• Gaming Vijesti
  • Microsoft gasi četiri studija, među njima tvorce Redfalla, Hi-Fi Rusha, Evil Withina…

chono pa da, upravo to, ali ih ima jako puno koji izdavaju igre day one na game passu i nema ih na drugim platformama, koliko dugo mogu tako prije nego i oni zatvore vrata, lijepo je dobit pare unaprijed, ali treba gledat dugorocno, ne znam, ne svidja mi se uopce taj sistem jer ne izgleda bajno za buducnost.

renda od prvog dana tvrdim upravo to. Samo što bih ja izrekao drugačiju tezu. Nije nikako dobar za igrače.

Samo kratkoročno ako gledaš financije pa je jeftin, ali logično gledano smo znali da to nema šanse opstati te da će ta kratkoročna ušteda samo donijeti ogromne probleme u globalu.

renda Ratnici sad tjeraju svoje followere da ipak kupuju igre da podrze jadni tuzni MS, koji je btw. nedavno najavio da je imao +20milijardi PROFITA…

Deadwalker Kako mi je super taj narativ "Xbox je kupio Bethesdu i AB pa sad moraju vraćati uloženo". Nije Xbox kupio kurca, divizija kao takva nema para praktički od X360 ere. Sve te kompanije kupio je Microsoft, novcem od proizvoda i usluga koji nemaju veze s prihodom gaming divizije, na temelju nečijih očito neutemeljenih prognoza o potencijalnom rastu broja pretplatnika i Xbox igrača.

I sad bi kakti povrat ulaganja trebao biti praktički instant jer eto…najbogatijoj kompaniji svijeta treba još novca. Sam monopol koji bez obzira na ranije poslovne rezultate svjesno kreiraju svakim novim potrošenim desecima milijardi na nove akvizicije ih ne jebe ni 5%, ali stagniranje ili ne daj bože da kvartal gaming divizije jednom ili uzastopce završi u nekom minusu od, bubam, desetak ili više milijuna dolara je crveni alarm i poziv na otpuštanje stotina ljudi. Kapitalizam u najgorem obliku, dugoročna bezidejnost, nepovjerenje i poruka svim budućim studijima (ili izdavačima) da dobro razmisle u čije ruke prepuštaju vodstvo ako se prodaju.

Kad se sjetim samo komentara ovdje kako neki ljudi ne vide ništa loše u tome što MS redom kupuje studije.

Dugoročno je najbolje kao kod Sonya plaćati sve skuplje igre, još malo pa će osnovna verzija biti 100 eura + pretplata… koliko bi vam ja i naplatio da sa sam sony ceo i onda vam istu igru prodao još tri puta kroz patcheve i remastere.

Ovaj forum je najbolji u HR 💪

Sterlok još malo pa će osnovna verzija biti 100 eura + pretplata

meni kao igraču koji igre uzimam zdravo za gotovo odnosno dati tulike za grafičke piksele koji se kreću leve desne, gore dole napred nazad, nema šansone ali slažem se i ja bih naplatil masno svoj trud i još ako je cjenjen među publikom to više!

Trud kako ne, remaster pa rimjek pa remaster….sve naplatiš i sve ide lol

Sterlok

sorry ali rimejk je od nule napravljen proizvod, dakle trud a remaster je goli kurac

Nije od nule, priča, likovi, dizajn lokacija itd. Ali kad imaš bazu fanatičnih fanbojeva sve ide bez problema po cijeni koju poželiš. I onda još dođu kukati kak jeftine igre nisu dobre dugoročno ali konstantna poskupljenja valjda jesu i prodaja jedne te istih igara i franšiza.

I sve zapakiraju u dušebrižničku brigu oko zaposlenih…lol

Sterlok

OK, nije od apsolutne nule kad ideja je tu gotova i sve kaj si nabrojal ali ne bi se trebalo na to gledat tak. Izađe novi merđo i šta bi trebao koštat 1000 eura jer već je merđo izašao puno ranije.

Sterlok Najbolje bi bilo da publisheri sami procjene koliko im igra vridi, moze ubisoft prodavat igre po 300eura al od mene nece vidit ni eura nastave li sa ovakim proljevima od releasa. S druge strane za igru kvalitete TLOU2 ili RDR2 bi platio 100 eura bez pardona, nakraju se opet vracamo na ono ako ti nepase nemoj kupovat.I iskreno nebi me iznenadilo kad bi GTA6 bio prva igra koja se prodaje za 100eura standard verzija

100 eura je malo za GTA, trebao bi koštati barem 150 eura osnovna verzija plus pretplata za online igranje…naravno online dio izlazi za dvije godine nakon izlaska SP dijela.

Meni ne paše, meni paše game pass za 2 eura kad je na akciji i sl. pretplate gdje odigraš dvije nove igre za desetak eura itd.

Kaj će biti sa industrijom? Bit će to da će mene sisati sve manje 😃

Sterlok Kaj će biti sa industrijom? Bit će to da će mene sisati sve manje 😃

Vec od kraja PS3/360 ere je PC najisplatljivija i najuniverzalnija platforma, ali cesto kod gamera navika je navika…

pravednik

Dobro je kratkorocno. S vremenom se devovi koji rade dobre igre ne mogu financirat. Novac koji se skupi ide na najisplativije projekte i manja studija se raspuste. Ostanu ti Cod, fifa i slicne stvari koje generiraju puno novca kroz mikrotransakcije , kratkim ciklusima razvoja bez prevelikih uloga u novitete ili samu kvalitetu igre.

@Sterlok o cemu ti sad, ti s jedne teme na drugu, naporan si vise nego emilijo, iskreno se nadam da si klinac.

renda sudeci po godinama, on je 2 klinca u jednom nicku

pravednik pa da čitaj kaj pišem. Evo, nasreću ti je i sanzo komentirao.

Game pass nije održiv. Od prvog dana se dalo naslutiti da će nakon godinu dvije vaše uštede uslijediti ogromni problemi za cijelu industriju. Za kreativnost, za developere i na kraju za nas.

Ali problem je što većina ljudi i gleda jako usko i razmišlja jako kratkoročno.

Nadam se da će naći neki način da zaustave propadanje, jer u suprotnom će biti još gore no što je sad.

renda o cemu ti sad, ti s jedne teme na drugu, naporan si vise nego emilijo, iskreno se nadam da si klinac

Klinac nego kaj. Pa nisam valjda odrasla osoba na forumu za igrice 😃

Tzereen Nadam se da će naći neki način da zaustave propadanje, jer u suprotnom će biti još gore no što je sad.

Ništa nije vjecno, sreca pa ima masu odlicnih studija koji ne ovise puno o takvim korporacijama, sve je teže danas, ali sa kvalitetom i esencijom je moguce biti održiv.

Dosta developera koji su bili žrtve takvih pojava, cesto organiziraju manja studija i dalje rade ono što znaju, treba paziti sa velikima, Embracer Group je isto dobar friški primjer.

Izbrisao sam. Glup sam što se uopće trudim raspravljati s kladama.

Neka se svi studiji odvoje od svojih matičnih bogova i prodišu konačno. A korporacije nek svire k….u. A studiji će se održat oni koji su valjali i prije ulaska u ta čudovišta. Kak su prije mogli egzistirat i radit dobre igre, moći će i nadalje. Sony nek se vrati tehnici a Microsoft windowsima jer ovako previše cuclaju gamere.

StarFox_N

Nisi trebao obrisati niti si glup. A na to što si napisao dodao bih još:

+ publisher sale
                      + weekend akcije

u kojima nekada zna biti popusta i do 90% na AAA serijale. Barem što se Stema tiče.

Microsoft ne drži puštolj na glavu devovima da svoje igre stave na Game Pass već to sami naprave. Da im de ne isplati Game Pass bi davno propao. Ja shvaćam i slažem se sa brigom oko samog Game Pass-a, ali na kraju dana dev mora samo reći “ne” što očito ne radi. Čak i da na kraju dana studio propadne ti devovi ne odu u propast već osnuju nove studije i rade nove IP-eve. Osobno iako digitalno sve kupujem, volim imati igre u “svojem” vlasništvu tako da takav način pretplate ne podržavam, ali stanimo na loptu razmislimo logički.

TITANXIS Neka se svi studiji odvoje od svojih matičnih bogova i prodišu konačno.

Microsoft overlord😁

herc Neda mi se više.

Borba s vjetrenjačama i samo se vrtimo u krug.

Deadwalker

Sony još ulaže nadu u fizikaliju pa shodno tome i reklame u stvarnom svijetu. MS je all digital.😃

prayer tebi da Spencer dodje i kaze fraeru nije nam gamepass odrziv, ti bi rekel, ali daj malo razmisli bla bla bla.

S tobom nema rasprave, ti si ko zid neki.

renda

Ja se slažem da nije održiv. Ali opet, te developere nitko ne tjera da svoje igre stave na Game Pass zar ne? Microsoft pita, da ponudu, devovi pristanu, igra tipa ne prođe dobro sa prodajom i onda bude surprisedpikachuface.jpg i krivi se Microsoft, iako je dev jasno i glasno rekao da. Kužim da je fun i cool hejtati MS, ali razmisli objektivno zbog čega Game Pass i dalje postoji i zbog čega developeri i dalje plasiraju igre na takav servis, ali pokušaj se jako jako koncentrirati na to, možda ti sine.

Zero ma ja se zezam, nije to sigurno jedini marketing za igru, no ekipa koja vodi SM za Xbox ovih dana ima baš “neinspirativan” tjedan 🙃

prayer I ti vjeruješ svemu što kažu za javnost? Evo, s Hi-Fi Rushom su pisali kako su jako zadovoljni s brojkama, igra kritički vrhunski prihvaćena. Rezultat nedugo potom i kad su krenuli s idejom za nastavkom? Studio kompletno zatvoren.

Kako to?:surprisedpikachuface:

Zero Kako to?:surprisedpikachuface:

Studio je pod njihovim vlasništvom, PR mogu pisati kako god budu htjeli. Ima drastičan broj third party igara koji i dalje dolaze na Game Pass, uz to čak i day 1 po izlasku. Kako drugi studiji ne zatvaraju poslovanje, kako drugi studiji unatoč svemu dobrovoljno stavljaju igre tamo? Da li ih drže za taoce ili to rade iz vlastite koristi? I ako to naprave to dobrovoljno da li je tu MS kriv ili oni sami što propadnu/uspiju? Kako to?

prayer Slažem se da mogu što hoće (nažalost), ali zapitaj se i sam koja je to razina licemjerja i dvostrukih poruka u medijima koje šalješ, s krajnjim rezultatom kao zatvaranjem deva koji dosad nije imao lošu igru, dok je zadnja upravo jedna od najhvaljenijih malih igara koje su se pojavile na njihovom servisu. Kvaliteta>kvantiteta.

Zero

Jesu smeća, to znam ja, to znaš ti i to znaju svi. Ovi studiji što su se zatvorili je zbilja velika žalost i iskreno ne znam što im je u glavi.

Zero Kvaliteta>kvantiteta.

Nažalost, da. Moje mišljenje je da prvo recimo plasiraju sve svoje igre multiplatform ako im je stalo do toga pa onda na Game Pass nakon što prodaja stagnira. Ali meni se čini da se su financijski rascjepani između dva svijeta gdje je u jednom Game Pass zlatna kokoš, duk u drugom third party publishanje.

Poanta mog posta jest da nitko ne tjera niti jednog deva koji nije pod vlasništvom MS-a da stave svoje igre na Game Pass. Svatko to radi dobrovoljno i svjesno, pogotovo kad se do sada vidio rezultat takvog poslovanja, i svaki dev koji se odluči na isto je vlastoručno odgovoran za svoj dobitak ili gubitak.

prayer U jednu ruku se slazem, sve je kako se dogovoris npr. leakano je bilo da je Larian trazio samo 5mil za BG3 da bude na gamepassu a Xbox je to odbio ( na sricu studija). Lako za velika imena ala EA/Ubisoft tu jedino MS moze spusit jer oni nece dat svoje igre za sicu… Al sad imaju problem svi devovi koji su kupljeni od MSa sa Bethestom i ABK, oni sad moraju stavit svoje igre na gamepass sta lako more rezultirat gasenjem studija.

Ajmo se praviti da Sony nedavno nije zatvorio jedan studio i da Jim nije napravio isto šta i Phil i netom prije toga bio u posjeti tom studio i smiješio im se u lice, znajući da će dobiti uskoro pedalu.

Što se tiče Gamespass, kao što Prayer kaže, ajd što M$ tjera svoje studije da stave igre day one u ponudu, ali baš me zanima kakvim se magijama ili silama služe da uspiju natjerati 3rd party studije.