resident_evil Jedan poznanik doslovno studirao 10 godina (nekoliko faksa promijenio), zaposlio se u IT firmi. Početna plaća odmah 7k.
Gle, to je prosječna početna plaća i nalazi se u takvoj situaciji da takvo što može tražiti. To nije ni 1000€. Jednostavno smo po standardima niski.
Međutim, na kratko bih se samo osvrnuo na ovaj dio oko 10 godina studiranja. I sam studiram te paralelno radim takoreći puno radno vrijeme već dvije i pol godine. Upoznao sam ljude koji su sve u roku završili, a ne bih im dao ni da komp upale. Isto tako sam upoznao ljude koji studiraju čitavu mladost, a na poslu su najvredniji članovi tima. Osobno sam jednu godinu prokockao i nije mi nimalo žao jer me puno toga naučila. Kako o pristupu tome da si u nečemu bitnom bio neuspješan pa tako i u tome da si posložiš glavu, složiš novi plan i kreneš se prilagođavati. Moraš sjebati da nešto naučiš. Kada pričamo o IT-u, faks je često samo alat koji te tjera da redovito radiš i time pohvataš neke stvari. Pomaže razumijevanju i generalno sam dojma da brže dobiješ kvalitetnog radnika nego da je samouk od nule, ali postoji jako velika razlika između akademske teorije i onoga što se radi praktično. Do te mjere da nakon prve dvije godine faksa krećeš već raditi jer nema smisla čekati.
Zbog toga se i vidi jako puno studenata po firmama, samo onda dolazimo do problema koji je @voltriz spomenuo, a odnosi se i na naše područje kao i, kako on kaže, američko, a to je da juniori odmah dobivaju čak i više obaveza nego što bi trebali jer nedostaje mid/senior kadra. Prednost je što oni koji si stvarno daju truda, dobiju već jako puno iskustva do onda kada krenu u puni radni odnos, a time i imaju ubrzo nakon veliku fleksibilnost na tržištu rada.