DLSS ti je dovoljan.
Bilo kakav dodatni resolution scaling se većinom ne može upalit ako je upaljen DLSS i ne treba ti.

Rađe stavi DLSS na performance.

EDIT: kad smo kod toga, mislim da se u CB2077 može upalit DLSS sa resolution scalingom i znam da ni renderanje na 144p nije dovoljno da natjera tu igru da se vrti 60FPSa sa maksimalnim ray tracingom.

wooddiebone

To znam woodie.
    Ili DRS ili DLSS.
    Na laptopu koristim performance.😊
    Jebiga.

Mene zanima hoće li biti 3070ti dovoljan za 4k u Doomu?
    Jer video kaže NEĆE.

Ono jebeš mu sve, GPU je sposoban za ultra sharp 4K ali nebreš staviti visoke teksture radi ograničenja VRAM-a.
    😖

Baš mi se ne daje preko 12 000 kn za 3080ti koja je konačno dovoljna.
    Kako Nvidia usere high end segment isusa im, baš te natjeraju da ideš na najbolje.

CB 77 nisam ni skinuo još, na laptopu bude katastrofa.
    Opće me ne zanima igra u takvom stanju.
    Nadam se nekom reizdanju.

Ne trebaju ti ultra teksture ako koristiš DLSS.
      Te teksture su dosta za native 8K.

Ja imam 3080 pa rokam sve na ultra samo zato jer mogu iako razlike u high i ultra teksturama nema.

wooddiebone

Kakvi 8K?
        Konzole u Far Cry 6 koriste Ultra teksture na 3200x1600 rezoluciji.

Ti igraš na monitoru je tak?
        Vjerujem da bi na TV-u vidio razliku.
        Probao si Far Cry 6 i Doom Eternal?
        Baš si uspoređivao?

Konkretno se referiram na Doom Ultra Nightmare.

Ali, da, neovisno o displeju, razliku između high i ultra nećeš primjetit, pogotovo ako koristiš DLSS jer upscaleaš sliku niže rezolucije i DLSS ionako mora ušminkati teksture da izgledaju dobro na output rezi.

pravednik To je Doom. Moj vrti na 100 FPS-a u 4k sve maxano na DLSS off, dakle puni RT. Imam 3080. Otkud im to da ne radi nemam blage.

wooddiebone Šta ne valja kod većine prebuldova? Matična koja je vjerojatno ogoljena (heat sink i to) i toliko stara da ništa nakon trenutne generacije neće ići na nju (govorim o CPU i GPU, ne o ramu), stock hladnjak za CPU ili takvo nešto da ti temperature idu u 3 pm nakon par godina kad igre/programi budu toliko resursa tražili da će procesor raditi pod velikim opterećenjima duži vremenski period, kućišta sa upitnim protokom zraka i snagom ventilatora tako da se to nadovezuje sa ovo što sam napisao za procesore i naravno grije grafičku, napajanja upitne kvalitete i snage, i generički rami ofc (i nisu tolika stavka, ali većinom loših latencija budu jer računaju na to da većina ljudi nema pojma o tome i ne gleda taj podatak).

Svi se zaljepe na brend i model procesora i grafičke. Prodavači na to i računaju. Ali zašto biš platio nešto 17k, umjesto 19k, šta će tražiti nakon 3 godine 2000-3000 kn ulaganja (CPU hladnjak i kućište sa pravim ventilatorima) npr i za 5 godina ćeš iz njega morati vaditi matičnu jer nećeš moći zamijeniti grafičku karticu ili novi procesor (CPU možda i ne jer oni su u pravilu komponenta koja najsporije stari), što je 1500kn za dobru matičnu, plus trošak GPU-a ili CPU-a

Opet. Ne kažem da nema ok prebuldova, ali po hr su većina ovakvih govana u điru

Evo dobrog primjera o čemu sam govorio, s time da je 11700k, koji je ajme plači u odnosu na 5800x:

https://www.instar-informatika.hr/racunalo-instar-gamer-hurricane-intel-core-i7-11700k-up-to-50ghz-vodeno-hladenje-16gb-ddr4-1tb-nvme-ssd-nvidia-geforce-rtx3070-8gb-no-odd-5-god-jamstvo/11700K-HURR-SSD1TB-3070/product/

Solidna kombinacija CPU+GPU, fali im definitivno rama kao i ovoj prije, matična X570 šta je super, ali nemamo blage koja je, kućiše sumnjivo u najmanju ruku, ne znam dovoljno o njemu da bih išta prićao:
        https://www.instar-informatika.hr/racunalo-instar-gamer-odin-amd-ryzen-7-5800x-up-to-47ghz-16gb-ddr4-1tb-nvme-ssd-amd-radeon-rx6800-16gb-no-odd-5-god-jamstvo/5800X-ODI-SSD1TB-6800/product/

Instar radi korektne prebuiltove.
        Nisu premium komponente, ali uvijek je to neki trenutni best-buy.
        Znam jer sam radio tamo.
        Većina mid/high-end konfi dolazi sa vodenim hlađenjem, a sve gaming konfe bar sa Cooler Master hladnjakom.
        Jedini segmenti gdje sam vidio ugrađivanje budget komponenti je SSD i kućište, iako i tu zna biti iznenađenja.
        Ako se ništa nije mjenjalo, SSDi su uglavno Kingstoni, zna biti Patriota.
        Kućišta ovisno o rangu cijene, ali ima ih od MSa do InWina.
        Sve ostalo su best-buy komponente renomiranih brendova.
        Ne navode se koje su jer nisu uvijek iste.
        Ako nema one koja se ugrađuje inače, ugrađuje se nešto najbliže tome po kvaliteti i featureima.

I nema nikakve naljepnice za garanciju. Imaš garanciju na kupljeni komp, sve što ugradiš unutra sam ti ne ulazi u to, ali neće te odbiti zato jer si ugradio nešto svoje.

wooddiebone

Ovo je korektan prebuild za te pare

https://www.caseking.de/king-mod-systems-gaming-pc-volkmali-i7-11700kf-rtx-3060-ti-express-sipc-464.html

Očekivati od hrvatskih tvrtki ovo za te pare je retardirano. Namjerno sam uzeo primjer gdje su konfiguracije slične. To šta si ti radio tamo ne znači ništa.

Pogledaj ovo. Sve komponente navedene imenom i prezimenom, sve su kvalitetne, Svaki komad možeš provjeriti na netu, a na slikama pogledati direkt u kućišta.

Jasno.
            Ja ti sam pričam da bar u Instaru nije stanje tak kak ti kažeš.

Većina komponenti koja se ugrađuje u prebuiltove idu same po sebi s polica.

Nikad nećeš imat kontrolu sa prebuiltovima, ali to ne mjenja činjenicu da se nikad nije više isplatilo uzet ga.

fensisuperstar

Znam da prcaš, al ako ništa i to je istina.

90% gamera je nebitno jel imaju matičnu od 800 kuna ili od 1500.
            Većinu featurea neće koristit.
            Nebitno im je i da imaju matičnu od 400 kuna ako je bar osrednje kvalitete.

Prosječni ljudi ne overclockaju inače i bacanje love na bjesne matične izbija jako puno love za komponente koje zapravo pridonose FPSima.
            A da ne pričam trošenje na AIO hlađenja ili ventove od 250 kuna po komadu.

Ja bi rado da ljudi imaju svi premium PCeve, ali ogromna većina gamera bi rađe jaču grafu nego unlockanu matičnu i procesor, top-of the line memoriju i precjenjene Noctua ventove.
            I to je skroz ok.

Sve to je modularno i lako se zamjeni kasnije.
            Ne znam baš da će si neko opravdat RTX 3060 kasnije kad mu uleti neki drugi trošak.

To je potpuna istina.

Dobar umjeren procesor, za rezoluciju na kojoj misliš igrati, 16GB RAM-a, kvalitetan SSD od pouzdanog proizvođača, kvalitetno napajanje.

Skupa matična, hlađenje, kućište, ventilatori, to sve spada u elitizam i preseravanje.

Na kraju potrošiš preko 3500 kn na gluposti za 8 frejma više, na 4K niti toliko ako overklokaš proc.

Tih 3500 kn uložiš u bolji model grafičke i dobiš 30 frejma.

@pravednik to što si napisao je glupost nad glupostima. i sad se nemoj uvrijediti.

dobar umjeren procesor ne stavljaš sa jakom grafičkom jer radiš bottleneck. sa jakom grafičkom ide jak procesor. ali hajde da to izignoriramo.
              skupa matična
              ovako, matična je doslovno NAJVAŽNIJA komponenta u čitavom jebenom pcu. brzina rama, kvaliteta i propusnost sata kontrolera, propusnost PCI-E i potencijal klokanja pca ovisi najviše o matičnoj ploči. sa boljom matičnom pločom sve komponente rade bolje, i trajate će dulje.

kučište je overall najvažnija komponenta za očuvanje samog hardvera. Loše kučište sa lošim airflowom/temperaturom/problemom od prašine smanjuje lifespan komponenti. što ti je veća temperatura na vramu grafičke to ti grafička brže umire. To nisu preseravanja i elitizam to je. To je znanje koje ti nemaš nažalost i onda pričaš gluposti. RGB komponente. pogotovo ventilatori jesu samo vizualna glupost, ali nemoj ni u jednom trenutku misliti da nešto poput noctua fanova košta koliko košta, i prodaju se koliko se prodaju čak i kad su ružni ko kurac zato što je to elitizam i preseravanje. To su komponente koje uz dovoljno dobro znanje slaganja u dobrom kučištu mogu smanjiti temperaturu, i time povećat performanse pri boljem kloku ili na kraju produžiti život hardvera.

moja grafička je 1070 rog oc, dan danas je u MINT stanju. bez oštećenja ili nekih šumova u ventilatoru. imam ju doslovno otkad je 1070 izbačen na tržištu. Nikad nisam mjenjao pastu. Performanse nikad nisu pale i temperatura mi nikad nije porasla od originala. Zato što se ja o svom hardveru brinem, imam dobro kučište dobru matičnu i corsair napajanje.

O11dynamic je kučište koje košta. i guram ga u svako slaganje pca koje ima barem jednu komponentu sa vodenim blokom. Zato što je najbolje dizajnirano kučište za tako nešto. Radio ga je derb8eur, dečko koji se u slaganje i klokanje računala može svrstati u top 10 najboljih na ovoj planeti. Izumio je delidder kojeg svi koriste, jebeni genijalac ovog doba. Kad lianli plati frajeru da dizajnira kučište, onda to kučište ima svaki milimetar dizajniran za potrebe najboljeg mogućeg setupa, airflowa i svega što postoji. To nisu elitizam i preseravanje, to su hardcore mašine.

slaganje računala je umjetnost. Ti si ga sveo na baci najjaču grafu da imam najviše fpsa. To tako ne radi. Što mislis da @Kaiserus sa svojom grafom vrti 4k 100+ fpsa u doom raytracingu zato što ima samo jaku grafu? I to bez overclocka. Stari idemo iznad benchmarka većinu ljudi. Mislis da je cl14 tu bezveze. Ništa nije bezveze. To što ti radiš je stavljanje jačeg motora u auto koji nije predviđen za takve stvari bez dodatnih radova i automatski misliš da ćeš biti brži. to što će ti se auto raspasti nakon x km. o tome ne razmišljaš. Kupiš top tier grafičku i stavi u jeftino kučište bez dobrog airflowa i garantiram ti pad performansi grafe unutar godinu i pol dana.

fensisuperstar i zato ja i dalje imam debeljka od kucista, dovoljno prostora i protoka zraka da mi sve grafe koje su bile u njemu, traju i danas kod ljudi koji su ih kupili. Seasonic napajanje mi jamci sigurnost i stabilnost, a provjerena maticna sa velikim OC potencijalom mi jamci najbolje uvjete za komponente na njoj. Sveti trio kod gradnje PCa, sami temelji komfiguracije, mbo, psu i dobro kuciste sa hladenjem.

fensisuperstar

Istina ne može biti uvreda tako da sve 5.
                Zato te i pitam za savjete i predložak.

Promaknuo ti je jedan dio posta.

1.Naveo sam dobar umjeren procesor.
                Pretpostavio sam automatski da znaš o kojem pričam. Jer se priča već par stranica o njima.
                12400f ili 5600X, 5800X.

2.Naveo sam 4K rezoluciju odnosno pisao sa 4K u vidu.
                Nemam znanja ko ti ali nisam ni laik.
                Na 4K je najbitnija grafička.
                Performanse budu u istom rangu i sa 12400f, 5600X i sa Ryzenom 5950X koji je višestruko skuplji procesor.
                Možda 8-10 frejma više za mnogo mnogo veću cijenu. Pod pretpostavkom da je namjena PC-a gaming i klasik stvari, takav procesor je nebitan MENI kao end useru.

3.Matična
                Opet, podcijenio si moje pisanje.
                Naravno da neću staviti škart za 400kn bez pola funkcija, utora i podrške.
                Ali idemo opet na gaming.
                Ako NEĆU overclockati, spajati 4 SSD-a,
                posebnu zvučnu karticu i hrpu ventilatora zar je potrebno kupovati neku MSI gaming za 2000-2500 kn?
                Ili Aorus?
                Ako za moje namjene posluži dobra Asus X570 gaming plus za recimo 1000 kn. Ima sve što trebam, pouzdana, radi, dobra regulacija napona i broj utora.
                Ili neki Asrock ekvivalent?

Kućište, da tu sam zajebao no danas grafičke i procesori na PC-u imaju jebena hlađenja i generalno velikog lufta za isto. (Gledaj samo konzole koliko su male i nakrcane a hladi ih jedan vent)
                Ovo kućište je poželjno i epski, koje si naveo, međutim netreba ignorirati ostale u best buy segmentu.
                Znam da veće temperature skraćuju životni vijek komponenti, buka bude veća, boost clock manji. Samo jebeš mi sve, pa neću PC imati 10 godina.
                Prije ću ja prdnuti nego dobra grafička ili procesor.

pravednik Ovo kućište je poželjno i epski, koje si naveo, međutim netreba ignorirati ostale u best buy segmentu.

https://www.adm.hr/lian-li-pc-o11-dynamic-white-glass-window-pc-o11dw/66697/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

nemreš za 1200 kuna kupit ovakvo kučište da ga jebeš.

pravednik Performanse budu u istom rangu i sa 12400f, 5600X i sa Ryzenom 5950X koji je višestruko skuplji procesor.

čim ti hardver bottlenecka negdje ti to može uzokovati učestale mikrostuttere. i nažalost microstuttering je moguća poslijedica od matične ploče.
                  imaš ti jeftinijih matičnih ploča bez wifi i bez tih stvari ali danas pogotovo sa x570 ROG matične nisu toliko skupe. kod @Kaiserus a to je bilo velika dilema koji model matične uzeti. uzeli smo matičnu koja ima wifi zato što ima optimalan broj svega na sebi plus dobije jebačku wifi antenu za pc. ista matična ima 7 ili 8 različitiuh modela. cijena ide od 100 do 150 eura razlike. Kad gledaš ISTI model sa jednim različitim slovom ima od barebonea do premiuma, ali što je skuplja grafa to ti na papiru u specifikacijama piše koliko možeš furati ram, i sa kojim taktom. ako kupiš jeftinu matičnu neš moći XMP sinhroni kako spada sa dobrim ramom. ti ces upalit xmp ali kad pogledas kako radi to nece biti 1:1:1. i tu na ryzenu gubis najviše od procesora.

testirano ista grafička druga matična sve iste komponente grafa ima 3-4 fpsa više na premium matičnoj pored medium high. razlika 65-70 eura. kad sve zbrojis dobijes dobar chunk prirodnih performansi. moze se riješiti jeftiniji setup. Ali ne mozes nikako ali nikako štedit na matičnoj kučištu i napajanju. To su srce pca. Mozda sam ja malo previše hard izađao sa svojim postom ali 3500 kuna razlike je iz perspektive cijene bila razlika izmeđuz premium i medium komponenti kad se gledaju kučište i matična. lian li 1200 kuna. kaj ćeš uštedit na njemu. da i spustiš cijenu toga neš pasti ispod 700-900 kuna. a ti su pao u kvaliteti samo tako. od kvalitete kučišta pa do toga koliko se ono grije.

na matičnoj mozes ustedit jedno 500-700 kuna od high end modela i pritom ne mislim na matične tipa dark hero.
                  Dark Hero je high end peak performance klokerska matična sa ultra premium cijenom. Ako sa njom ne klokaš cpu i ram bacio si pare.

fensisuperstar

Oprosti fensi, al kućište s dobrim airflowom se nađe za 200 kuna.
                  Sve kaj treba ti je mesh i ventilatori napred i to je to.
                  90% kućišta danas ima isti ili sličan layout iznutra i ako pošalješ dobar zrak u kućište, airflow je više-manje isti.
                  Sve to OPET nije tolko bitno jer dok god imaš protok zraka u i iz kućišta, unutarnji layout je praktički nebitan.
                  Linus je napravio cijeli test oko toga kad je natrpao kućište sranjima da proba postići više temperature i nije uspio.
                  Kod premium kućišta plaćaš skuplje materijale, soundproofing, cable management, dizajn i feature kao što su front panel USB-C i HDMI.
                  Prašina je problem, to si pogodio, ali uz malo pažnje i redovito čišćenje se eliminira.
                  To je sve na temu kućišta kaj se ima za reći.

Na temu bottlenecka ti mogu sam reći da bottleneck ne znači gubitak performansi nego samo nedostizanje punog potencijala.
                  Ti ako imaš i3 sa RTX 3080, opet ćeš imat jebeni RTX 3080 i kad se kasnije odlučiš ugradit i7 imat ćeš čudovište, a kasnije ćeš morat platit puno manje nego da ideš kupovat RTX 3080.

Matična.
                  Apsolutno nebitno prosječnom gameru.
                  Bitno je da je dovoljno nova da propušta maksimalni potencijal komponenti sa tipa NVMe m.2 i PCIE4.0.
                  To se dobije na matičnima za 500 kuna od poznatih brendova.
                  Ako si na Intelu, vjerojatno ionak nemreš ugrađivat noviji procesor u nju, a ako si na AMDu onda samo paziš da je aktualni model da si osiguraš mogućnost nadogradnje proca.

Nijedna matična ti neće produljit životni vijek ostalih komponenti. Može koštat 10K eura, ali jednostavno neće.
                  Na to može utjecat napajanje.
                  To je najvažnija komponenta u cijelom PCu.
                  Ali to ne znači da moraš kupit Seasonic Prime za 700 eura jer će ti inače otić komponente ranije.
                  Da se nabavit Corsaira do 100 eura koje ionako proizvodi Seasonic i osim što nemaju tu garanciju, vjerojatno će ti jednako dugo držati PC napojenim jednako kvalitetnom strujom.

Nemoj radit nuklearnu fiziku iz slaganja PCa jer iako neki od nas uživaju u tome i obožavaju kad se to svede na tu razinu nisu svi PC gameri entuzijasti kojima je bitna latencija memorije i razlika između 250 i 270 fpsa u CSGO im ne čini apsolutno nikakvu razliku.

100 puta je bitnije da si netko može složit komp sam, a to je danas ultra lako jer se radi doslovno o legićima, a greške u odabiru komponenti, uštede na nekome nebitnim komponentama će uvijek biti i to je ok i to smo svi prolazili.
                  Meni je logično uštedit na Noctui, Z chipset matičnoj i nekom imbecilnom vanity ramu zato da utučem 3-5K kuna više u grafu. I svima bi to trebalo bit logično.
                  Postoji omjer uloženog i dobivenog, a premium komponente sakaju u tom segmentu jednu veliku kitu.
                  Kad bi svi slagali PC kak ti opisuješ, nitko ne bi imao ništa jer trebaju jest i plaćat režije.

wooddiebone ne slazem se s vecinom napisanog, ali ok. Kad uhvatim vremena napisem opsirnije