weky Kao i kod ekonomske krize prije 12 godina, koja je isto došla iz SAD-a, došla je iz sasvim drugih razloga. Tamo je puknuo balon s nelikvidnim kreditima, zatim su puknule banke, zatim ekonomija. Sve se prelilo na EU jer nismo imali kome izvoziti proizvode i usluge. Nama je kriza došla upravo suprotno od onog tamo.
Iskreno me skroz zanima kako će proći situacija s Kinom, s obzirom da njima isto tržište nekretnina živi u mjehuru koji će kad tad puknuti (čudno da nije već). S obzirom na to koliko kineske firme imaju uloga u europskim zemljama, rekao bih da je američki scenarij 2008. izgledan i kod nas ako Kina pukne. No dobro, to su već digresije.
Na sreću, koliko god je naša ekonomija loša, još uvijek isto nismo prisiljeni robovati dvama poslovima.
Donekle, no znam dosta ljudi koji u penziji moraju ili raditi ili jednostavno ovise o djeci da ih sufinanciraju jer mjesečne mirovine ne budu ni za preživjeti. Ako već na faksu ne razmišljaš o nekoj sporednoj pasivnoj zaradi, čini mi se da si automatski u zaostatku... Da, nismo na razini SAD-a (koji isto ima svoje apsurdne troškove u određenim aspektima), također nas drži i EU, no i do njih će kad tad doći isti problem.
Evo već me jeza hvata.
Čak mislim da će trenutni trend ogromnih migracija u sektoru dodatno povećati plaće i IT više približiti ili izjednačiti s drugim visokoprofitnim industrijama poput farmacije ili energenata.
Ovome i ja naginjem, čini mi se da će morati doći do po IT radnika pozitivnih promjena jer će se poslodavci morati boriti za kvalitetan kadar. Ako bude sreće, isto će preći i na one koji više riskiraju promjenom posla.
weky Mislim da je fenomen čak krivo nazvan. Po meni se trebao zvati Big Burnout. Možda bi bolje opisao što se točno dogodilo.
I samo postaje još gori koliko se vidi iz dojmova.
voltriz Citao sam nedavno analizu i zakljucak da kompanije koje javno objave podatke o plati za poziciju koju traze imaju visestruko veci uspjeh u zaposljavanju talenata. Objavljivanje plate je jos uvijek strogo tabu tema za veliku vecinu kompanija i industrija ali za aplikante ima ogroman benefit jer ocito neces da gubis vrijeme na nizi rang. S druge strane i dalje se guraju besmislice poput playstationa na radnom mjestu.
Dosta se može primijetiti da je upravo u IT-u taj pokušaj da se progura javnog objavljivanja plaća. I s time se u potpunosti slažem. Transparentnost puno znači. Isto tako znam iz kruga sebi poznatih ljudi iz struke da većini oglasi u kojima se traže "rock zvijezde" ili "ninja devovi" koji "ginu za ekipu" ne zvuče primamljivo, već upravo suprotno. Ista je stvar s PlayStationima, stolnim nogometima, ping pongovima...