Heat Definitivno, a razlika u cijeni između 5800x i 5600x je doslovno 500kn, tako da na takvim stvarima nema smisla štediti tolike svote

20K za komp sa 1660Ti unutra?
Nisam dugo pratio cijene hardvera.

A u kurac.
Možda bolje poizbacivat nebitne premium komponente poput noctua i fractal fanova, vodenog hlađenja, lian li kućišta i probat ugurat RTX 3050 unutra.
Ili čak AMD.

Giphy - fuck me mood GIF

pravednik Ako možeš uzmi TUF salžem se sa onim šta chono kaže. TUF su većinom jako kvalitetne kartice i definitivno bolji proizvod od Vision serije. Usudio bih se reći i od Aorus serija što se tiče 30 modela. Probaj Palit-a ako ćeš nešto cijenovno niže.

Ovo je dobar video, jer neovisno o modelu pokazuje stanje na tržištu po pitanju pojedinih proizvođača

wooddiebone i onda pogledaj komentar ispod da je slozeno cisto da ima sve na jednom mjestu i onda pogledaj u futuri i za 19 soma setup bolji sa 3060ti 😃 fakat si slowpoke

Šokiralo me.

Prebuiltovi su prvi put u povijesti isplativa opcija.
    S tim da se i puno jeftinije može proći od 20k za 3060Ti.

wooddiebone nije prebuilt u futuri. slagao ga je isto samo sto futura ima bolje cijene očito za grafičke kartice. Realno 900 eura za 3060ti je u RH steal 😃

Znam, samo gledam prebuiltove sad motiviran ovim.

Za manje od 20K ide 3070Ti konfa u Instaru.

Hvala na odgovorima kolege.

Nagovaram sam sebe baš na RTX 3070ti da uzmem. Recenzije kažu bit će dosta i da zaista netrebam 3080.
        Po recenzijama je ok za 4K ultra i RT 60 frejma lock uz DLSS.

Po potrebi spustim shadowse ili neki gimmick ultra setting.

Onda malo gledam i nađem da Far Cry 6 nebum igral niti na 3080 na maks, to smo već prošli.

Sad sam na ovom videu

Evo lik kaže da 8GB VRAM-a nije dosta za ultra nightmare teksture u doomu na 4k.

Što mi je činiti?
        Bi trik sa dinamičnom rezolucijom upalio? Nekih 3200x1600?

Da ponovim još jednom zašto forsiram taj 4k da mora biti OUTPUT.
        Igram se na TV-u i nebi više na monitor.

Dakle, moj TV, Samsung kod spajanja laptopa ili PC-a najbolje radi na nativnoj rezoluciji panela. 4k.
        Boje su normalne, oštre, jasne uz tekst.
        Sve ostalo ispod ili custom bude mutno i užasno. To je radi načina rada TV-a logično. Nikakve finte i podešavanja u Nvidia control panelu ne rade.

Na laptopu isto koristim nativni 4K kad ga spojim na TV ali u igrama koje podržavaju stavim recimo dynamic resolution scaling na 40, 50, 60%. Zavisi od igre do igre jer laptop nije dovoljan za 4K 60 u ovim novijim naslovima.

U tom slučaju TV registrira i dobiva 4K output i sve štima a rezolucija se prilagođava u hodu bez primjetnih artefakta. Kao na konzoli.

Sad sam pobliže objasnio zašto ciljam baš na 3070ti, 3080... Ne radi elitizma nego zajebavanja Nvidie sa manjkom VRAM-a , čak i na high end segmentu.

AMD grafičke imaju svoje kvalitete, VRAM-a i prednosti ali Nvidia puno bolji ray tracing i nezamjenjivi DLSS.

DLSS ti je dovoljan.
        Bilo kakav dodatni resolution scaling se većinom ne može upalit ako je upaljen DLSS i ne treba ti.

Rađe stavi DLSS na performance.

EDIT: kad smo kod toga, mislim da se u CB2077 može upalit DLSS sa resolution scalingom i znam da ni renderanje na 144p nije dovoljno da natjera tu igru da se vrti 60FPSa sa maksimalnim ray tracingom.

wooddiebone

To znam woodie.
          Ili DRS ili DLSS.
          Na laptopu koristim performance.😊
          Jebiga.

Mene zanima hoće li biti 3070ti dovoljan za 4k u Doomu?
          Jer video kaže NEĆE.

Ono jebeš mu sve, GPU je sposoban za ultra sharp 4K ali nebreš staviti visoke teksture radi ograničenja VRAM-a.
          😖

Baš mi se ne daje preko 12 000 kn za 3080ti koja je konačno dovoljna.
          Kako Nvidia usere high end segment isusa im, baš te natjeraju da ideš na najbolje.

CB 77 nisam ni skinuo još, na laptopu bude katastrofa.
          Opće me ne zanima igra u takvom stanju.
          Nadam se nekom reizdanju.

Ne trebaju ti ultra teksture ako koristiš DLSS.
            Te teksture su dosta za native 8K.

Ja imam 3080 pa rokam sve na ultra samo zato jer mogu iako razlike u high i ultra teksturama nema.

wooddiebone

Kakvi 8K?
              Konzole u Far Cry 6 koriste Ultra teksture na 3200x1600 rezoluciji.

Ti igraš na monitoru je tak?
              Vjerujem da bi na TV-u vidio razliku.
              Probao si Far Cry 6 i Doom Eternal?
              Baš si uspoređivao?

Konkretno se referiram na Doom Ultra Nightmare.

Ali, da, neovisno o displeju, razliku između high i ultra nećeš primjetit, pogotovo ako koristiš DLSS jer upscaleaš sliku niže rezolucije i DLSS ionako mora ušminkati teksture da izgledaju dobro na output rezi.

pravednik To je Doom. Moj vrti na 100 FPS-a u 4k sve maxano na DLSS off, dakle puni RT. Imam 3080. Otkud im to da ne radi nemam blage.

wooddiebone Šta ne valja kod većine prebuldova? Matična koja je vjerojatno ogoljena (heat sink i to) i toliko stara da ništa nakon trenutne generacije neće ići na nju (govorim o CPU i GPU, ne o ramu), stock hladnjak za CPU ili takvo nešto da ti temperature idu u 3 pm nakon par godina kad igre/programi budu toliko resursa tražili da će procesor raditi pod velikim opterećenjima duži vremenski period, kućišta sa upitnim protokom zraka i snagom ventilatora tako da se to nadovezuje sa ovo što sam napisao za procesore i naravno grije grafičku, napajanja upitne kvalitete i snage, i generički rami ofc (i nisu tolika stavka, ali većinom loših latencija budu jer računaju na to da većina ljudi nema pojma o tome i ne gleda taj podatak).

Svi se zaljepe na brend i model procesora i grafičke. Prodavači na to i računaju. Ali zašto biš platio nešto 17k, umjesto 19k, šta će tražiti nakon 3 godine 2000-3000 kn ulaganja (CPU hladnjak i kućište sa pravim ventilatorima) npr i za 5 godina ćeš iz njega morati vaditi matičnu jer nećeš moći zamijeniti grafičku karticu ili novi procesor (CPU možda i ne jer oni su u pravilu komponenta koja najsporije stari), što je 1500kn za dobru matičnu, plus trošak GPU-a ili CPU-a

Opet. Ne kažem da nema ok prebuldova, ali po hr su većina ovakvih govana u điru

Evo dobrog primjera o čemu sam govorio, s time da je 11700k, koji je ajme plači u odnosu na 5800x:

https://www.instar-informatika.hr/racunalo-instar-gamer-hurricane-intel-core-i7-11700k-up-to-50ghz-vodeno-hladenje-16gb-ddr4-1tb-nvme-ssd-nvidia-geforce-rtx3070-8gb-no-odd-5-god-jamstvo/11700K-HURR-SSD1TB-3070/product/

Solidna kombinacija CPU+GPU, fali im definitivno rama kao i ovoj prije, matična X570 šta je super, ali nemamo blage koja je, kućiše sumnjivo u najmanju ruku, ne znam dovoljno o njemu da bih išta prićao:
              https://www.instar-informatika.hr/racunalo-instar-gamer-odin-amd-ryzen-7-5800x-up-to-47ghz-16gb-ddr4-1tb-nvme-ssd-amd-radeon-rx6800-16gb-no-odd-5-god-jamstvo/5800X-ODI-SSD1TB-6800/product/

Instar radi korektne prebuiltove.
              Nisu premium komponente, ali uvijek je to neki trenutni best-buy.
              Znam jer sam radio tamo.
              Većina mid/high-end konfi dolazi sa vodenim hlađenjem, a sve gaming konfe bar sa Cooler Master hladnjakom.
              Jedini segmenti gdje sam vidio ugrađivanje budget komponenti je SSD i kućište, iako i tu zna biti iznenađenja.
              Ako se ništa nije mjenjalo, SSDi su uglavno Kingstoni, zna biti Patriota.
              Kućišta ovisno o rangu cijene, ali ima ih od MSa do InWina.
              Sve ostalo su best-buy komponente renomiranih brendova.
              Ne navode se koje su jer nisu uvijek iste.
              Ako nema one koja se ugrađuje inače, ugrađuje se nešto najbliže tome po kvaliteti i featureima.

I nema nikakve naljepnice za garanciju. Imaš garanciju na kupljeni komp, sve što ugradiš unutra sam ti ne ulazi u to, ali neće te odbiti zato jer si ugradio nešto svoje.

wooddiebone

Ovo je korektan prebuild za te pare

https://www.caseking.de/king-mod-systems-gaming-pc-volkmali-i7-11700kf-rtx-3060-ti-express-sipc-464.html

Očekivati od hrvatskih tvrtki ovo za te pare je retardirano. Namjerno sam uzeo primjer gdje su konfiguracije slične. To šta si ti radio tamo ne znači ništa.

Pogledaj ovo. Sve komponente navedene imenom i prezimenom, sve su kvalitetne, Svaki komad možeš provjeriti na netu, a na slikama pogledati direkt u kućišta.

Jasno.
                  Ja ti sam pričam da bar u Instaru nije stanje tak kak ti kažeš.

Većina komponenti koja se ugrađuje u prebuiltove idu same po sebi s polica.

Nikad nećeš imat kontrolu sa prebuiltovima, ali to ne mjenja činjenicu da se nikad nije više isplatilo uzet ga.