Hoćemo ovo pretvoriti u generalnu temu nesposobnosti čitanja s razumijevanjem? Jer i meni prelazi dopuštenu granicu toga da se samo zna dići nos, uvrijediti i ne čitati što se piše.
Ja se jasno i glasno referiram na ovakve izljeve mudrosti i vrhunske argumentacije.
Brijac Ne znam ima li svaki taj servis neku kvotu tih isprdaka koju treba odraditi da ih nitko od tih poremećenih ratnika ne napada.
Fico Postoji nešto što se zove implicit bias i možete ga donekle i testirati na Harvardovim stranicama. Budimo iskreni, u čitavim ovim sranjima, bilo je i homofobnih i rasističkih ispada određenih forumaša. Ono što je češće bilo u pitanju je implicit bias koji pokazuje rasističke tendencije. To ne znači da je netko rasist, ali znači da ima određene predrasude koje imaju rasističke konotacije. Uzrok tome može biti svašta, od odgoja do obrazovanja pa sve do kulture, države ili nečeg malog poput kvarta u kojem se živi.
Naravno, ignorirat ćemo pozivanje na bilo što znanstveno ili istraživačko na forumu. Već sam na to naviknut. Lakše je uvrijediti se i prijetiti tužbama.
Tuhy Ne mora, ali tebe je očito zabolilo moje (i još poneko) mišljenje da je ovo mijenjanje originala (Velma tamnoputa Indijka, Daphnee Azijatkinja, Shaggy crnac) posve nepotrebno i da je glupost.
Onoga dana kada ćeš raditi na Scooby Doou, moći ćeš prema vlastitoj viziji, u dogovoru s producentima, glumcima i ostalim kadrom koji sudjeluje u izradi i implementaciji te vizije odrediti što je potrebno, a što je nepotrebno.
Apsurdno je da netko vidi crtić o klincima detektivima i prva pomisao bude negativna reakcija na boju kože nekog lika.
Brijac Treba se malo i ne praviti ćorav i priznati da se ovo ne radi slučajno i da danas postoje kvote koje se trebaju ispuniti da bi se udovoljilo tim određenim skupinama. Kad je nešto posve normalno i prirodno to se i prepozna u filmu/serije, ali kad je nešto isforsirano i kad ti se gura pred oči i to se također prepozna i negodovanja oko toga sigurno ne znači da sam rasist ili homofob.
Kvote postoje. Ne radi udovoljavanja, nego radi inkluzivnosti jer postoji puno faktora koji su dugoročno utjecali i još uvijek utječu na kvalitetu života, obrazovanja i poslovnih prilika za nebijelce. To se vidi po dijeljenju kvartova u američkim gradovima, po diskriminirajućoj organizaciji javnog prijevoza do obrazovnih ustanova, po svemu i svačemu. Naravno, za to se mora biti spreman staviti u perspektivu nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji i pokušati ju razumijeti. Dok mogu razumijeti da je nekome tko je odrastao u Hrvatskoj to teže, gledajući na aspekt rasizma, nema nikakve šanse da je to nemoguće osim ako osoba svjesno ne želi razumijeti.