili Oblivion. Ne bih ni volio da je. Bitnije su mi puno neke druge stvari kao igrivost, zabava, i, u ovim godinama meni najbitnije - želja da opet upalim igru. Ako toga nema, džabe svega kako god se ona zvala.
Nema tu neke velike mudrosti, konkurencija je brutalna trenutno: KCD 2 je cisti hit, a za tjedan dana dolazi i novi Monster Hunter koji vidim je trenutno najprodavaniji na Steamu.
fensisuperstar o game passu, za 10€(?) igras cuda, kak da se igra prodaje onda, bilo koja?
Bethesda igre unatoč svim slatkišima, uvijek su mi bile pune questova nabacanih lopatom, trćkaranja po mapi i tako dalje. Ali spomenuto je gore The Outer Worlds, je prešao netko kompletno, kakvi su dojmovi, lore, exploring itd ili ostaje ravnodušan osjećaj olakšanja "napokon sam prešao"?
- Uređivano
renda o game passu, za 10€(?) igras cuda, kak da se igra prodaje onda, bilo koja?
stalker 2 je bio game 1 game pass pa je imao 121k all time peak na steamu. Persona 3 reload je isto day 1 gamepass i imao je 45k all time peak.
pričamo o tome da avowed trenutno ima 18k all time peak na steamu a po svemu se očekivalo barem 30-35 u prvom tjednu.
btw Starfield je na steamu imao 330k igrača a bio je na gamepassu. Možemo se raspravljati dal je u pitanju gamepass ili ne, ali ja ga režem na komade od 23 cm po prvi puta da je Matt Hansen direktno utjecao na trenutne brojke.
Arcer Ali spomenuto je gore The Outer Worlds, je prešao netko kompletno, kakvi su dojmovi, lore, exploring itd ili ostaje ravnodušan osjećaj olakšanja "napokon sam prešao"?
Meni osobno zabavan. Igrao ga prošle godine. Stvarno solidna igra.
fensisuperstar Ako tražimo krivca ja ne bih gledao dalje od Matt Hansena.
Tko je taj? Precjenjuješ malo, ni 1% igrača ne prate toliko detaljno te stvari niti ih zanima
Flipper cijelo vrijeme govori razlog, Microsoft jako slabo promovira igre. Meni osobno koji, ajmo tako reći, pratim, Avowed je izgledao bzvz sve do prije par mjeseci kad su izašli prvi konkretniji prikazi
Fenix Tko je taj? Precjenjuješ malo, ni 1% igrača ne prate toliko detaljno te stvari niti ih zanima
Osim što svaki jebeni youtuber je prenio ovu informaciju. Reddit je pun threadova o ovome i obsidianovom whislebloweru. Leakane poruke sa slacka itd. Čim je Elon Musk umješan u to ne može ne biti vidljivo. Kažem ti može imati itekako utjecaja.
- Uređivano
Fenix
Hansenovo kreteniziranje po tviteru je imalo ogroman utjecaj na Avowed.
Možda niste svi popratili, ali prije njegovih objava nije bilo nikakve priče o wokeu u Awovedu.
Ja pratim od kad se dogodilo i narativ i sentiment oko Avoweda su bili gotovo isključivo pozitivni prije njegovih objava.
Nakon ovog je krenulo drvlje i kamenje na steam discussionsima i na Youtubeu, a većina ljudi kad odluči da je igra woke, nema baš tendenciju zanimati se dalje za to i pratiti razvoj situacije nego jednostavno igru ne kupi i bude na miru s tim.
Kreten je ubio igru i zaslužio je otkaz, a vjerojatno i zakonske reperkusije.
Svi ekstremisti fanatici u kompanijama koji misle da su kompanija i životi zaposlenika te kompanije u službi njihovih ekstremističkih politika su zaslužili letit na cestu. Bez iznimke.
Jedina woke stvar što sam vidio u Avowed je ta da možeš staviti pronounse u character creation, a ako ne želiš ne moraš ili ih možeš u potpunosti sakriti da ti se nikad u igri ne pokazuju.