- Uređivano
Ma meni je čitava činjenica presmiješna da bi netko držao taj headset na glavi i snimao prve korake svoga djeteta ili prvi rođendan, a tata izgleda ko muha s tim na glavi. Prekrasne memorije
Mislim, presmiješno.
Ma meni je čitava činjenica presmiješna da bi netko držao taj headset na glavi i snimao prve korake svoga djeteta ili prvi rođendan, a tata izgleda ko muha s tim na glavi. Prekrasne memorije
Mislim, presmiješno.
Pre smješno je bilo i prije 20 godina pomisliti da imaš računalo veličine dlana konstantno sa sobom i da to isto računalo ima u sebi jedno 10 uređaja koje si tada morao imati fizički zasebno.
Gledate to iz perspektive sadašnjeg načina života / vrijednosti / shvaćanja “normalnog”. Zamislite da kažete danas “koja je to glupost imati u ruci uređaj koji ti instantno pusti bilo koju pjesmu koja ti padne napamet”. U 90-ima bi to zvučalo poput neke sulude magije.
Realno, ovo je tek prva iteracije te tehnologije. S vremenom se headset postati manji, baterija ce trajati cijeli dan, a jednog dana ćemo na oko možda samo staviti leću i imat non-stop povezano virtualno i stvarno. Potencijal je ogroman, sada kada se i Apple okladio na to, silne milijarde koje ulaze Meta imaju vise smisla. Ima to naravno drugih nekih negativnih implikacija, no vidjet ćemo.
To je nevjerojatno glupa usporedba. Znači ti bi prve korake ili prvi rođendan svoga djeteta obilježio tako da ovo držiš na glavi? Prije ćeš nekome stvoriti traume nego dobre memorije. Mislim…nije realna upotreba. Kul demonstracija i sve, ali ovo su najviše reklamirali kao nešto s čim možeš gledati filmove bilo gdje i imati svoje mini kino platno, a to možeš s gotovo svakim VR headsetom.
Nexus Nisi skužio poantu. Nešto što je sada glomazno će sutra biti dio svakodnevnice, a takav tech ne radi svatko. Lako se smijati i upirati prstom kao dijete ali treba stati sa strane i pogledati sve kako spada. Svi su se smijali Kinectu kako je isto bespotrebni tech, na kraju isti taj tech je u svakom novom boljem mobitelu za prepoznavanje lica.
Super stvar i čim ga Kinezi iskopiraju koštati će tri puta jeftinije i raditi na svemu.
Meni usporedba s mobitelom nije na mjestu jer njega mogu drzati u djepu i izvaditi kad mi je za nesto potreban ovo bi trebalo biti na tvojem licu i kao hodas okolo s tim cudom. Po meni bi takav nacin zivota bio potpuno otudjenje od onoga sto bi zivot trebao biti. Pazi, ti dok hodas s tim ne gledas svojim ocima vec to kamera snima i prenosi ti, idiocracy bi mogli dozivjeti puno prije nego je film sugerirao. Da ne govorim o pravnoj nocnoj mori jer snimas cijelo vrijeme sto bas i nije svugdje dopusteno.
prayer slazem se da ce ovo eventualno izroditi neku tehnologiju koja bi mogla biti korisna u nekoj drugoj primjeni ali taj njihov MR kao takav je blesav kao sto je bio i kinect.
Garrus_V A gle prvi mobiteli su bili toliko veliki da si morao inati ruksak za njih. Što želim reći jest da se tehnologija poput mobitela drastično umanjila i poboljšala tokom godina, a što više vremena prođe to manje treba da se takvo što uvede u svakodnevni život. Najbolji primjer je Kinect, u manje od 10 godina je nešto što je bio veličine omanjeg prijenosnih zvučnika sada veličine kažiprsta.
U devedesetima su i mobiteli i VR setovi bili cigle.
Danas su mobiteli tanki superkompjuteri, a VR setovi su i dalje cigle. Ne možeš predvidjet završni tehnološki skok koji uvede neki proizvod u svakodnevni život. Svaka čast Apple brandu, ali VR ili AR još uvijek nije ''sigurna'' budućnost,
Stvarno ne razumijem zašto je toliko negativnih komentara.
Impresivna tehnologija i inovacija koja će s vremenom biti dostupna velikome broju ljudi.
Ja tu ne vidim ništa loše.
Tech industrija počiva na tome da stvara potrebu…tako da su oni razmišljali o ovome 24/7. Sad treba uvjeriti ljude da su bez snimanja svijeta oko sebe živjeli u praznini.
Jebiga ja sam star pa me niš od ovoga više ne oduševljava…snimiti tatu dok je bio živ pa to kasnije nostalgično gledati i bedirati se, ne bi palo na pamet. Ak mi fali odem mu na grob…zapalim svijeću i idemo dalje. Što mi je manje u mislima lakše mi je. Gledati djetetove prve korake…radije gledam sada prve korake unuke i unuka u živo, to je neki prirodni put. Sjednemo u auto i odemo u posjetu kad god stignemo ili se zaželimo.
Mobilni telefon….bilo mi je bolje bez njega. Otišao na teren i do sutra u jutro bio sam nedostupan za šefa za vrijeme radnog vremena. Danas je uspjeh ako si nedostupan iza radnog vremena, jer uvijek si dostupan i svi očekuju da im budeš dostupan 0/24, poslovno i privatno. Družili smo se u živo, ne preko foruma i društvenih mreža. Ok, video pozivi na daljinu su pozitivna stvar, to moram priznati.
Mir ima svoje prednosti…i usporen tempo života. Netko tko ga nikada nije okusio ni ne zna o čemu pričam.
Za pedeset godina ide chip direkt u mozak i snimat će u cloud sve što vidimo.
Gotovo nista od ovoga sto si nabrojao nije problem tehnologije, vec korisnika. Ljudi bi trebali znati postaviti vlastite granice.
Sterlok Za pedeset godina ide chip direkt u mozak i snimat će u cloud sve što vidimo.
Ako Apple pozuri bude to i prije, vec vidim red pred Apple trgovinama diljem svijeta. Kad Apple Geniusi budu implantirali direktno u trgovini.
…
Ali salu na stranu, rekao sam da bi u nekakvoj profesionalnoj upotrebi ovaj uredjaj sigurno bio jako dobar no Apple-u je takvo trziste premalo, za multimedijalni uredjaj je jednostavno preskup i ne nece pojeftiniti s vremenom kao sto ni jedan Apple uredjaj nikad nije pojeftinio.
A ovo sa setanjem okolo i snimanjem je debilana, probaj uzeti mobitel i snimaj nekog direktno, bas me zanima koliko ces izdrzati da ne dobijes saku u glavu. Ovaj uredjaj funkcionira na principu da snima, znaci ne vidis kroz njega nego vidis snimku(oci koje se vide na Vision Pro su samo projekcija) i sve to istovremeno moze pohranjivati sto je veoma problematicno u najmanju ruku s obzirom da u dosta drzava ne smijes nekoga snimiti bez njegovog pristanka. Kako bi trebao hodati ulicom s tim uredjajem?
Meni se postavlja pitanje za koga je ovaj uredjaj namjenjen? Bez da ikoga uvrijedim 80% stvari ovdje nabrojanih nisu izvedive, sto opcenito zbog prakticnosti sto zbog zakonskih regulativa.