ne znam dali da pokrenem novu temu ili ne, no evo iskreno me zanima na koju foru hrvati kupe nekretninu? gledam kuce u osijeku po 150-250k eura ako ne i vise, stanove da i ne spominjem, kao da su od suhog zlata. Vecinu ljudi koju znam oko sebe si tako sta ne moze priustit jer rade za malo jaci minimalac i naravno banke slabo daju kredite za takve stvari. Kumovi nasli neku kucu koju treba zesce adaptirat te ju platili 60k eura, sto se desava? ZG/Split cijene necu ni gledat, kontam da ljudi razmisljaju da se objese kad vide cijene...

Genesis
    Stari moj. VMD gradi dosta zgrada u ZG. Priča se da su stanovi rasprodani po cijeni 8000€/kvadrat, a gradnja nije ni počela. NI POČELA!!!!

ThaUrban pa koji kkkk...bolesno...naletio sam cak u OS na stanove od tipa 25m2 i traze po 50k eura...BOLESNO

Genesis, ista situacija i u Sarajevu, jebeno nemoguce naci stan u izgradnji i po cijeni od 120k EUR da nije rezervisan. Ne znam, od vise izvora sam cuo da neke firme uzimaju kes bez pitanja za stanove tako da pranje para ima svoju ulogu. Kako te firme pravdaju taj novac bog te pitao. Ali takva praksa nenormalno dize cijenu na trzistu

voltriz dali banke uopce daju kredite na takve iznose?! sjecam se dok sam zivio u HR prije 7 godina da si morao imat barem 2/3 ostatka place za zivot da s 1/3 platis ratu kredita....tad sam radio za 2500kn+250 kn za prijevoz, s nocnima sam uspio imat 3400+250 kn prijevoz...

Fakat nemam pojma. Od par primjera sto znam, uzimali su do 50-60k EUR, ostatak nekako skuckali preko porodice, prodajom ostavstine i slicno

voltriz

Dobro dok ne završe ko varaždinci sa Stanoingom i krimosom Eduardom Brumenom. Subvencija, ljudi platili i unaprijed, mnoge zgrade niti završene a negdje nisu ni temelje iskopali.
          Skoro 8 godina.

Nama je pričuva zgrade isto prek Stanoinga koji je u stečaju a uredno moramo plaćati inace dođe sudski postupak. Uredno dolaze računi za godišnje održavanje žlijebova, septičke itd. 14 000kn. Nikad nisu ni žarulju zamijenili.

Po uplatama na računu pričuve trebalo biti 170 000 kn a samo 45 000 oni kakti vide. Mi držimo uplate i od pre 10 godina pa se jasno vidi.
          Sudski postupak nema smisla jer se protiv Brumena vodi 15 postupaka plus stotine privatno od strane građana.
          Pozna suce, član je krimps ekipe a navodno i masonske lože.
          Može li gore?

Genesis Dvoje ljudi s prosječnim plaćama zajedno bez relativno većih problema dignu takve kredite. U tome je i problem, ekipa se zaletava jer može, polakomila se za poticajima (koji su btw još pogoršali sve), poduzetnici s mora nakon svakog ljeta uzimaju još nekretnina po ZG jer, eto, beton je novo zlato, i sad je stanje kakvo jest, odnosno teško je uopće pronaći nekretninu. Mi smo već ludi od traženja.

Fenix Mi smo već ludi od traženja.

Brate po muci!!
            Btw, one Samarijance kaj sam ti pričao - Green Block. Set od 6 zgradica. Stopirane su rezervacije trenutno. Cijela Podbrežnica u Gorici je stopirana također, jer planiraju dić cijene.

Fenix poduzetnici s mora

Zanimljivo sročeno.

ThaUrban VMD gradi dosta zgrada u ZG

VMD meni rade najlijepše zgrade trenutno.
            Još od lijepe smeđe zgrade u Bužanovoj pa sad do Parka kneževa. Taj mi je kvart (mikrokvart) baš jebeno osmišljen. Ali da, oni ni ne stave slike ni tlocrte ni cijene, a sve ode odma. Drugi koji rade brutalno su Alfa Stan.

Fenix tesko da mozes u osijeku naletit na dvoje sa prosjecnom HR placom, ak uspiju skupit 10k kn zajedno je ajmo reci super. Naravno ak su u IT sektoru tamo se moze skupit, al pricamo o klasicnim poslovima...imam frendove koji rade po call centru, imaju 4-5k kn placu, kako da si takva osoba priusti neku nekretninu, nesposoban za kredit al sposoban da placa 2000kn za najam stana....slicno je naravno i van HR, no gledam recimo za sebe osobno da bih si nesto uzeo da imam u osijeku ako se jednog dana odlucim vratit

Pošto imamo jako visoku stopu imanja vlastite nekretnine onda se nešto i naslijedi pa se dođe lakše do neke druge nekretnine. Naravno, nisu svi toliko sretni, ali kad skoro cijela država ima nešto svoje, po zakonu velikih brojeva će se nešto i naslijediti.
            Stvoriti sam nešto od nule uz ova primanja i ove troškove je izrazito teško, gotovo nemoguće. Sve će pokupovati ovi koji imaju i oni će onda imati još više, a ljudi će se više okretati najmu i živjet će kao podstanari.

Hrpa ljudi kupuje i okreće lovu, naravno oni koji lovu imaju. Ulažu u nekretnine, dižu kredite, rentaju stanove koji se gotovo sami isplaćuju.

Lova radi lovu.....

U ZG ima dosta ekipe koja ima brdo love......

Zapravo, ovo što je buz napisao.... a tek sad čitam.....

Ma ja ću ga kupit pa makar propo.

Od iduće godine ništa više igara ni ničega. Eventualno ako mi podijelite nešto ovdje. Ali ni ne treba, igrat ću samo Destiny...

Oće ko kupit par hektara zemljišta na Duvanjskom polju? Treba mi za kvadrat stana

Torla naravno, onaj tko ima para taj nema ovakve probleme. nemam nista protiv da platim X kuna il eura za stan/kucu a da to na nesto i lici.

buz Stvoriti sam nešto od nule uz ova primanja i ove troškove je izrazito teško, gotovo nemoguće. Sve će pokupovati ovi koji imaju i oni će onda imati još više, a ljudi će se više okretati najmu i živjet će kao podstanari.

U Hrvatskoj se događa ono što se npr. vani na zapadu već odavno dogodilo - s cijenom kvadrata idemo iz godine u godinu prema europskom prosjeku, ljudi koji imaju kapital i iole kuže ekonomiju isti ulažu u nove nekretnine budući da im je to investicija (kupiš po jednoj cijeni, rentaš da anuliraš trošak i nešto zaradiš, kasnije prodaš po puno većoj cijeni), dok sve više ljudi jednostavno nema financijske uvjete da mogu konkurirati za isti kvadrat i događa se to da je sve veći broj ljudi u nemogućoj misiji. I to pričamo u uvjetima gdje su banke dijelile kredite šakom i kapom po rekordno niskim kamatnim stopama što će se sada promijeniti (tj. već se počelo za gotovinske kredite). Sada će moći i stranci bez problema kupovati nekretnine tako da će biti još i gore. Bokte, u Zagrebu nije čak ni potres bilo što poremetio, osim što je većim investitorima otvorio prostor da dođu do dobrih lokacija za male novce i pretvore to kroz koju godinu u štampaonu novca. Naravno, u nekim dijelovima Hrvatske rast cijene kvadrate je kudikamo manji, no to su u pravilu lokacije gdje mladi ne žele živjeti jer nemaju nikakvu perspektivu.

Genesis ne znam dali da pokrenem novu temu ili ne, no evo iskreno me zanima na koju foru hrvati kupe nekretninu?

Da, otvori. Radije nego da su tu tri odlične rasprave jedna preko druge.

@Fenix hoces mozda "izrezat" ovu raspravu i pretvorit u novu temu ili da bas otvorim ja novi topic?

Odvojeno u novu temu.

Genesis na koju foru hrvati kupe nekretninu?

Najviše je onih koji prodaju neku nekretninu od svojih predaka koja je možda u derutnom stanju ali na dobroj lokaciji pa postignu dobru cijenu, eto možda na tu foru dođu do novaca jer radom teško u današnje vrijeme. Ne znamo više šparat da nam ostane nešto sastrane. Puno trošimo sve više i više. Gutači proizvoda i tu se novac gubi. Razmisli samo koliko si mogao ušparati od prvog dana da nisi kupovao niti jednu video igru ha I tehniku koja ide uz to? To bi tada bilo ravno samoubojstvu jelda, da si tak radio i nebi sad bio ovdje sa svojim pitanjem, hehe!

edit: koliko sam samo ja spiskal novaca na razne gluposti, svu tehniku, nepotrebni namještaj, sitnice koje se nakupe a nisu mi potrebne, to je malo pravo bogatstvo a i igre, hardver. Zato sam reko STOP, neću više jer tome nema kraja. Kupovat ću samo ono kaj mi zbilja treba i ak nekaj krepa.