sanzo
Pa uvijek će biti teže po mom mišljenju remakeat ps1 i starije igre, jer u tim igrama mašta je radila svašta. Usporediš Kalm tada i sad i dovoljno da vidiš kako je naš mozak kao djeci upotpunio tu "razliku" da se izrazim. Da ne spominjem kad je igra još jrpg, a ne Rezi shlock (u najpozitivnijem smislu to mislim), pa su očekivanja za story velika.
Silent Hill 2 je "najlakši" primjer, jer su imali odličan template po kojem su mogli graditi igru. PS2 generacije i poslije nisu toliko odmaknuti od današnjih igara osim u QoL stvarima, tako da je puno lakše bilo graditi remake na osnovu Team Silent temelja. Ako usporedimo RE4 og i RE4 Remake, nije to sad aman toliko daleko od temelja og-a.
Ps1 je već tricky. Ja se stavim u obuću tih kreatora, da li bi meni bilo sad zanimljivo napraviti apsolutno identičnu igru, samo u novom ruhu? Vjerovatno ne, zašto bih potrošio 5 godina života samo da radim 1/1 remake. Kada čitaš dosta intervjua od strane Nojime i Nomure, često će reći "vidiš, tada nismo mogli to napraviti zbog XY tehničnih razloga, nedostatka vremena" itd. itd.
Ja OG obožavam. Zaista. Ali kada sam igrao Remake, jednostavno nisam mogao ne primjetiti koliko sebe su unijeli u svaki detalj igre.
Uzeću primjer skoro pa nebitnog lika Gus u og i ovdje.
Ovu scenu kada sam gledao nisam mogao da ne razvučem osmijeh od uha do uha. Od muzike, VA, ovog lika u pozadini koji boosta Gusa na kojeg stalno oplačem…
Ali da se vratim na moju poentu, ovog lika su komotno mogli isjeći (što bi vjerovatno i bilo da nije bilo trilogije).
Mr. Coates was replaced with Solemn Gus ("Lonely Geth" in Japanese) in Final Fantasy VII Rebirth because the developers considered cutting the chocobo race portion of Corel Prison, which would cut Coates as well.
Znači, razmišljali su o tome.
Kazushige Nojima thought up the name "Lonely Geth" (in Japanese, "Geth" is homonym with "gesu", meaning "scumbag") and wanted to use it for a character, settling for a character met while gathering information in Corel Prison. When they ordered the design for Gus/Geth, the designer, who tended to use elements from the original Final Fantasy VII, gave him a green suit like Coates's. The design was approved and further influenced the character's writing. Ultimately, the chocobo race was left in, and Gus still took on the role Coates had in the original game. Motomu Toriyama had always wanted to use P-funk music in a game, and was elated to do so thanks to the inclusion of Gus.
Dakle, po mom mišljenju, dobili smo najbolji timeline, gdje nije isječen lik, a ni scena, gdje smo dobili puno dublju karakterizaciju "ološa" kao Gus i sve to upakovano u novi ost i story.
Sad zamisli ovo x1000 koliko su uložili vremena razmišljajući se o svakom detalju igre. Ne želim da ulazim u spoilere, ali ovo je jedan od blažih primjera.
Čisto za kraj argumenta, želio bih da zamisliš Chrono Trigger remake. Kako bi on izgledao u idealnom svijetu. Da li je je 1/1 remake, dakle nove teksture, obrađen ost i animacije itd.? Time su očuvali identitet CT-a maksimalno, jer gdje bolje će neki drugi developer znati više o tome od Sakagucija, Horiija i pokojnog Toriyame? Ja sigurno ne i ja da radim igru, ja bih je napravio 1/1 da što manje oskrnjavam to remek djelo.
Ali siguran sam, da pitaš upravo ove trojke kada bi im to predložio, da bi sigurno htjeli eksperimentisati i možda iskoristiti neke nove ideje i iskustvo koje su stekli decenijama radeći na igrama i mangama.
Isto dobro poređenje je po meni MGS 3 remake. Cool, zadržali su sve isto od Kojime, stvarno to poštujem. Ali… nije li to malo dosadno i previše safe na kraju dana? Mislim, odrasli smo svi uz MGS3, svi znamo šta da očekujemo. Naravno sacrilege je dirati bilo koji aspekt priče, ali da Kojima stoji od glave do pete uz MGS3 remake, misliš da ne bi on htio možda neke stvari u njegovom mozgu ideje pretočiti u stvarnost, što je možda bilo nemoguće tada 2003-2004 godine?
Sad poenta je da bi bilo diskutabilno da li bi unaprijedili ili uništili oni svoj masterpiece, ali barem ne bi dobio čisti i "dosadni" remake.
Na kraju dana, gle, da li je igra savršena? Ne, daleko od toga. Da li su sve mini igre aman Bogom dane? Nisu. Ali dovoljno govori da upravo ti nakon evo godinu dana i dalje želiš da pričaš o tome. Mislim da je njihov cilj postignut. A isto tako samo ponekad želim da i mi svi budemo malo samosvjesni i da priznamo da nekad igre igramo u pogrešnom trenutku. Jer drugačije je bilo vrijeme kad smo bili balavci kojima je problem jedini bio škola i koju si sličicu dobio u Digimon paketiću, za razliku od danas kada treba boriti se s svim kreditima, poslvnim kolegama i šefovima, gdje ne prođe jedan dan da nisi okružen prokletom politikom ili x razlozima što ti može pokvariti dan. Ne mislim na tebe, nego evo prvi krećem od sebe jer sam ne samo na FFA nego inače i na drugim forumama primjetio tu dozu ogorčenosti i cinizma. Svima se može desiti da nekad jednostavno nam sve ide na živce, a nuspojava svega toga može biti da mi ona Yakuza 7 ide na kurac, šta oni imaju sad stalno praviti nove Yakuze, samo je copy paste sve, jebo ih više onaj isti grad, milkaju ga deceniju itd. itd. Ako me kužiš šta hoću reći. Ali kad Yakuza legne, onda LEGNE. Kao budali pleska.
Ali nekad, samo ponekad, naleti neka igra koja mi razvuče osmijeh na lice i smješkam se kao da sam ja dio tog partyja, u nekom tamo svijetu i moram zaustaviti Sephirotha. I usput riješiti koju partiju Queens Blooda protiv Reda. Dok Tifa i Aerith navijaju.
Or maybe my life just sucks, no clue 
p.s.
Ali drago mi je što si napisao ovako kvalitetan post, uvijek mi je gušt čitati od tebe, jer znam da nam se ukusi alignaju u barem 95% slučajeva, a isto tako razumijem @foggy -ja kada ispadne da piše stalno neke stvari po 100ti put, ne znaš nekad ni šta bi rekao više osim neku kratku rečenicu ili dvije.
resident_evil
Svakako kad kreneš javljaj dojmove, rado ću pročitati, bilo pozitivne ili negativne.