resident_evil Vezano za plaće u Hrvatskoj i svijetu. Mislim da je to uzelo malo maha. Ispada ako nisi u IT firmi ili se ne baviš prodajom nekretnina, plaće su ti takve kakve jesu a mislim da to nikako nije fer. Ne kažem ja da sad jedan senior ne može imati plaću 10-15k kn ili više. Ali drugi poslovi se ne plaćaju ni blizu.
Ne slažem se. Puno se priča o IT-u kao balonu, ali radi se o visokotehnološkom proizvodu. Jedino gdje je core IT idustrija dosegla plato su razni besmisleni benefiti, poput pikada, stolnog nogometa, orašastih plodova, subvencionirane teretane i team buildinga. Te stvari više ne prolaze.
Čak mislim da će trenutni trend ogromnih migracija u sektoru dodatno povećati plaće i IT više približiti ili izjednačiti s drugim visokoprofitnim industrijama poput farmacije ili energenata.
Ako baš želiš primjer. Zbog ekonomskih migracija u bogatije članice EU, jako je velik nedostatak radne snage na tržištu. Skladištari, punjači polica, ljudi u trgovinama i telesales su ušli u domenu plaća 6-7k. Za te poslove nije potrebno nikakvo iskustvo, niti traže ikakvu odgovornost. Odrade svoju šihtu i odjave se na ulazu. Kako je onda plaća seniora ili team leada, čak i tri puta veća, adekvatna? Omjer potrebnog formalnog i neformalnog obrazovanja, iskustva, specifičnih znanja i drugog se jednostavno ne poklapa. Računica je odavno pogrešna, barem što se mene tiče.