Sweet Baby... Jesus Christ almighty?
Paljenje na lomači nije baš bila uobičajena praksa u Europi, to je velika povjesna zabluda.
Ako pričamo o vješticama, gotovo uvijek se radilo o vješanju ili puno rijeđe bacanju u rijeku.
Paljenja je bilo na nekim mjestima, ali ne živih ljudi nego tijela već pogubljenih ljudi.
- Uređivano
https://www.vecernji.hr/kultura/na-lomaci-je-zavrsilo-248-zena-a-mucili-bi-ih-i-22-sata-1391363
"Istražujući tu temu, povjesničar Deniver Vukelić došao je do podataka da je samo u Zagrebu i okolici zbog vještičarenja službeno pred sudom osuđeno oko 260 osoba, dok je broj onih koji su neslužbeno osuđeni na veleposjedničkim posjedima te nakon toga spaljeni na lomači nepoznat. Od službeno osuđenih, većina su bile žene te je njih 248 spaljeno, a 12 je oslobođeno optužbi."
- Uređivano
Da nadodam, IMO nije se to radilo zbog straha od Vraga, nego da bi se ušutkalo te osobe te širu okolinu, poglavito žene.
- Uređivano
wooddiebone Paljenja je bilo na nekim mjestima, ali ne živih ljudi nego tijela već pogubljenih ljudi.
Kao što sam i napisao, paljenja na lomači nisu bila metoda egzekucije nego pogrebna metoda.
Vještice, konkretno u Zagrebu su uglavnom bile ubijane vješanjem ili odrubljivanjem glave pa tek onda spaljivane.
Paljenje na lomači kakvo vidimo u filmovima gdje se spaljuju živi ljudi je bilo zabilježeno u vrlo maloj nekolicini slučajeva i zbog svoje okrutnosti je postalo popularni filmski mit, ali potvrđeno nikad nije bilo rašireno kao metoda kažnjavanja vještica.
To kažnjavanje vještica je imalo smisla jer kad u današnje vrijeme vidim te babe gatare na tv-u u večernjim satima na lokalnim programima pa i muškarce koji se bave tarotom, numerologijom, magijom i sl. pa prešaltam brzo na nekaj drugo.
Nije mi više nimalo zabavno. U počecima me to interesiralo, bio sam znatiželjan pa sam pogledal da vidim šta rade i o čem pričaju a ljudi zovu ko ludi i traže pomoć od takvih gatara.
Dobro Titan, mislim da nije usporedivo prebacivanje kanala sa šarlatana i ubijanje žena koje najčešće samo nisu udovoljavale muškarcima
E to je jedino kaj mogu napravit, da prebacim na drugi tv kanal.
kauboj Indiju ne treba shvaćati kao nikakvo mjerilo civiliziranosti, ljudskih prava ili općenito nekakve socijalno prihvatljive norme
dobro da ovo nisi rekao na youtubeu. Sad bi bio canceled i trebao bi napraviti "žao mi je" video gdje bi tviteraši napali tvog poslodavca da ti da otkaz.
wooddiebone u moderno doba spaljivanje vještica je preraslo u zatvaranje u ludaru.
Pa ne baš skroz. Za razliku od spaljivanja, trpanje u ludareu se zapravo događalo ful često.
Kao i progoni vještica to je isto bilo korišteno kao metoda sklanjanja političkih protivnika ili ušutkavanja bilo koga iz bilo kojeg razloga.
Ma pun mi je kurac više US media, social media i sličnog kurca. Brainrot kojim su doslovce zarazili cijeli svijet
- Uređivano
Kakva civilizacija. Bilo koja online co-op igra budi najgore u bilo kome, samo je pitanje vremena kad.
Kroz godine i godine igranja, čula sam a bome i izgovorila takve odvratne stvari drugima da, kako se kaže, i sotona bi se zacrvenila. Bilo je i banova i razbijanja po stolu.
Ide mi na živce kako se u zadnje vrijeme govori kako bi gaming prostor trebao bit siguran za sve, i mjesto za zabavu, ali kad imaš milione ljudi koji igraju nešto, očekivat viktorijanski lvl bontona gdje ćemo se na početku svakom meča svi naklonit svakome i čestitat razrokom teammateu koji je taman popio pola litre vina i pola meča je spavao na spawnu jer je pijan ko letva. I neće nitko reć ništa da mu se ne povrijede osjećaji.
Ako netko ingame nekome kaže da je retard jer je retard, u 90% slučajeva se to kaže jer je ta osoba retard. Ili throwa ili mjauče u mikrofon, ili jede masni komad pizze i mljacka da ti se želudac okrene. Ne zato jer je netko druge boje kože ili ga meće u čmar, ili je žena.
Ali sa 20+ godina gaminga mogu reć da je online gaming savršena utopija jednakosti. Svi dobiju šit tretman nebitno jesi kinez ili queer trans cross poly gender fluid they. Snajpao si nekoga slučajno preko mape, i sad čitaš cijeli meč gdje ti je mama bila sinoć i što je radila.
Gaming je jedno predivno inkluzivno iskustvo za sve, ali čini mi se da bi neki htjeli bit jednakiji od drugih.
oxi pa bilo ko ko je igrao ijedanu kompetitivnu igru je vec svima dao analnu nevinost sebe i svoje majke i k tome je afroamerikanac koji je istovremeno homoseksualac i zidov.
Meni legendarno bilo igrati u VRu sa aksual afroamerikancem i koji kad je nekog ubio se derao na leseve " DATS WAT YOU GET NIGGA YEAH CMNON UAAAA" zvucao tako klisej da je bilo urrnebes
- Uređivano
oxi kao netko tko je proveo desetke tisuća sati u online MP, MMO i slično, potpuno se slažem. To je najprirodniji internet poredak, ako izuzmemo whaleove, ali i njima u svakom momentu možeš reći "fuckin no skill whale"
Vezano s tim, best of video sa teškom zajebancijom iz COD Warzone u doba karantene i mslo nakon. Gdje suborkinja točno tako jebe sve po spisku i lupa po stolu, sa mog starog kanala.
Šta se tiče lika na kojeg sam reagirao, on se ne buni na online igranje i diskurs, nego na, kako on to vidi, industry wide konspiraciju da se ženama u gamingu smanje sise, pojačaju čeljusti i svakog straight bijelkana zamijeni sa non-binary crncem. I svoj trud smatra ravnim spašavanju civilizacije. Haha
- Uređivano