Danas plaća od 1000 eura nije ništa.
Ne znam kako bi preživio da živim sam sa tolkom plaćom u ovoj ekonomiji bez da imam namješten stan bez ulaganja koji mi netko doslovno samo uruči.

1000€ bi trebalo biti danas 1500€ bez pretjerivanja. Za kakav takav život jedne osobe da nije puko preživljavanje.

Što se tiče budućnosti, moje djete će samo odlučiti što će biti, ali ako bi ga trebao usmjeriti, definitivno ga ga neću gurati u smjeru programiranja ni u smjeru IT-a općenito. Nemam neke prevelike dodirne točke s istim, ali već sada s 31. u svojoj branši sve teže pratim korak s novim tehnologijama i smjernicama. Potrebno je konstantno učiti i nadograđivat se, tehnologija prebrzo napreduje i smatram da će jedan značajan dio ljudi u posljednjoj trećini karijere gubiti korak u toj profesiji. I tu će nastajati veliki logistički problemi.

Fico Big Quit je u americi počeo iz sasvim drugih razloga i nije vezan samo uz IT. Jednostavno je ljudima dopizdilo da sad već moraju tražiti treći posao da bi ostali u nekakvim okvirima srednje klase, odnosno da si mogu priuštiti krov nad glavom, obrazovanje za djecu i zdrastvenu skrb.
Taj problem je briljatno opisao Michael Moore u dokumentarcu Where to Invade Next, prije šest-sedam godina. Praktički je predvidio ovaj bubble burst u odličnom prilogu iz Njemačke, gdje odlično žive obitelji ljudi koji u tvornici proizvode olovke, te ne razmišljaju o drugom poslu. Dobro žive, putuju na more, odmaraju, grade, žive. Na sreću, koliko god je naša ekonomija loša, još uvijek isto nismo prisiljeni robovati dvama poslovima.

Kao i kod ekonomske krize prije 12 godina, koja je isto došla iz SAD-a, došla je iz sasvim drugih razloga. Tamo je puknuo balon s nelikvidnim kreditima, zatim su puknule banke, zatim ekonomija. Sve se prelilo na EU jer nismo imali kome izvoziti proizvode i usluge. Nama je kriza došla upravo suprotno od onog tamo.

Ali to svejedno ne znači da Big Quit nije stigao i da nije tu, iako ima puno drugačije osnove. Neusporedivo je s izvornikom, ali se događa. Uglavnom se osjeti na IT-u, PR-u (u kojem je Deadwalker) i sličnim pro-zapadnjačkim industrijama gdje je i izvozni proizvod i usluga orijentirana na zapad, pa lakše pokupi dobre i loše trendove.

Svašta čovjek nauči na ovom forumu, prvi glas za taj big quit. Ameri imaju bolji standard iuređenije društvo i lako se njima zajebavat i kockat sa radnim mjestima.

TITANXIS

Niti ameri imaju bolji standard, niti je to imalo vezano za ovaj fenomen.
      Kolko sam ja čuo, The Big Quit je zahvatio i executive sektor gdje vidimo senior vodstvo tvrtki da odlazi. Neki čak i u prijevremenu penziju.

Očito je da američka kultura prekovremenih nije održiva.

resident_evil Vezano za plaće u Hrvatskoj i svijetu. Mislim da je to uzelo malo maha. Ispada ako nisi u IT firmi ili se ne baviš prodajom nekretnina, plaće su ti takve kakve jesu a mislim da to nikako nije fer. Ne kažem ja da sad jedan senior ne može imati plaću 10-15k kn ili više. Ali drugi poslovi se ne plaćaju ni blizu.

Ne slažem se. Puno se priča o IT-u kao balonu, ali radi se o visokotehnološkom proizvodu. Jedino gdje je core IT idustrija dosegla plato su razni besmisleni benefiti, poput pikada, stolnog nogometa, orašastih plodova, subvencionirane teretane i team buildinga. Te stvari više ne prolaze.
        Čak mislim da će trenutni trend ogromnih migracija u sektoru dodatno povećati plaće i IT više približiti ili izjednačiti s drugim visokoprofitnim industrijama poput farmacije ili energenata.

Ako baš želiš primjer. Zbog ekonomskih migracija u bogatije članice EU, jako je velik nedostatak radne snage na tržištu. Skladištari, punjači polica, ljudi u trgovinama i telesales su ušli u domenu plaća 6-7k. Za te poslove nije potrebno nikakvo iskustvo, niti traže ikakvu odgovornost. Odrade svoju šihtu i odjave se na ulazu. Kako je onda plaća seniora ili team leada, čak i tri puta veća, adekvatna? Omjer potrebnog formalnog i neformalnog obrazovanja, iskustva, specifičnih znanja i drugog se jednostavno ne poklapa. Računica je odavno pogrešna, barem što se mene tiče.

wooddiebone Očito je da američka kultura prekovremenih nije održiva.

Mislim da je fenomen čak krivo nazvan. Po meni se trebao zvati Big Burnout. Možda bi bolje opisao što se točno dogodilo.

Nakon great resignation će biti great regret, jer valjda pol njih koji tako šaltaju poslove zapravo međusobno šaltaju firme. Druga firma, drugi šef, slični uvjeti, mali disparitet u plaći.

yakuza_stinger Ne bih se bas slozio. Mozda na malom domacem trzistu. Gledajuci veca trzista, tu je ogroman broj kompanija u razlicitim industrijama. Jednostavno, dolaze novi igraci ili stari ubacuju u brzinu vise. Ako ne mozes da ispratis iste uslove (ne govorimo samo o plati, imam kolegu koji je presao u firmu sa 4 radna dana), onda gubis.

Idealna formula za zadržavanje najboljih radnika jednom HR-ovcu je vrlo jasna:

• sistematizacija radnih mjesta (jasno propisane zadaće i radni zadaci svakog radnog mjesta)
                • konstantna edukacija i ulaganje u radnika
                • kompetitivna plaća u skladu sa strukom i mogućim ponudama ostalih tvrtki iste branše
                • ulaganje u opremu, konstantno biti u koraku s tehnologijom
                • onboarding, razvoj karijere i mjesečni/kvartalni razgovori s djelatnicima
                • maksimalna, ali opet u granicama fleksibilnost radniku (privatne potrebe, rad od doma ako je moguć, shvaćanje da radnik sad ima i obitelj i sl.)
                • jasno definiran način napredovanja i plafon plaće za odrađene poslove
                • jasan sustav mentorstva, stariji radnik uči novoga, ali novi ne smije ni na koji način imati istu ili sličnu plaću mentoru
                • plaćeni prekovremeni sati

....mnoge druge stvari

Za sve to iza jednog HR predstavnik mora stajati Uprava i podržavati njegove odluke, inače ništa od toga.

Nisu to kriva razmišljanja, ali ne slažem se po pitanju plaća. Bilo kakvo pismeno/strukturno ograničavanje mogućnosti i plaća radnika je izuzetno kontraproduktivno i demotivirajuće. Mislim da smo te okvire, platne razrede i sistematizacije trebali ostaviti u socijalizmu.

@weky hvala na ideji koju si mi sada dao za stručni rad 👊🏼

Citao sam nedavno analizu i zakljucak da kompanije koje javno objave podatke o plati za poziciju koju traze imaju visestruko veci uspjeh u zaposljavanju talenata. Objavljivanje plate je jos uvijek strogo tabu tema za veliku vecinu kompanija i industrija ali za aplikante ima ogroman benefit jer ocito neces da gubis vrijeme na nizi rang. S druge strane i dalje se guraju besmislice poput playstationa na radnom mjestu. Ovo je cisto digresija na post OverHypa kada se vec spomenuo HR i zaposljavanje.

voltriz mi sve plaće javno objavljujemo za svaku poziciju. Ja sam postom mislio da mora biti prije svega jasna struktura svega u firmi inače dolazi do raspašoja i odookativnih odluka

voltriz vidjet ćemo za cca godinu dana. Mislim da takav trend seljakanja neće biti dugo održiv.

weky Kao i kod ekonomske krize prije 12 godina, koja je isto došla iz SAD-a, došla je iz sasvim drugih razloga. Tamo je puknuo balon s nelikvidnim kreditima, zatim su puknule banke, zatim ekonomija. Sve se prelilo na EU jer nismo imali kome izvoziti proizvode i usluge. Nama je kriza došla upravo suprotno od onog tamo.

Iskreno me skroz zanima kako će proći situacija s Kinom, s obzirom da njima isto tržište nekretnina živi u mjehuru koji će kad tad puknuti (čudno da nije već). S obzirom na to koliko kineske firme imaju uloga u europskim zemljama, rekao bih da je američki scenarij 2008. izgledan i kod nas ako Kina pukne. No dobro, to su već digresije.

Na sreću, koliko god je naša ekonomija loša, još uvijek isto nismo prisiljeni robovati dvama poslovima.

Donekle, no znam dosta ljudi koji u penziji moraju ili raditi ili jednostavno ovise o djeci da ih sufinanciraju jer mjesečne mirovine ne budu ni za preživjeti. Ako već na faksu ne razmišljaš o nekoj sporednoj pasivnoj zaradi, čini mi se da si automatski u zaostatku... Da, nismo na razini SAD-a (koji isto ima svoje apsurdne troškove u određenim aspektima), također nas drži i EU, no i do njih će kad tad doći isti problem.

weky team buildinga

Evo već me jeza hvata.

Čak mislim da će trenutni trend ogromnih migracija u sektoru dodatno povećati plaće i IT više približiti ili izjednačiti s drugim visokoprofitnim industrijama poput farmacije ili energenata.

Ovome i ja naginjem, čini mi se da će morati doći do po IT radnika pozitivnih promjena jer će se poslodavci morati boriti za kvalitetan kadar. Ako bude sreće, isto će preći i na one koji više riskiraju promjenom posla.

weky Mislim da je fenomen čak krivo nazvan. Po meni se trebao zvati Big Burnout. Možda bi bolje opisao što se točno dogodilo.

I samo postaje još gori koliko se vidi iz dojmova.

voltriz Citao sam nedavno analizu i zakljucak da kompanije koje javno objave podatke o plati za poziciju koju traze imaju visestruko veci uspjeh u zaposljavanju talenata. Objavljivanje plate je jos uvijek strogo tabu tema za veliku vecinu kompanija i industrija ali za aplikante ima ogroman benefit jer ocito neces da gubis vrijeme na nizi rang. S druge strane i dalje se guraju besmislice poput playstationa na radnom mjestu.

Dosta se može primijetiti da je upravo u IT-u taj pokušaj da se progura javnog objavljivanja plaća. I s time se u potpunosti slažem. Transparentnost puno znači. Isto tako znam iz kruga sebi poznatih ljudi iz struke da većini oglasi u kojima se traže "rock zvijezde" ili "ninja devovi" koji "ginu za ekipu" ne zvuče primamljivo, već upravo suprotno. Ista je stvar s PlayStationima, stolnim nogometima, ping pongovima...

Fico
                    Nama isto drže plaće tajnima jer znaju da bi popizdili kad bi vidli koliko su neki plaćeni.

Joj kad se sjetim bivšeg glavnog sys admina iz moje firme.
                    imao 50% veću plaću od mene, 90% vremena radio ništa već drugom adminu sve natovario.
                    I onda konačno dobio otkaz jer je rekao da je na bolovanju a onda se na fejsu (di ima pol firme) kurčio kak ide ladit jaja na more (još i otpremininu dobio)

Prije mjesec dana sam se zaposlio isključivo u vlastitoj firmi. Inače sam zagovornik malog i srednjeg poduzetništva kao nove srednje klase. "Mešetare" i ekipu koja spaja kontakte za proviziju na računam za to. Barem organizaciju posla i koordinaciju moraš raditi kao minimum. Ove sa instagram forama i slikanjem sa "poduzetnički život" hastagovima po resortima u last minute aranžmanu ne volim ni vidjeti.