Kupovina nekretnine
teska vremena koliko vidim, i to bas zapalo ljude cca moje generacije...
TITANXIS koliko sam samo ja spiskal novaca na razne gluposti, svu tehniku, nepotrebni namještaj, sitnice koje se nakupe a nisu mi potrebne, to je malo pravo bogatstvo a i igre, hardver. Zato sam reko STOP, neću više jer tome nema kraja. Kupovat ću samo ono kaj mi zbilja treba i ak nekaj krepa.
Ne možeš tako računati. Dopamin je jako bitan, kao i stalno nagrađivanje samog sebe. Misliš da su to gluposti, ali to je jako bitno za mentalno zdravlje. Bez zajebancije.
Da nisi potrošio na to, potrošio bi na drugu glupost. Sjeti se onog vica o pušenju i Ferrariju. Ako ne pušiš, gdje je tvoj Ferrari?
Štednja i štednja bez sitnih zadovoljstava je najbrži put prema nesretnom životu.
weky u pravu si, treba se nagrađivati i druge još i više. to mi je možda izgovor jer počeo mi opadat interes za materijalnim stvarima a i šopinzi mi nisu više gušt, igre me od prošle godine ne interesiraju kao prije a također i sva tehnika. veselio sam se tome prije ko klinac kad dobi za Božić pod bor a sad je ono zasičenje svega toga. Nagradim se ja kroz nepce i želudac, bez brige, hehe!
Ja sam već evo treći put riješio stambeno pitanje Ne znam kako vi ne možete
Prvi put sredio kat kod roditelja, ženi nije pasalo pa smo išli kupit kuću. Na kraju ispalo da joj ni ja ne pašem, pa sam joj ostavio kuću (i kredit) te prije godinu i pol kupio stan (sa subvencijom za mlade, molim lijepo) za koji se nadam otplatiti ga do penzije. Uglavnom, nije mi dosadno.
Tzereen pa ako joj je ostavio kuću, onda nije imao (:
Deadwalker gleda se unatrag.
Ako ja sad kupim i prodam stan, oni i dalje vide da sam ga u jednom trenu kupio i ne daju APN za još jedan.
- Uređivano
Jedina izjava koju potpisuješ je to da nemaš u vlasništvu bilo kakvu nekretninu u kojoj možeš živjeti. Prije 2 tjedna sam potpisao takav papir.
Tehnicki oni ništa ne provjeravaju, zato i potpisuješ tu izjavu i ovjeravaš kod javnog bilježnika gdje u slučaju neistine se slažeš da ćete pravno goniti.
Možda si je našao mladu kokicu koja nije imala kredita pa glasi na nju.
Deadwalker ok, ti potpisuješ izjavu. Ali APN kad provjerava, provjerava sve. Meni je sad tak rečeno ovaj mjesec. Jer sam isto htio izvesti ovako nešto ko on sad.
- Uređivano
Tzereen mislim da je jedini uvjet godine i da nemaš u vlasništvu sada bilo kakvu nekretninu. Takvu izjavu sam i potpisao. Neće te niti banka uvoditi u proces APN kreditiranja i gubiti vrijeme na tebe ako nisu sigurni da mogu od APN-a dobiti pozitivno rješenje.
Deadwalker ne može banka znati sve unaprijed. Ne ovisi o njima samo. I ima odbijanja APN zahtjeva. Ne prolazi svaki.
Ali ok, ako mu je prošlo, super. Drago mi je.
Btw, kak stojite s razmišljanjima:
Kuća ili stan?
Grad ili predgrađe?
Tzereen išao pogledati na APN, piše samo da se ne možeš prijaviti ako si već ranije koristio APN kreditiranje:
Ako imaš trenutno drugu useljivu nekretninu (npr. apartman), moraš dati izjavu da ide na prodaju zbog realizacije kredita.
Ništa nisam vidio za slučaj ako si nekada posjedovao nekretninu, no ako ti daju mogućnost prijave uz prodaju druge useljivu nekretnine, onda to ne bi trebao biti problem.
- Uređivano
Tzereen Btw, kak stojite s razmišljanjima:
Kuća ili stan?
Grad ili predgrađe?
U dvadesetim sam živio u stanu u centru Zagreba. Bolio me k što sam premalo kvadrata plaćao puno previše, ali to je bila furka, bitan si, cijeli centar ti je na par minuta pješice. Nova top zgrada, prvi susjedi su ti Čarli i Franka, Mila Horvat i drugi, i na bok si sa svima.
Sve skupa sam u nekoliko godina do trga prošetao jednom, a u nekim popularnim mjestima (restorani, kafići) nisam bio ni toliko.
Kasnije sam se preselio u rubni dio grada, u pristojnu novu kuću. Više soba nego ljudi, tako da mogu urediti ured u kući, gaming sobu ako bi htio, zapaliti svaki drugi dan roštilj u dvorištu. Da imam blizinu glavnog grada, ali mir i komociju predgrađa.
Sad razmišljam da ću se u narednih nekoliko godina preseliti u pičku krasnu materinu tipa Žumberak, Ključić Brdo, Kraljev Vrh. Želim da mi je prvi susjed udaljen minimalno kilometar.
S vremenom se prioriteti i stil života jako mijenjaju.
Možeš dobiti APN ako nemaš nekretninu ili nije pogodna za stanovanje te ako prodaješ radi kupnje veće. Možeš dakle dobiti poticaj ako si vlasnik nekretnine, ali istu moraš prodati u roku dvije godine od dobijanja APN-a mislim. I moraš ić na bolje, dakle skuplje ili veće, nisam siguran. Ja sam kuću prepisao bivšoj i nisam imao ništa u vlasništvu ili suvlasništvu, kao ni moja sadašnja partnerica.
imate APN grupu na Facebooku koju vodi ekipa koja je u tome direktno, pa preporučam svima koji misle uzimati poticaj. Evo link
https://www.facebook.com/groups/APNgrupa/?ref=share
weky S vremenom se prioriteti i stil života jako mijenjaju.
S ovim se apsolutno slažem.
Ali ja recimo i dalje želim stan bliže centru. Ravnice su mi kvart koji mi je praktički idealan. Dovoljno zelenila, mira, tišine i parkova. A opet je sve blizu. Dućani. Vrtić. Osnovna. Dobra srednja (Mioc). Faxevi. Bolnica. Maksimir. Sljeme. Sve.
Ja volim grad, ali ne zbog tih razloga koje si ti naveo. Apsolutno ne. Volim kaj niko ne zna ništa o meni. Nije svačija obitelj u centru pažnje i ogovaranja. Ono, u gužvi sam i moru ljudi, a opet sam sam. Meni je taj feeling genijalan.
Vrijedi napomenuti da sam skoro 30 godina živio na selu, 100 metara od šume. Kuća, sloboda, vrt, drveće, trava, cvijeće, cijepanje. Fala lijepa. Ne treba mi to više. Ne pali me to. Ok mi je za imati kao viksu i otići tamo ponekad. Ali ne živjeti.
- Uređivano
Ja kupujem stan u novoj zgradi na rubu Varaždina, s time da taj “rub grada” znači 15min lagane šetnje do centra lol. Ured mi je udaljen 5min pješice do stana.
Uglavnom, s trenutnim načinom života kuća mi definitivno otpada, no već gledamo vikendice gdje je prvi susjed barem kilometar udaljen.
Deadwalker Da mi je komad šume u kojoj ću skucat kolibu i posadit dvije gredice luka, da mogu otići gdje me nitko ne može nać ni doć bilo kakvim vozilom. Samoća je podcijenjena.