fensisuperstar

Istina ne može biti uvreda tako da sve 5.
Zato te i pitam za savjete i predložak.

Promaknuo ti je jedan dio posta.

1.Naveo sam dobar umjeren procesor.
Pretpostavio sam automatski da znaš o kojem pričam. Jer se priča već par stranica o njima.
12400f ili 5600X, 5800X.

2.Naveo sam 4K rezoluciju odnosno pisao sa 4K u vidu.
Nemam znanja ko ti ali nisam ni laik.
Na 4K je najbitnija grafička.
Performanse budu u istom rangu i sa 12400f, 5600X i sa Ryzenom 5950X koji je višestruko skuplji procesor.
Možda 8-10 frejma više za mnogo mnogo veću cijenu. Pod pretpostavkom da je namjena PC-a gaming i klasik stvari, takav procesor je nebitan MENI kao end useru.

3.Matična
Opet, podcijenio si moje pisanje.
Naravno da neću staviti škart za 400kn bez pola funkcija, utora i podrške.
Ali idemo opet na gaming.
Ako NEĆU overclockati, spajati 4 SSD-a,
posebnu zvučnu karticu i hrpu ventilatora zar je potrebno kupovati neku MSI gaming za 2000-2500 kn?
Ili Aorus?
Ako za moje namjene posluži dobra Asus X570 gaming plus za recimo 1000 kn. Ima sve što trebam, pouzdana, radi, dobra regulacija napona i broj utora.
Ili neki Asrock ekvivalent?

Kućište, da tu sam zajebao no danas grafičke i procesori na PC-u imaju jebena hlađenja i generalno velikog lufta za isto. (Gledaj samo konzole koliko su male i nakrcane a hladi ih jedan vent)
Ovo kućište je poželjno i epski, koje si naveo, međutim netreba ignorirati ostale u best buy segmentu.
Znam da veće temperature skraćuju životni vijek komponenti, buka bude veća, boost clock manji. Samo jebeš mi sve, pa neću PC imati 10 godina.
Prije ću ja prdnuti nego dobra grafička ili procesor.

pravednik Ovo kućište je poželjno i epski, koje si naveo, međutim netreba ignorirati ostale u best buy segmentu.

https://www.adm.hr/lian-li-pc-o11-dynamic-white-glass-window-pc-o11dw/66697/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

nemreš za 1200 kuna kupit ovakvo kučište da ga jebeš.

pravednik Performanse budu u istom rangu i sa 12400f, 5600X i sa Ryzenom 5950X koji je višestruko skuplji procesor.

čim ti hardver bottlenecka negdje ti to može uzokovati učestale mikrostuttere. i nažalost microstuttering je moguća poslijedica od matične ploče.
    imaš ti jeftinijih matičnih ploča bez wifi i bez tih stvari ali danas pogotovo sa x570 ROG matične nisu toliko skupe. kod @Kaiserus a to je bilo velika dilema koji model matične uzeti. uzeli smo matičnu koja ima wifi zato što ima optimalan broj svega na sebi plus dobije jebačku wifi antenu za pc. ista matična ima 7 ili 8 različitiuh modela. cijena ide od 100 do 150 eura razlike. Kad gledaš ISTI model sa jednim različitim slovom ima od barebonea do premiuma, ali što je skuplja grafa to ti na papiru u specifikacijama piše koliko možeš furati ram, i sa kojim taktom. ako kupiš jeftinu matičnu neš moći XMP sinhroni kako spada sa dobrim ramom. ti ces upalit xmp ali kad pogledas kako radi to nece biti 1:1:1. i tu na ryzenu gubis najviše od procesora.

testirano ista grafička druga matična sve iste komponente grafa ima 3-4 fpsa više na premium matičnoj pored medium high. razlika 65-70 eura. kad sve zbrojis dobijes dobar chunk prirodnih performansi. moze se riješiti jeftiniji setup. Ali ne mozes nikako ali nikako štedit na matičnoj kučištu i napajanju. To su srce pca. Mozda sam ja malo previše hard izađao sa svojim postom ali 3500 kuna razlike je iz perspektive cijene bila razlika izmeđuz premium i medium komponenti kad se gledaju kučište i matična. lian li 1200 kuna. kaj ćeš uštedit na njemu. da i spustiš cijenu toga neš pasti ispod 700-900 kuna. a ti su pao u kvaliteti samo tako. od kvalitete kučišta pa do toga koliko se ono grije.

na matičnoj mozes ustedit jedno 500-700 kuna od high end modela i pritom ne mislim na matične tipa dark hero.
    Dark Hero je high end peak performance klokerska matična sa ultra premium cijenom. Ako sa njom ne klokaš cpu i ram bacio si pare.

fensisuperstar

Oprosti fensi, al kućište s dobrim airflowom se nađe za 200 kuna.
    Sve kaj treba ti je mesh i ventilatori napred i to je to.
    90% kućišta danas ima isti ili sličan layout iznutra i ako pošalješ dobar zrak u kućište, airflow je više-manje isti.
    Sve to OPET nije tolko bitno jer dok god imaš protok zraka u i iz kućišta, unutarnji layout je praktički nebitan.
    Linus je napravio cijeli test oko toga kad je natrpao kućište sranjima da proba postići više temperature i nije uspio.
    Kod premium kućišta plaćaš skuplje materijale, soundproofing, cable management, dizajn i feature kao što su front panel USB-C i HDMI.
    Prašina je problem, to si pogodio, ali uz malo pažnje i redovito čišćenje se eliminira.
    To je sve na temu kućišta kaj se ima za reći.

Na temu bottlenecka ti mogu sam reći da bottleneck ne znači gubitak performansi nego samo nedostizanje punog potencijala.
    Ti ako imaš i3 sa RTX 3080, opet ćeš imat jebeni RTX 3080 i kad se kasnije odlučiš ugradit i7 imat ćeš čudovište, a kasnije ćeš morat platit puno manje nego da ideš kupovat RTX 3080.

Matična.
    Apsolutno nebitno prosječnom gameru.
    Bitno je da je dovoljno nova da propušta maksimalni potencijal komponenti sa tipa NVMe m.2 i PCIE4.0.
    To se dobije na matičnima za 500 kuna od poznatih brendova.
    Ako si na Intelu, vjerojatno ionak nemreš ugrađivat noviji procesor u nju, a ako si na AMDu onda samo paziš da je aktualni model da si osiguraš mogućnost nadogradnje proca.

Nijedna matična ti neće produljit životni vijek ostalih komponenti. Može koštat 10K eura, ali jednostavno neće.
    Na to može utjecat napajanje.
    To je najvažnija komponenta u cijelom PCu.
    Ali to ne znači da moraš kupit Seasonic Prime za 700 eura jer će ti inače otić komponente ranije.
    Da se nabavit Corsaira do 100 eura koje ionako proizvodi Seasonic i osim što nemaju tu garanciju, vjerojatno će ti jednako dugo držati PC napojenim jednako kvalitetnom strujom.

Nemoj radit nuklearnu fiziku iz slaganja PCa jer iako neki od nas uživaju u tome i obožavaju kad se to svede na tu razinu nisu svi PC gameri entuzijasti kojima je bitna latencija memorije i razlika između 250 i 270 fpsa u CSGO im ne čini apsolutno nikakvu razliku.

100 puta je bitnije da si netko može složit komp sam, a to je danas ultra lako jer se radi doslovno o legićima, a greške u odabiru komponenti, uštede na nekome nebitnim komponentama će uvijek biti i to je ok i to smo svi prolazili.
    Meni je logično uštedit na Noctui, Z chipset matičnoj i nekom imbecilnom vanity ramu zato da utučem 3-5K kuna više u grafu. I svima bi to trebalo bit logično.
    Postoji omjer uloženog i dobivenog, a premium komponente sakaju u tom segmentu jednu veliku kitu.
    Kad bi svi slagali PC kak ti opisuješ, nitko ne bi imao ništa jer trebaju jest i plaćat režije.

wooddiebone ne slazem se s vecinom napisanog, ali ok. Kad uhvatim vremena napisem opsirnije

fensisuperstar

Samo priznaješ kolko ne kužiš o čem pričaš.
      Kućište ima hrpetinu stvari koje su bitne, ali airflow je jedna od stvari koje ili imaš ili nemaš.
      Nema nužno Lian Li za 3K ništa puno bolji airflow od budget kućišta za 200 kuna.
      Možda ima bolju konfiguraciju protoka tako da određene komponente dobivaju bolji i hladniji zrak, ali to je Lian Li.
      Oni se igraju s time. Zato ga plaćaš.
      I opet, ta konfiguracija ne mora bit dobra za vodeno hlađenje i za zračno.
      Ako imaš vodeno hlađenje možeš PC sastavit i u kartonskoj kutiji jer je bitno samo da kroz radijatore šiba zrak.
      Čista fizika.

90% kućišta još uvijek ima ISTI LAYOUT i hrpetina njih postiže zavidne rezultate s temperaturom.

Ti meni ozbiljno hoćeš reći da jedan prosječni gamer mora utuč 3K od budžeta za PC na kućište zato da mu grafička ne bi riknula dva mjeseca ranije?
      Veća je šansa da će mu zastarit grafička nego da će mu otić od 5 stupnjeva više temperature.

imam kućište od 200 kn i hrpu fpsa sa i7 10700f matičnom od 700 kn koja drži CPU all core 4.6 ghza, sa hladnjakom od 170 kn, grafom RTX 3060 ti u tom kućištu od 200 kn uz napajanje poljskih sirotanovića proizvedeno u Kini sa gold certifikatom od 450 kn i pet godina garancije. I nikada mi ništa nije riknulo kad je komp u pitanju.

wooddiebone
          3000 do 5000 kuna ćeš uštedit na čemu? sad odmah pokazi cijene tih vanity rama koje ja preporučujem i onda ćeš dobit takav šamar realnosti. Ram koji sam stavio recimo kaiserusu nije high već u cijeni već low end ddr4 cijene. Nemoj pričati gluposti. Najbolji ram za ryzen zapravo nije najskuplji. Jel se kuzimo sad? bacas krofne. Salty si jer si na lošem intel procesoru i popušio si kitu kad si ga kupio jer nisi uzei ryzena i onda plačeš zbog vrama zato što ti proca bottlenecka potencijal grafe. to si radio i kad si igrao cyberpunk i to radiš sa svakom igrom. Nezadovoljan si setupom iako se se šupački izvukao sa dobrom cijenom. Ti komotno kupuj kučišta od 200 kuna.

Sterlok pošalji listu komponenti, cijenu koliko si platio iste i onda šalji benchmarkove.

wooddiebone Nema nužno Lian Li za 3K ništa puno bolji airflow od budget kućišta za 200 kuna

opet bacaš bombe lian li 3k ŠTA PRIČAŠ 1200 KUNA? halo @wooddiebone pričaš gluposti čovječe živiš u bajci bacaš cifre od 3000-5000 kuna. to možda tebe u instaru farbaju sa tim cijenama 😃

fensisuperstar pošalji listu komponenti, cijenu koliko si platio iste i onda šalji benchmarkove.

raci koje čamrkove želiš...

CPU: i7 10700F/LC 120 -proc kupio polovni, 1500 kn, par mjeseci star, hladnjak novi 170 kn
            MBO: ASRock > B460M Pro4-700 kn novo
            RAM: 2X8 GB DDR 3200 mhz Kingston-ne znam više, nekih 500-600 kn novo
            HDD: Kingston A2000M2 500Gb, Samsung EVO 500 GB, Samsung EVO 250 GB, Gigabyte SSD480GB, Gigabyte SSD480GB-ne znam više, uvjek na nekim akcijama
            VGA: Gainward RTX 3060 Ti Ghost-3900 kn novo
            Napajanje: SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W-450 kn novo
            Monitor: AOC LED IPS Q3279VWFD8-1400 kn novo
            Ostalo: MS Winston 250 kn novo, Logitech G903 Hero 350 kn polovno, staro mjesec dana,Hermes M1 novo 250 kn, ASUS Xonar U7 MKII polovno 250 kn, HyperX Cloud novo 450 kn

fensisuperstar

Ja tebi uopće ne spominjem koje si ti ramove ugrađivao Kaiserusu niti poričem da ne postoji razlog za potrošit više love na ram.
              Ja pričam o tome kako prosječna osoba pristupa slaganju PCa i omjeru uloženog i dobivenog.
              3-5K uštediš na tim stvarima bez beda. 32GB kit dobrog gaming RAMa je 1.5-2K.
              Matična koja ti ne treba ide 1.5-2K, garnitura Noctua 100 eura bez beda.
              Dodaj još i ostale uštede koje možeš napravit i 5K se skupi odmah.

Ja sam sa svojom konfom prezadovoljan, a baš malo jadno ti ispada kaj to koristiš kao temelj da me posereš.
              Svoje novce sam potrošio na nju, sam sam slagao komp i imam se pravo žalit na premalo VRAMa na Nvidia flagship kartici.
              CPU je čudovište i to jedino tebi može past na pamet negirat. Žao mi je samo kaj znam da znaš da sereš, al kad ti ponestane argumenata pretvoriš se u šaljivđiju i ismijavaš ljude.

fensisuperstar ovako, matična je doslovno NAJVAŽNIJA

Jebes matičnu kada šef dođe kupiti autobombu/napajanje od 250 kuna, i onda se vrati i plaće kako mu se kompjuter ugasio i ne pali se više.

Isto tako ni pod najvećim ludilom ne kupovati ROG i OMEN računala niti bilo šta slično koji dolaze ravno od proizvođača.

Sterlok ti si mozda sve to platio na popustima, što je ok. ali recimo svi ti tvoji proizvodi koštaju puno više u trgovinama trenutno. tipa tvoj 550 silentium je 600 kuna ram je cca ista cijena kao 3200 cl14 ram za ryzen samo je duplo jel jer je dupli kapacitet za grafu ti je pomogao isus. sad ista košta 7000 kuna složi ovu istu konfu sa trenutnim cijenama i dalje nećeš proči jeftino. Nikako. kučište izgleda lijepo ali to se grije frende

😃
                  😃
                  1 / 2
                  iste komponte u kučište od 100 eura i pada temp sam od sebe, mislim ako tebe boli kurac. ono

wooddiebone Ja tebi uopće ne spominjem koje si ti ramove ugrađivao Kaiserusu niti poričem da ne postoji razlog za potrošit više love na ram.
                  Ja pričam o tome kako prosječna osoba pristupa slaganju PCa i omjeru uloženog i dobivenog.
                  3-5K uštediš na tim stvarima bez beda. 32GB kit dobrog gaming RAMa je 1.5-2K.
                  Matična koja ti ne treba ide 1.5-2K, garnitura Noctua 100 eura bez beda.

opet pričaš gluposti. Ja ti upravo govorim da nema razloga potrošit više love na ram jer je jedan od najjeftinijh ramova daleko najbolji. Kasnije ima kitova po 1500 eura koji daju 2-3% performanse na papiru. Doslovno to je bacanje love.
                  pričamo isključivo za ryzen - msi eva x570 ti je 170 eura, tomahawk b550 ti je 150 eura.
                  https://www.caseking.de/en/msi-x570-a-pro-amd-x570-mainboard-sockel-am4-mbmc-353.html
                  kaj sereš? kakvih 2k. 1300 kuna. Tomahawk b550 koji je doslovno dosta slabija matična je 140 kuna jeftiniji. Dalo bi se vjv i niže cijene naći za iste proizvode.
                  opet spominješ noctua 700 kuna. be quiet je 500. moj 212x je bio 200 kuna. Što i dalje ne znači da ne zelim udarit 900 kuna i kupit vodeni block sa 3 venta. Realno isplativo kad spustis temp više nego bilo koje zračno hlađenje. Ja nisam zagovornik noctue da se razumijemo, ja samo kazem da ono što noctua radi vrijedi novca. Ja u niti jedan setup koji sam radio nisam stavio jedan jebeni noctua hladnjak. Jedan.

onda spominješ napajanja od 2-3k kuna
                  a ja linkam u hr shopu za 1300 kuna 750 wati PLATINUM napajanje. Znači ništa skuplje od drugih a dobiješ najbolje. Znači cijelo vrijeme govoriš da se može uštedit 3000 kuna na tome a ja ti dokažem da nemozes i onda mi kazes ovo na što se imam pravo duriti ali neću jer imam gigakitu:

wooddiebone Žao mi je samo kaj znam da znaš da sereš,

druže. ja ovo što pišem, ja ne serem. Ti si samo gigaslan ^^

prayer Jebes matičnu kada šef dođe kupiti autobombu/napajanje od 250 kuna, i onda se vrati i plaće kako mu se kompjuter ugasio i ne pali se više.

nemoš naći više dobro napajanje od 750 ispod 900 kuna. ja sam svog corsaira modularnog platio manje kuna nego vatažu. 🙂

i btw @wooddiebone RipJaws V (2x16) 32 giga najjeftinije cl 14 sa 1:1:1 out of slot timingom 1.730,97 kuna u case kingu
                  cl 16 1.957,09 hrvatska kuna trident z neo. Stari to su cijene trenutno, jeftinije mozes proći sa lošijim ramom za 150-200 kuna 😃.

@Sterlok 3060 ti ide na 70 stupnjeva 😃 cmon man. Rookie numbers. uzmi i stress test grafe da vidiš temperature. radije otvori stranicu 😃

fensisuperstar kučište izgleda lijepo ali to se grije frende

1 / 5

nema se kaj grijati, niti se grije u gamingu. Nije to rendering mašina da treba skupo kućište i hlađenje. To kaj postoji neš za kupiti, može se kupiti i koristiti ne znači da je to i potrebno.

wooddiebone Matična koja ti ne treba ide 1.5-2K, garnitura Noctua 100 eura bez beda.
                    Dodaj još i ostale uštede koje možeš napravit i 5K se skupi odmah.

Ne treba ti u kojem smislu? Nije matična samo broj različitih slotova i podrška za zadnje tehnologije, nego ima nešto u naponskim modulima koji napajaju jezgre procesora, kvaliteta hlađenja VRM jedinice i što sve ne. Ja sam sada kod zadnje nadogradnje računala zdrobio skoro 2 soma na ploču i to je još neki srednji rang gdje nisam najzadovoljniji odabirom, no jbg, negdje sam morao povuci kočnicu budući da sam išao uzeti bolje hlađenje za procesor koji je poprilična investicija. Za kućište se bas također ne slažem, imao sam prije smeća za 200-300kn i vidi se razlika u temperaturi i prašini kada tu napraviš iskorak.

Ne znam, kupiti RTX 3080 i dobar procesor te onda štediti na glavnom čipu je poput otvaranja skupog vina kojeg natočiš u onu čašu koja ti ostane kada potrošiš senf.

@fensisuperstar

Microstuttering i dalje postoji?
                      Nije li to stvar prošlosti?
                      Uvijek se vezalo za AMD procesore i njihov Radeon GPU.

Znam da postoji loš frame rate pacing koji uzrokuje stutter.
                      U Bloodborneu, Deathloop i slično.
                      Na konzolama i PC jednako.

Reci mi kak da znam koji CPU neće bottleneckat GPU?
                      Jer ryzen 7 5800X je sami vrh gaming ponude i na 4K nije iskorišten ni 30% po jezgri. Ne računam 5950X koji je overkill i čak po testovima ima lošije performanse od 5800X.

Ovo za RAM si me zbunio totalno.
                      Tu sam potpuno out iz priče.
                      Znam samo da AMD procesori oduvijek vole brži RAM gdje se zapravo i osjeti razlika u igrama.
                      Latencije bi morale biti što manje?
                      RAM u dual chanelu?
                      B die top bined?

Jak vrm treba za rastrošne procesore. Ako kupiš i5 12400f ne treba ti skupa ploča sa jakim vrm da bi ga tjerao na 100%. Taj procesor vuče 60w u gamingu, dobra je solidna B660 ploča za 1300 kn, koja bi do prije godinu dana koštala 700 kn.
                      U gamingu si sa i5 12400F puna šaka brade za 1600 kn, čak i za 144+ hz na 1080p. Za veće rezolucije to je sve isti k.

fensisuperstar

Point is, ne možeš izvući target peak okus ako štediš na vezivnom tkivu. Čak ima više smisla kupiti jeftiniji procesor ako ne igraš MMO igre ili targetirati 1080p rezoluciju. Ili ne znam, ne platiti tipkovnicu preko soma kn.

Sterlok

Ako se ne varam, komentiramo to jer se pisalo da je bolje zdrobiti vise love u procesor i grafičku pa štediti na matičnoj, napajanju i hlađenju.