Najvece iznenadenje godine! Apsolutno nista nije ukazivalo (hvala MS jos jednom) da se radi o ovako dobrom naslovu.
Nakon filmskog uvoda (doslovno), igra je samo nastavila u Spielbergovom tonu. Sarmantno, humoristicno i zabavno.
Prvo lice pun pogodak, a gameplay me totalno odusevio, jer nisam ocekivao bas takvu igru, barem ne po trailerima. Nekako je u podsvijesti zvonio Uncharted i Tomb Raider, a dobio sam vise Thief i Dishonored. Kako to funkcionira? Pa vrlo dobro!
Vecinu vremena sam se suljao. Koristio razne obleke kako bi se uklopio u trazenu lokaciju. Jedino sam morao izbjegavat vise rankove vojske, jer zapovjednik onda postane sumnjicav i ide provjeravat tko sam zapravo ja, pa moram smugnut u tom slucaju.
Naglasak je na melee fight i izbjegavanje konflikta. Uzimao sam sve redom iz okoline, muhomlate, svijecnjake, cekice… sve kako bi se prisuljao protivniku iza leda i odradio knockout. Bic je uvijek dobrodosao za osamutiti protivnika ili mu izbiti oruzje iz ruke. Cesto sam bacao i predmete na njih i lomio inventar njihovim tijelima. Pistolj sam koristio jako rijetko, samo u nuzdi i kada mi je dopizdio stealth pristup. Ponekad sam pistolj okrenuo naopacke i obio pokoji lokot da uznem lovu.
Saketanje je glavni oblik borbe u igri, cak postoje i underground ringovi za boks. Svidjelo mi se kako su izveli facijalne ekspresije kod borbe sakama, kako vidljivo nastaju modrice i krv na licima i kako je izvedena kosa, sve zajedno jako karizmaticno i filmski.
Lokacije necu spoilat, samo cu napisati da imaju jako jako puno ruta i sitnih stvari koje mozete odraditi na njima. Od misterija, side misija, do skupljanja itema.
Kad smo vec kod itema, sve je vrlo imerzivno. Svaki predmet se vidi u Indyevim rukama. Stisnete sake i koza na zglobovima pobijeli od manjka krvi, vrhunske animacije. Nema inventara u klasicnom stilu, Indy ima sve u rukama, barata zavojem kada se lijecite, drzi slike u rukama, drzi mapu, predmete. Skillove otkljucavate pronalaskom odredenih knjiga, tipa pronadete knjigu, imate dovoljno exp bodova, potrosite na citanje knjige i dobijete skill.
Pronalaskom medicine bocica po mapama, kupujete knjige za max HP i staminu. Imate i fotoaparat u inv s kojim slikate znamenitosti, rjesavate puzzle i dobijate hintove. Zgodan boost za dodatni exp za otkljucavanje skillova.
Puzzleovi nisu teski, vecinom su zabavni i Indy komentira apsolutno sve sto napravite. Velike pohvale Troyu na odradenom poslu, maestralno!
Nemogu dalje pisati o lokacijama, likovima i radnji, jer bi spoilao i otkrio previse. Samo cu reci da mi je osobno prica jako dobra, na razini filmova. Nista grandiozno, ali dovoljno upecatljivo.
Produkcijski je to tocno izmedu TRa i Uncharteda. Jos fali mesa da to bude poput ND igre, vide se limiti, posebno van "cinematica" i kada su likovi direktno ukljuceni u gameplay. Malo u nekim trenutcima podsjeca na Metro Exodus i clunky feeling.
Kao minus cu svakako navesti AI i glavnog companiona. AI je stvarno upitan i blesav. Ne vide mog companiona, ne reagiraju na zvuk 2m od njih, ne vide me kada sam na povisenom. A companion vise puta iritantan, smeta u sceni i dosaduje. Minus je i zbugan achievement za 100%.
Ostatak likova i likovi opcenito iznimno dobri i uvjerljivi. Glazba predivna, kao i vizuali. Meni osobno goty 2024. godine i preporuka svima koji su zeljni avanture od 30tak sati.