• Offtopic
  • Web Development rasprave/preporuke/problemi

Fico Zaboravio sam na TypeScript, no ako netko prije toga krene s JavaScriptom i razumije osnovne paradigme OOP-a, mislim da će se ok snaći. Ako išta, meni je osobno TypeScript draži od čistog JavaScripta. Volim malo više reda u kodu nego nereda. 🙂

Da, međutim izvesti klasu u javascriptu i Typescriptu nema veze jedno s drugim (iako to nisu klase nego funkcije na dnu), tako da neke stvari budu skroz simple u typescriptu, i typescript ima tip podataka, interface i puno toga što ti treba ako želiš kod dovesti u red. Ne znam više iskreno kako bi koristio vanilla JS nakon typscripta, sve projekte sam prebacio na typescript, osim svog weba 😃

Fico Baš si razmišljam u kojem smjeru ići s diplomskim i Vue me za sada najviše privlačio. Jedini u kojemu nisam radio kada govorimo o tri kralja Frontenda i mislim da će na kraju i biti konačan odabir.

Uzmeš njega i pogledaš kakav store imaju, skombaš najbolje i imaš angular na steroidima koji ima i smisla. Najgore od svega što godišnje dođe valjda 6 major verzija oba frameworka, pa ti to sve prati. Nije velik skok, ali ono.

Nedavno sam se po prvi put susreo sa VueJs i pao mi je mrak na oči na prvu. Malo kasnije, kada sam (ne svojevoljno, naravno) ušao i počeo se minimalno koliko je potrebno baviti s tim mi je u biti super kako je posloženo, točno znaš gdje što trebaš tražiti a i dokumentacija je top. Tako da bi moj osobni izbor kada bi morao detaljno ući u nekakav Js, to vjerojatno bio Vue ali i za njega je potrebno prvo upoznati se sa ostalim osnovama kako su ostali i rekli.
Inače, do tad nisam ni čuo za vue, previše je zasjenjen od strane angulara i reacta tbh

https://fullstackopen.com/en/

Meni je ovo recimo bilo super za učenje Reacta, kasnije radiš i s MongoDB, Node.js, a dotiče se i Typescripta, React Nativea itd. Na dnu je popis poglavlja. Iako, mislim da trebaš biti već upoznat barem s nekim osnovama kako bi mogao pratiti bez poteškoća.

25 dana kasnije

Evo, čisto savjet, ako ćete raditi mobilne aplikacije i koristiti Android Studio, uzmite si 128TB RAM-a da izbjegnete BSOD.

Jebemti memoriju i emulatore i Android

Fico sve ovo samo da ponovo kažeš da je (snobovski 😄) Apple ekosustav najbolji! 😃

Fico Haha u petak na poslu bas to pricao. Dignem ga i sve steka, pojelo i susjedove rame.
      Mac emulacija ios uređaja nista, mozes ih 100 nakotit

Tzereen Imaš dokaz i ispod. Ne moram se ni svaditi. 😄

foggy Ma ovo je užasno. Doslovno je aplikacija dohvat liste i pregled detalja, ništa više. I ubije sve jer... Ne znam ni sam. Valjda ga emulator dokrajči. Skroz me raspizdilo.

5 mjeseci kasnije

Pozdrav ljudi, molio bi pomoć.

Dakle radi se o programskom jeziku pythonu, ako mi netko može pomoći riješiti zadatak, inaće, riješit ga mogu i sam, ali volio bi dobiti obrazloženje cijelog code-a koji je napisan, pa eto ako netko ima vremena da mi pomogne.

Radi se o sljedećem, u napisanom codeu ispod, potrebno je promjeniti code tako da se preskoče parni brojevi, a logika isključivo primjeni na neparne brojeve, također se mora iskoristiti izjava "continue" kako bi se preskočilo ponavljanje petlje.

n = int(input())

for x in range(1, n):
             if x % 3 == 0 and x % 5 == 0:
                  print("SoloLearn")

elif x % 3 == 0:
                 print("Solo")
             elif x % 5 == 0:
                 print("Learn")
             else:
                 print(x)

Ne znam kako ga code prikazem preglednije od ovoga (kao sto sam vidio ranije u nekim postovima), koristim SoloLearn za sada i malo sam se pogubio kad su pocele naredbe "for" "in" "range" i znakovi poput "%" sto nisam uspio pohvatati. Pa eto ako ima dobra dusa za jednog nooba da objasni.

Nightyx

Program koji je napisan uzima unesene brojeve i prolazi kroz njih. U slučaju da je broj djeljiv sa 3 i 5 ospisuje Sololearn, u slučaju da je samo sa 3 ispisuje Solo, samo sa 5 ispisuje Learn, a ako nije ništa od toga ispisuje sam broj.

operator % znači modulo, odnosno ostatak djeljenja, broj je djeljiv sa nekim brojem ako je njegov modulo == 0. Da bi provjerio da li je broj paran moraš provjerit da li je taj broj % 2 == 0 odnosno da li je djeljiv sa 2. Naredba continue preskače trenutni krug petlje i nastavlja sa sljedećim. Tvoj cilj je provjerit da li je broj djeljiv sa 2 na početku petlje i preskočit obradu tog kruga ako je odnosno:

if x % 2 == 0:  " ako je broj djeljiv sa dva"
               continue "preskoči ovaj krug petlje i nastavi sa sljedećim"

Ne zanam da li sam baš najjasnije objasnio i da li trebaš još detalja.

sanzo defitivno si mi rasvijetlio s obzirom na sve sto mi se vrtilo po glavi, hvala ti, ali i dalje ne kontam dovoljno da mi je sve potpuno jasno i da mogu rijesiti zadatak, manjka mi jos vjezbe i logike oko toga, tako da cu se svakako vratiti par koraka unazad da bolje baratam sa funkcijama.

bosscorelli da to je Fizz Buzz challenge, jos mi je pretesko, ali ne planiram zadirati dalje dok mi to ne bude potpuno jasno svakako.

Nightyx Ovo što je @sanzo rekao je sve točno, ja ću se samo nadovezati komentarom linije po linije pa možda možeš onda i točno reći što ti još nije sjelo pa se raspišemo. 🙂

n = int(input())

Ova linija koda traži da se u varijablu n spremi jednu int vrijednost (cijelobrojna) koju korisnik unosi preko sučelja. Unos je omogućen korištenjem input() funkcije. Kada naiđeš na neku funkciju, a da slučajno nije napisano već na stranici kako funkcionira, dobra je praksa pogledati direktno u dokumentaciju ili neki provjereni vanjski izvor, poput W3Schoolsa.

Konkretno, za input() i varijante korištenja te funkcije baci oko na https://www.w3schools.com/python/ref_func_input.asp.

for x in range(1, n):

Ovo je Pythonova definicija for petlje u kojoj kaže da petlja prolazi svaki broj od 1 pa do n-1. Ako pogledaš gore, vrijednost dobivenu iz int(input()) spremamo u varijablu imena n. Iz toga možemo zaključiti da je broj koji smo unijeli broj do kojeg će for petlja ići. Ako je n=6, for petlja će proći svaki broj od 1 do 5. Kada odabere jedan od tih brojeva, spremi ga u varijablu x za koju onda provjerava nekoliko različitih stvari. Kao prvo, koristi modulo operator koji je @sanzo vrlo jednostavno opisao kako funkcionira. Prvo provjerava je li taj broj djeljiv s 3 i 5. Ako je djeljiv s oba broja, ispisat će SoloLearn. Ako nije, onda nastavlja provjeru je li djeljiv s 3. Ako ne zadovolji taj uvjet, provjerava je li djeljiv s 5, a ako ni to ne zadovoljava onda samo ispisuje taj broj.

Ako se zadržimo na tome da je n=6, onda bi ispis ovog isječka bio sljedeći:

1
              2
              Solo
              4
              Learn

Kao što vidiš, vrijednosti u range(x, y) funkciji kreću od x pa sve do y-1 pa na to vrijedi pripaziti.

Fico ajme, da mi ovako netko objasnjava, di bi mi kraj bio 😃 hvala, puno mi je jasnije.

E sad

n = int(input()) - ova funkcija trazi da se neki upisani broj (u ovom slucaju intenger) spremi u varijhablu "n"

for x in range(1, n): - ova funkcija kaze da "x" prolazi kroz sve brojeve od 1 do "n"

if x % 3 == 0 and x % 5 == 0: - ako je x ostatak broja djeljiv sa 3 jednak nuli i x ostatak broja djeljiv sa 5 jednak nuli

print("SoloLearn") - ispisat će SoloLearn

elif x % 3 == 0: - ako je samo djeljiv sa 3

print("Solo") - ispisat će Solo

elif x % 5 == 0: - ako je djeljiv samo sa brojem 5

print("Learn") - ispisat će Learn

else: - inaće

print(x) - ispisati "x"

Molim te me ispravi ako sam negdje pogriješio, e sad ja moram upotrijebiti izjavu "continue", kako bi nastavio niz i promjeniti code tako da prekaće parne brojeve i i promjeni se isključivo na neparne……e sad, odakle da počnem i kako da to napišem u ovaj code, naravno da mi bude jasno….

Btw oduševljen sam na pomoći ovdje i hvala na tome <3

Nightyx E sad

n = int(input()) - ova funkcija trazi da se neki upisani broj (u ovom slucaju intenger) spremi u varijhablu "n"

for x in range(1, n): - ova funkcija kaze da "x" prolazi kroz sve brojeve od 1 do "n"

if x % 2 == 0: - ako je x ostatak broja djeljiv sa 2 jednak nuli

continue - preskoči sve ostale korake u for petlji za ovaj broj i nastavi na sljedeći broj u nizu

if x % 3 == 0 and x % 5 == 0: - ako je x ostatak broja djeljiv sa 3 jednak nuli i x ostatak broja djeljiv sa 5 jednak nuli

print("SoloLearn") - ispisat će SoloLearn

elif x % 3 == 0: - ako je samo djeljiv sa 3

print("Solo") - ispisat će Solo

elif x % 5 == 0: - ako je djeljiv samo sa brojem 5

print("Learn") - ispisat će Learn

else: - inaće

print(x) - ispisati "x"

Molim te me ispravi ako sam negdje pogriješio, e sad ja moram upotrijebiti izjavu "continue", kako bi nastavio niz i promjeniti code tako da prekaće parne brojeve i i promjeni se isključivo na neparne……e sad, odakle da počnem i kako da to napišem u ovaj code, naravno da mi bude jasno….

Btw oduševljen sam na pomoći ovdje i hvala na tome <3

Evo dodane linije u tvoj kod gore.

sanzo pokusavam ispisati u konzoli ali mi javlja gresku u redu gdje je => if x % 2 == 0: <==

Nightyx

imaš dobro uvučenu liniju?

Python je osjetljiv na "izgled" koda. Ako želiš da if bude unutar for petlje mora bit uvučen jednu razinu kao na tvojoj prvoj slici.

Edit:

Evo provukao sam ga kroz online compiler, nisam već 10 godina ništa pisao u pythonu pa nemam lokalno za testirat 😃

sanzo uspio sam da proradi, ali sto se tice sololearna nisam sve napravio, a ne kuzim sta jos trebam, jedan rezultat izbacuje kao točan, a drugi jos nije 😮

Možda glupo pitanje, ali.. kad radim novi repositorij na Githubu i kloniram ga na komp, on je povezan s Gitom. Ako krenem s projektom lokalno i već napravim hrpu toga, kako to sad prebaciti na Github i povezati s Gitom? Znači nisam na početku projekta kreirao prvo repositorij na Githubu, klonirao ga na komp i nastavio raditi, nego sam kreirao folder lokalno i krenuo raditi i sad bi naknadno odradio to sve s Githubom.

Brijac kreiras repo na Gitu, kloniras ga na svoj komp lokalno, kopiras lokalno napravljeno u taj klonirani folder i pushas na Git nakon toga