• Gaming Vijesti
  • Apple je u 2023. “izmislio” naočale za proširenu stvarnost. Želi zamijeniti sve što imate u kući i koštat će poput polovnog automobila

Pročitaj na portalu
Članak

Apple je u 2023. “izmislio” naočale za proširenu stvarnost. Želi zamijeniti sve što imate u kući i koštat će poput polovnog automobila

Već godinama se priča o Appleovom ulasku u dvije industrije. U industriju proširene stvartnosti i auto industriju. Apple je danas predstavio ovo prvo. Vision Pro je novi VR/AR headset i, kako ga Apple opisuje, najkompleksniji komad potrošačke elektronike današnjice.

Ovo je iskreno nevjerojatno. Takoreci revolucionarno.

Fico ako ovo izvedu na razini, više ne trebam izlaziti iz kuće

Fenix Preko 5000 patenata… Celjust mi je do poda. Ovo je toliko impresivno da mi dode da dignem kredit.

Ovo ako uspiju za 10 godina transformirat u normalne naocale svi cemo zivit u vr

escoban Mislim da ce trebati i puno manje. Pogledaj koliko je brzo napredak eksplodirao nakon iPhonea. Sada se takve stvari dogadaju puno brze. Apple je stvarno rasturio.

Fenix

Ja preko applea ostvarujem svoju dominaciju da vise ne izlazite van

Da van ne pada na pamet trcanje i slicne gluposti

Vec vidim augmented reality u stilu pokemon go gdje nosis tako naocale i imas ekipu koju vidis u outfitima i onda ides u raid na ribnjak sredit neku pobjesnjelu boss ribu.

Samo nebo je granica

Ili neki divljacki medvjed ceka na vrhu sljemena i treba ga sredit. Nahajpao sam se

Realno, taj konkretan proizvod ne mora uspjeti iz prve, ali Apple je gamechanger u baš svakoj industriji.

Ako oni tako kažu, upravo je počela era augmented realitya.

Idelano za gledanje Sabora, uzimam!

Zajebanciju na stranu, jedva čekam da vidim kako će se stvari razvijati s ovim!

Meta quest 3 je gotovo identičan proizvod za 500 dolara.

Apple bi doslovno mogao prodavati i govno svojim korisnicima…strašno

Malo još preskupo za većinu zainteresirane publike, no izgleda sve vrlo impresivno i za koju godinu mogli bi pričati o novoj revoluciji. Treba još vidjeti sto će Google izbaciti, no pričamo o novoj velikoj platformi gdje bi Meta mogla biti glavni konkurent (umjesto Googlea, no treba još pričekati i vidjeti sto ce oni izbaciti)

Svakako dope tech, koji će si jedino pojedini samci moći priuštiti.

Lijepo od ekipe iz Applea da konačno pomjere neke stvari unaprijed glede inovacija svojih uređaja. Bit će zanimljivo pratiti trend VRa u skorijoj budućnosti.

Ove naočale tako glupo izgledaju na glavi da je to istovjetno sa najjeftinijom maskom za ronjenje za djecu. Ne znam šta mi se treba dogodit u glavi da to nosim po kući.

Pazi, nosim naočale za ronjenje u boravku da bi mogao gledat hologramski tv.

Bolje ih neću nosit i gledat tv.

Ovo je super, al dal je netko skužio da ona maše rukama i onda poveća ekran. Na kojem principu ako nema ništa u ruci i ne radi to u visini naočala da bi registriralo pokrete?

Na trenutke fora, na trenutke dosadno. Cijena je bas ajme majko i opcenito je smijesno gledati kako Apple zamislja ovakav komad HWa ili slican u kuci sa djecom 🤣

Ako bude korona 2.0 kupovat ce se masovno

@Kikiller

Nikall Na kojem principu ako nema ništa u ruci i ne radi to u visini naočala da bi registriralo pokrete?

Ima lidar, senzore i kamere u svim smjerovima

Mišljenje nekog sa 2 VR headseta

-nošenje istih dugo na glavi nije ugodno iskustvo. Pogotovo ako je vruće/ vlažno, leće se zamagle pa svako malo moraš skidati iste i čistiti ih (pogotovo ak igraš fizički zahtjevne igre)˛.¸Možda su neš napravili za to ali nemam povjerenja u apple

-apple "high performance" baterija, jel to samo njihova, kakav je konektor, kaj kad crkne, 500 baksa za novu?

- koliko akšual posla misle raditi s time, tipkat je beskonačno brže na tipkovnici, a spatial i voice recognition software nije ni blizu savršenog. Osim gledanja slikica i filmova neznam koliko bu to korisno

-cijena je apsurdna˛ al dobro cilja američko tržište a apple može korisnicima sidu prodat za 1000 dolara

Sve si krivo shvatio. Jer tvoji VR-ovi ne znače jack shit u ovom iskustvu. Isto kao i doktor freak koji ga uspoređuje s low budget igračkom.

Ovo nema leće i neće se ništa mazati. Jesi pogledao dizajn?

Stvar je u tome da ovo ima toliko inovacija i revolucionarnih ideja. Samo jedna od njih je npr. 3D snimanje. Možeš snimiti 3D snimku života iz svojih očiju, u potpuno funkcionalnom prostoru. Npr. snimiš djetetove prve korake, ili oca dok je još živ. Praktički imamo priliku iznova proživiti najbolje trenutke života. Samo zbog toga, tri i po tisuće dolara je smiješan sitniš, a ne nešto skupo. Uspomene su neprocjenjive.

weky cough, cough, MS hololens. Smanji dozivljaj. Ovo je top jer je Apple odlucio izaci u polje siroke primjene. Da je nesto nevideno i revolucionarno i nije. Mislim je za ljude poput tebe koji zasuze cim vide pojedenu jabuku

Poprilično sve detaljno objašnjeno u videu ispod.

weky dizajn mi zgleda na isti princip ko svaki vr headset, znojenje bu i dalje a thing.

Neki dude koji ga testirao kaze da je dosta tezak, s jedne strane dobro jer je kvalitetno napravljen, s druge strane možda problemi s dugim nošenjem.

Ovo mi izgleda ko da ima 2 ekrana nutra, isto ko i oculus / psvr

3d snimanje programski mora napraviti jako puno toga, skenirati geometriju scene, aproximirati stvari koje se ne vide itd, stoga ak su uspjeli to napravit da radi svaka im dala

Nitko sretniji od mene da to sve tak radi, a kak sam friški otac, da to radi kak je obećano odma kupim da ulovim sve od klinaca s 3D kamerom. No pričekajmo recenzije ljudi koji nisu plaćeni od applea o tome kak to dela

• [deleted]

Nikall jedan dio radi na ovaj nacin kao sto radi assistive touch na apple watchu, poprilicno fora

Imam filing da ode dosta ljudi misli VR = VR, nezarumim se niti malo u VR al prepostavljam da su neki od gore navedeni VRa u rangu PS2 a ovo je u rangu PS5 ako izgleda slicno neznaci da je slicno.

Jednoga dana svi će to imat na svojim buljama i izgledat ćemo ko Boba Fett.

• [deleted]

Haha ček, za koga je ovo? 3500 dolara 🤣

Ajde moj…mislim ok ima neke interesantne stvari, ali smiješno velika cijena za ništa posebno. Imam osjećaj da bi mi ova stvar dosadila nakon 4-5 sati.

Uopće ne znam kome oni ovo idu prodavati.

Pazi što ti kažem, bit će mjesecima unaprijed rasprodano.

Ako se prodavao onaj iMac za 5000 dolara ili koliko već prodat će se i ovo. Nije za krajnjeg korisnika normalno ali će naći svoju nišu vrlo brzo.

weky

Nisam rekao da neće biti rasprodano jer uvijek ima budala. Samo me zanima kome ovo oni žele prodati?

Kažem, sve ovo što je pokazano je ok, kul, interesantno, ali da bi me držalo duže od 4-5 sati dok sve isprobam, ne bi.

Skupa igračka za ljude koji žele zapeti kući? Kome?

Ja razumijem tipa kad rade Mac Pro i to ide stvarno ljudima koji ce to kroz video/foto/rendering itd. isplatiti kroz 10 dana pa im naplate premiju, ali ovo?

Nije sada ništa super revolucionarno da bi svršava oko toga. Dobilo je hype samo zato što je Apple i kao sada će biti moguće gledati filmove na "velikom platnu" 🤣 to se moglo i s orvom verzijom PSVR-a.

Ima budala u medicini koji bi vrlo rado svojim budućim doktorima pokazali operaciju u 3D-u za što bolju uspješnost. One budale iz NASA-e što ulažu na stotine milijarde dolara bi također bili glupi ne dati $3500 da pokažu iz prve ruke svojim strojarima kako otkloniti kvar na letjelicama. Kad smo već kod letjelica ima sve od komercijalnih do vojnih primjena. Što se multimedijske strane tiče tu je mašta granica. Uspoređivati igračke poput PSVR naspram ovoga je čista glupost. Najbolje je kupiti sa AliExpressa onaj kartonski mount i staviti si mobitel na facu jer eto, možeš gledati filmove. Svašta.

prayer medicina, inizinjeri, umjetnici, strojari, ma zapravo nema granice. Problem je sto Apple ovo reklamira kao kucni uredaj i naravno da je percepcija ljudi film i zabava.

chono Problem je sto Apple ovo reklamira kao kucni uredaj

Prije cilj nego problem. Apple želi spustiti tehnologiju koja već postoji u enterprise sektoru na krajnje potrošače. A Hololens 2 ni tamo nije zaživio, MS je već raspustio većinu timova koji rade na njemu, a po pitanju tehnologije zasad je neusporediv. Isprobam ga dvaput godišnje, i AR je fora, ali rezolucija je užasna.

Fail ili ne, pokazat će vrijeme, ali omasoviti ovakvo nešto može samo Apple. Early adopteri nećemo biti mi, bit će niche produkt i ako se primi dovoljno hipstera koji se ovdje ismijavaju, tehnologija će napredovati.

prayer

Ahaa, da da. Apple je ovo reklamirao u zabavnom obliku. Znači običnim ljudima, u svakodnevnom scenariju. Ne kažem da neće ima upotrebu u profesionalnom svijetu, ali nije tako reklamirano.

Uostalom baterija od 2 sata (max) ne sugerira da se može baš nešto ekstenzivno raditi s ovim uređajem bez da je priključen, što je isto mana + što je dosta težak pa i nije baš praktičan za duge upotrebe.

Kažem, ima inovacija, ali i ti ides ekstreme i spominjem kartonski VR s AliExpressa. Postoje i drugi VR uređaji na tržištu koji se mogu koristiti u sve navedene svrhe.

Najveći plus je što Apple mora predstaviti VR uređaj da bi ga netko shvatio ozbiljno i počelo nešto razvijati. Nažalost.

Ali da je dope tech, stvarno je. Jako, jako skup. Proći će barem dvije generacije kada će predstaviti neku SE verziju do 500-600 dolara pa će postati prihvatljivije za obične smrtnike.

Razgovarao sam s nekoliko svjetskih futurologa na ovu temu, koji su redovito pogađali trendove u industriji. Mike Walsh, Leslie Shannon, Nikolas Badminton, Gert Leonhard, Mike Bechtel…

Svi se slažu da je ovo jedna od najvećih prekretnica u tehnologiji i društvu. U posljednjih pedeset godina, samo smo dva put tome svjedočili - osobno računalo i moderni smartphone (oba je napravio upravo Apple, s Macintoshem i iPhoneom). Ovo je treća revolucija koja će promijeniti društvo. Jučer je Apple okrenuo novu stranicu čovječanstva, bez ikakvog pretjerivanja.

S jednim i drugim si mogao biti produktivan, doduše s pametnim mobitelom dosta manje. Ajde da i zanemarimo faktor cijene (dok to napretkom i pojetinjenjem tehnologije ne dovedu u cjenovni razred oko 1000 dolara ne bih rekao da ima blistavu budućnost) namijenjen ponajprije za early adoptere, kako ovo gledati kroz prizmu nečega što bi čovjek stvarno morao imati, a konceptom i samim predstavljanjem se vrti oko konzumerističkog pristupa sadržajima?

Upravo tako su se svi sprdali krajem sedamdesetih. Što će ljudima kompjuter?

weky

Ovo je treća revolucija koja će promijeniti društvo. Jučer je Apple okrenuo novu stranicu čovječanstva, bez ikakvog pretjerivanja.

Trokiraš malo. Kakva revolucija? VR/AR nije ništa novo! Da imaju lijepu tehnologiju i sve, ali ovo nije revolucija u ničemu. Samo malo kasne za drugima kao i po običaju.

Niti jedna normalna osoba, pogotovo nakon korone se ne želi zaglaviti u kući s dodatnim headsetom i odvajati se od stvarnog svijeta lol

Trend kod ljudi je trenutno baš suprotan od toga jer vide da je tehnologija postala too much i zapravo bi radije putovali i proveli vrijeme u prirodi nego gledati u dva mala 4K ekrana i tražili glavobolju. Čak je i profesionalna upotreba marginalna.