Solid_Snake
Razumijem da je teže remakeat PS1 igre nego nešto novije i prihvaćam već u startu da će bit promjena. Nije mi to uopće problem, ustvari sa dosta toga što su napravili sam bio oduševljen i u Remakeu i u Rebirthu. Vidi se u dosta stvari da su na igri radili ljudi koji vole original i da znaju što je publika očekivala od njih. Samo da bi onda ubacili nešto što tonalno potpuno odudara od toga.
Ne znam da li sam to već pisao tu na forumu ili ne, znam da sam već s nekim o tome raspravljao. Ako si kreator koji želi ispričat svoju priču i napravit nešto novo, nemoj ić radit remake. Ne tražim da bude 1/1, već samo da prati duh i ton originala. Ovo je toliko daleko od toga da za mene ovo ni nije remake već nastavak. Nema istu priču, nema istu tematiku, nema iste osjećaje. Ako su željeli radit nešto novo, mogli su projekt dat nekom tko ima želju radit na remakeu. Ovako su ključne scene iz originala korištene u drugu svrhu i sa ciljem da se izazovu drugačije emocije. Mogli su slobodno Remake nazvat FF7-2.1 i drugačije bi gledao na taj dio. Kod Rebirtha sam već znao na čemu smo i razočaranje je bilo manje, ali i dalje je postojalo, pogotovo jer su uspjeli pokvarit jednu od najpoznatijih i najomiljenijih scena u gamingu općenito.
Correl Prison o kojem govoriš je meni savršen primjer toga. To je u originalu vjerojatno najdepresivnija lokacija u igri. Cijela jedna regija koja je potpuno uništena i pretvorena u pustinju da bi velika kompanija mogla izgradit divovski lunapark i gdje sad odbacuju nepoželjne ljude. U Rebirthu je sve to puno veselije, ima puno više stanovnika, žive više manje normalo i čak imaju arenu gdje se ljudi redovito bore za nagrade uz muziku i vatromete. Ok, razradili su lika koji je imao 3 rečenice u originalu u pretjeranog i zabavnog lika, ali da li je ta lokacija i taj dio priče trebao tako nešto? Pogotovo kad prethodi Barretovoj pozadinskoj priči i svim događajima sa Daynom. Stvarno misliš da te scene trebaju comic relief lika prije i nakon njih?
I da ne bi bilo da pričam zbog nostalgije. Odigrao sam prvi put sedmicu negde kad je 12 izašao i igra je već bila debelo zastarjela. Nemam takvu emocionalnu vezu kao netko tko ju je igrao kad je bila nova, a svejedno mislim da je sa svim ograničenjima koja je imala, uspjela dosta toga prikazat na kvalitetniji način od ovih remakea.
Kad smo već kod toga tko god pomisli modernizirat Chrono Trigger imat će isti problem. Glavna snaga igre je to da je nekako ugurala epski rpg u 25 sati. Nema praznog hoda, nema gubljenja vremena, tempo je iznimno brz. Ako ideš napravit svijet koji je realne veličine pa ga nakrcaš sa hrpom copy paste sadržaja da ne izgleda prazno, čak i ako nekim čudom uspiješ prenijet art stil, glazbu i priču bez većih odstupanja u današnje standarde i dalje ćeš dobit igru koja je samo razvodnjena verzija originala. Bolje da onda radiš nešto novo, bolje prilagođeno današnjem formatu.
Na kraju, svejedno ću odigrat treći dio i vjerujem da ću uživat u njemu kao i u prva dva. Samo mi je teško preć preko toga da je, kad su se već upustili u ovakav projekt, moglo bit puno bolje. Želio sam igre s kojima mogu ponovo doživit istu priču u modernom ruhu i koje mogu nekom danas preporučit kao zamjenu za original, a to jednostavno nisu.
Sad i ja zvučim ko Foggy, tek kad idem pisat vidim koliko su mi smetale neke stvari 😃