• Offtopic
  • Web Development rasprave/preporuke/problemi

@foggy @Fico rijesio kompletno u pwsu i to sada radi u par sekundi, cijela skripta.

Quicksort funkcija starta na pola polja, tako da ide lijevo i desno i sortira:

function quicksort($Array) {
    $Less = @()
    $Equal = @()
    $Greater = @()
    if( $Array.Count -gt 1 ) { 
        $Pivot = $Array[$Array.count / 2]
        foreach( $x in $Array) {
            if($x -lt $Pivot) { 
                $Less += @($x) 
            }
            elseif ($x -eq $Pivot) { 
                $Equal += @($x)
            }
            else { 
                $Greater += @($x) 
            }
        }    
        $Array = (@(quicksort $Less) + @($Equal) + @(quicksort $Greater))
    }
    $Array
}

Pomocu zamjenskog polja kreirao zavrsno, popunio prethodno konstruiranu klasu i voila:

[System.Collections.ArrayList]$ArraySorted = quicksort $POLJE1.Mail
$FinalArray = @()
foreach ($Email in $ArraySorted) {
    if ($POLJE1.Mail -eq $Email) {
        $index = [array]::indexof($POLJE1.Mail,$Email)
        $ThisVar = [ADUSER]::new()
        $ThisVar.SamAccountName = $POLJE1[$index].SamAccountName
        $ThisVar.Mail = $Email
        $ThisVar.Name = $POLJE1[$index].Name
        $ThisVar.extensionAttribute8 = $POLJE1[$index].extensionAttribute8
        $FinalArray += $ThisVar
    }
}

Sada se bacam da sve ovo odradim unutar funkcije quicksort, da sortira polje i zadrzi sve kolumne sa vrijednostima.

chono Znači ne mogu vjerovat da nakon 7 major verzija oni nisu u stanju optimizirati svoje god-given metode nad listama, i da si morao pisati svoj kod za jebeni sort. Strašno. Nadam se da bash ima bolje ovo odrađeno, inače mi je draže u bashu pisati ovakve stvari. I čestitam, nadvladao si powershell 😃

Inače, super inicijativa, meni osobno super zanimljivo uplivat u problem koji nisam nikad pokušao srediti, i evo, naučio sam da na poslu sigurno u powershellu neću obrađivati podatke 😃

foggy Inače, super inicijativa, meni osobno super zanimljivo uplivat u problem koji nisam nikad pokušao srediti, i evo, naučio sam da na poslu sigurno u powershellu neću obrađivati podatke

Da, meni se isto dopada ideja. Ima nas više IT-evaca na forumu i mislim da možemo komotno iskoristiti kao ležerniji Stack Overflow. Napravim prikladnu temu danas ili sutra pa ju i tu linkam da se lakše nađe.

Ovo mi je draze nego video gdje Tuhy kolje Melaniu! Uspio sam napisati kompletnu quicksort funkciju kojoj das polje, das joj ime kolumne, ona sortira po toj kolumni i vrati ti natrag kompletno sortirano polje sa svim kolumnama:

function quicksort($Array, $Property) {
          $Less = @()
          $Equal = @()
          $Greater = @()
          if( $Array.Count -gt 1 ) { 
              $Pivot = $Array[$Array.count / 2].$Property
              foreach( $x in $Array) {
                  if($x.$Property -lt $Pivot) { 
                      $Less += $x
                  }
                  elseif ($x.$Property -eq $Pivot) { 
                      $Equal += $x
                  }
                  else { 
                      $Greater += $x
                  }
              }   
              $Array = (@(quicksort $Less $Property) + @($Equal) + @(quicksort $Greater $Property))
          }
          $Array
      }

Treba 2 sekunde za polje od cca 4000 entrya sto je odlicno!

Inače, imaš Code funkciju u editoru za formatiranje

Fenix "Dodaj kod" misliš? Tako sam ja to ubacio gore za svoj kod pa nije ispalo dobro.

foggy napišeš kod, selektiraš ga, klikneš na ikonu i dobiješ ovo što i Chono u zadnjem postu

Fenix Ja sam prvo kliknuo na Dodaj kod, pa njega ubacio unutra i onda nije dobro. Moj bed onda, ću da kodiram ubuduće!

5 dana kasnije

Što mislite je li oke za nekoga tko bi htio raditi React ili Angular da krene s Wordpress-om, da to radi neko vrijeme i onda se polako prebaci na Javascript pa na kraju ubaci i React/Angular?

Brijac Iskreno, preporučio bih ti da sam radiš od nule. Dakle HTML i CSS pa dodaj na to JavaScript i/ili malo PHP-a. Sve se to spoji na bazu pa se malo poigraš SQL-om. Onda fino kreni na Angular jer ima odličnu dokumentaciju i stvarno vrhunski složen uvodni projektić na njihovoj stranici (Angular Hero App). Navodno i Vue ima solidnu dokumentaciju, no nisam ga koristio. React ćeš pišati krv ako kreneš prvoga ga raditi jer je Facebook uložio truda u pristupačnost koliko i u zaštitu podataka svojih korisnika. Kad poloviš jedan od ta tri, ostali se pretvore u hvatanje njihovih posebnosti, no osnovne principe ćeš razumijeti i lakše se u njima i snaći. Također, nemoj podcijeniti znanje OOP-a.

Brijac Što je Fićo rekao, a ako baš krećeš u Wordpress vode onda naravno možeš sam pisat svoj HTML u sklopu njega, i naravno Javascript da upravljaš HTML-om, jer Wordpress je ništa više nego HTML koji je već predefiniran u sklopu samog CMS-a, a PHP mu je glavni dio sklopke. Sve to kačiš na bazu. Problem je što sve dolazi skoro pa posloženo i tu ćeš teže razumjet materiju, više ćeš učiti framework nego jezike.

Za React nemam pojma od kuda krenuti jer ga nisam koristio.
              Angular from scratch može, no za korištenje Angulara moraš poznavati HTML, CSS, i naravno Typescript u kojem pišeš kod između, te u samim Angular komponentama, rutama, storama itd.
              VueJs je po meni bolji framework jer je pristupačniji a ima sve što i Angular, i to bolje jer je rađen po uzeru na njega i popravili su neke nebuloze koje Angular ima. No Angular je daleko rasprostranjeniji i lakše je nać obilje dokumentacije, solucija za probleme i sve što ti srce poželi.

OOP - bitno za sve živo osim ako ne želiš pisati kod u jednom fajlu i imati jakuševac javascript funkcija.

foggy Za React nemam pojma od kuda krenuti jer ga nisam koristio.

Od suza i tuge, eto odakle... Na jesen sam morao neki projektić napraviti u kombinaciji Spring + React, mogao sam sam birati što će biti Frontend, ali reko idem naučiti malo Reacta. Uvjerim ja sebe da ću to brzo pohvatati, ipak sam radio u Angularu. Oću kurac. Nije težak, samo je... Čudan.

Za one koji se žele uputiti u nezaboravnu avanturu psovki i Reacta, preporučam Bezkoderov jednostavnu CRUD aplikaciju koja u pristojnoj mjeri prati načela clean codea.

React CRUD Web API

Angular from scratch može, no za korištenje Angulara moraš poznavati HTML, CSS, i naravno Typescript u kojem pišeš kod između, te u samim Angular komponentama, rutama, storama itd.

Zaboravio sam na TypeScript, no ako netko prije toga krene s JavaScriptom i razumije osnovne paradigme OOP-a, mislim da će se ok snaći. Ako išta, meni je osobno TypeScript draži od čistog JavaScripta. Volim malo više reda u kodu nego nereda. 🙂

VueJs je po meni bolji framework jer je pristupačniji a ima sve što i Angular, i to bolje jer je rađen po uzeru na njega i popravili su neke nebuloze koje Angular ima.

Baš si razmišljam u kojem smjeru ići s diplomskim i Vue me za sada najviše privlačio. Jedini u kojemu nisam radio kada govorimo o tri kralja Frontenda i mislim da će na kraju i biti konačan odabir.

Fico Zaboravio sam na TypeScript, no ako netko prije toga krene s JavaScriptom i razumije osnovne paradigme OOP-a, mislim da će se ok snaći. Ako išta, meni je osobno TypeScript draži od čistog JavaScripta. Volim malo više reda u kodu nego nereda. 🙂

Da, međutim izvesti klasu u javascriptu i Typescriptu nema veze jedno s drugim (iako to nisu klase nego funkcije na dnu), tako da neke stvari budu skroz simple u typescriptu, i typescript ima tip podataka, interface i puno toga što ti treba ako želiš kod dovesti u red. Ne znam više iskreno kako bi koristio vanilla JS nakon typscripta, sve projekte sam prebacio na typescript, osim svog weba 😃

Fico Baš si razmišljam u kojem smjeru ići s diplomskim i Vue me za sada najviše privlačio. Jedini u kojemu nisam radio kada govorimo o tri kralja Frontenda i mislim da će na kraju i biti konačan odabir.

Uzmeš njega i pogledaš kakav store imaju, skombaš najbolje i imaš angular na steroidima koji ima i smisla. Najgore od svega što godišnje dođe valjda 6 major verzija oba frameworka, pa ti to sve prati. Nije velik skok, ali ono.

Nedavno sam se po prvi put susreo sa VueJs i pao mi je mrak na oči na prvu. Malo kasnije, kada sam (ne svojevoljno, naravno) ušao i počeo se minimalno koliko je potrebno baviti s tim mi je u biti super kako je posloženo, točno znaš gdje što trebaš tražiti a i dokumentacija je top. Tako da bi moj osobni izbor kada bi morao detaljno ući u nekakav Js, to vjerojatno bio Vue ali i za njega je potrebno prvo upoznati se sa ostalim osnovama kako su ostali i rekli.
                  Inače, do tad nisam ni čuo za vue, previše je zasjenjen od strane angulara i reacta tbh

https://fullstackopen.com/en/

Meni je ovo recimo bilo super za učenje Reacta, kasnije radiš i s MongoDB, Node.js, a dotiče se i Typescripta, React Nativea itd. Na dnu je popis poglavlja. Iako, mislim da trebaš biti već upoznat barem s nekim osnovama kako bi mogao pratiti bez poteškoća.

25 dana kasnije

Evo, čisto savjet, ako ćete raditi mobilne aplikacije i koristiti Android Studio, uzmite si 128TB RAM-a da izbjegnete BSOD.

Jebemti memoriju i emulatore i Android

Fico sve ovo samo da ponovo kažeš da je (snobovski 😄) Apple ekosustav najbolji! 😃

Fico Haha u petak na poslu bas to pricao. Dignem ga i sve steka, pojelo i susjedove rame.
                      Mac emulacija ios uređaja nista, mozes ih 100 nakotit

Tzereen Imaš dokaz i ispod. Ne moram se ni svaditi. 😄

foggy Ma ovo je užasno. Doslovno je aplikacija dohvat liste i pregled detalja, ništa više. I ubije sve jer... Ne znam ni sam. Valjda ga emulator dokrajči. Skroz me raspizdilo.