*
Je li homage prvoj igri u ovom serijalu bio potreban baš na ovaj način?
Napokon je serijal napravio zaokret prema manje open world naslovu...
*
U 32 sata igre koliko mi je bilo potrebno kompletirati igru osjećaj je puno bolji nego li recimo nakon Valhalle koja me izmuzla sa 150+ sati otvorenog svijeta. Ovdje je sve puno manje i ukusnije, baš kao što je to bilo 16 godina ranije kada smo s Altairom krenuli u njegovu pustolovinu. Ono što me najviše smeta jest što je čak šesnaest godina starija igra koja je bila prva u serijalu imala bolji combat nego li ova igra koja bi po svim zakonima morala imat barem za klasu bolji osjećaj mačevanja baš failala. Igra kudikamo bolje djeluje u stealth pristupu, no čim bude otvorenog sukoba nisam baš bio sretan. Bagdat izgleda prekrasno te me je na prvu grafički igra čak malo i smorila zbog zamuljanosti grafike i palete boja, no kasnije sam se naviknuo i znala je izgledati poprilično dobro. Stealth pristup je bio dosta dobro riješen, no definitivno fali perk finishera. Finisheri lijepo izgledaju, ali kreću tek tada kada je neprijatelj gotov, tj. na izdisaju. Prva igra je imala glavnog glumca, dobru priču, sjajan setting, jako dobre antagoniste. Uvod, zaplet, vrhunac i rasplet. Likovi su bili pamtljivi, atmosfera je bila top, sporedna priča u vidu Animusa i Desmonda. Ova igra je fejlala s otvorenom borbom, glavnim likom, sporedni su hm, već sam ih sve zaboravio. Priča je jedva zanimljiva i evo nit je se ne sjećam, a prije mjesec dana sam prešao igru. Definitivno nisu pogodili u žicu, što velika većina igara u ovom serijalu jeste. Basim totalno ne zanimljiv kao i Eivor u Valhalli. Nit nisu jaki karakteri, nit te uvuku svojom pojavom. Wanted sistem je dobar koncept, no mogli su ga još malo produbiti. Ubisoftu je vezano za AC serijal potreban netko tko će biti kontrola kvalitete tih stvari, jer primjerice Kasandra iz Odysseya jest miljama daleko ispred ovih nezanimljivih likova. Ono što jednostavno moram pohvaliti jest jako lijepo stililiziran pano misija i likova, kojoj misiji pristupiti ili koji dio priče riješiti, za razliku od klasičnog menija, gdje biramo glavne i one sporedne misije. Nadam se da će sljedeća AC igra biti TOP i da će ponuditi nešto što su ponudile AC II, AC III, Syndicate i Origins, dok su sve ostale igre reciklaže većine predhodnih naslova. Mirage pati od osrednjosti i ne iskače nit na razočaravajuć naslov niti oduševljujuć, baš sredina i to me malo umorilo tokom igranja. No dovoljno je dobar da se isplati uložiti 32 sata igranja, jer ipak igra vuče svojim vrlinama, a ja sam i za te blage vrline jednostavno sucker. Pušim taj AC serijal koliko god dobar ili osrednji bio. Niti jedan segment igre nije vrhunski, dok su neke stvari lijepo podsjetile na prvi AC. Solidna igra, no ništa više od toga. Čak ne bih preporučio po punoj cijeni. Ja je platio 40 eura i to mi je bilo taman za preorder.