• Offtopic
  • Web Development rasprave/preporuke/problemi

1 / 2

Imam već hrpu tutoriala + ovo gore od foggy-a tak da će se naći nešto da se nabrzinu prođe prije edukacije.

yakuza_stinger Među ostalim, C++ je objektno-orijentirani programski jezik, samo što je u isto vrijeme i proceduralni. Primjenjiv je na više načina. Kombinirano s time da je relativno low-level u usporedbi s C#-o, Javom ili Pythonom, C++ se smatra vrlo snažnim programskim jezikom.

S druge strane, da C# i Java bi bili potpuno objektno-orijentirani programski jezici. Iako gledanje na to je li nešto čisti OO jezik je po nekima cjepidlačenje. Neki traže i najsitnije razlike da se pokuša definirati što bi bio čisti OO jezik, drugi tvrde da je dovoljno zadovoljavati osnovne principe OOP-a da bi se smatrao OO jezikom. Uglavnom, komplikacije. 😄

Fico Među ostalim, C++ je objektno-orijentirani programski jezik, samo što je u isto vrijeme i proceduralni. Primjenjiv je na više načina. Kombinirano s time da je relativno low-level u usporedbi s C#-o, Javom ili Pythonom, C++ se smatra vrlo snažnim programskim jezikom.

Ili ukratko; Ako znaš kodirati u C-u ili C++-u, znaš u svim ostalim jezicima 🙂 Sve što automatikom rješavaš u C# i Javi, C i C++ to ne radi tako i moraš sve živo sam odraditi 🙂 C# mi je osobno najdraži programski jezik, ali pisao sam kod u dosta njih, i kad znaš jedan, znaš ih sve.

3 mjeseci kasnije

Nije bas post za ovaj topic, ali da ne otvaram drugi 😊
      @Fico, @foggy, bilo tko drugi...
      Imam dva polja koja treba usporediti po jednoj zajednickoj kolumni odnosno stupcu. Radi se o email adresi gdje se gleda koji clanovi prvog polja nisu prisutni u drugom polju i obrnuto.
      Za ovo sam napisao binary search algoritam i to sve radi. Medutim, kako bi binary search radio, inicijalno polje mora biti sortirano po email adresi.
      Radi se o obicnom stringu i koristio sam Sort-object cmdlet u PWSu, ali sam primjetio da ne radi dobro svoj posao za pojedine entrye.
      Onda sam napisao algoritam za quick sort (mozete na wiki pogledat o cemu se radi) i to radi ok... ALI samo na polju sa jednim stupcem.
      Kako ja imam polje sa vise stupaca gdje primjerice ROW1 ima medusobno povezane podatke za stupac 1, 2, 3 i 4, ovaj quick sort bi trebao nakon sortiranja stupca 1, pretumbat adekvatno i ostale stupce polja.

Imate li kakav savjet, ideju kako primjeniti quicksort na polje sa vise stupaca?

chono U kojem formatu imas te kolone? Imas neki excel file ili nesto?
        Quick solucija Javascript:
        Array emal adresa jednom stupca, foreach petlja, contains metoda kroz drugi array u kojem gledas jel ga ima, ako ima, trpas u novi array ili sto zelis.
        Ali zanima me izvor adresa. Excel ti ima VSLookup koji ti to odradi u 3 klika

chono ako radis sa bazom, ako dobro shvacam zahtjev, mislim da mozes selfjoin napravit:
        Select a.mail1 from tvoja_tablica a join tvoja_tablica b on a.mail1 = b.mail2 daje sve mailove iz stupca 1 koji imaju isti zapis u stupcu 2. Svi koje ne vrati nemaju.

@foggy i @sanzo problem je sto su ta dva polja zapravo dobivena exportom iz dva totalno odvojena sustava i enrichao sam dodatno podacima iz ADa. Nije baza, vec ta dva polja postoje samo unutar skripte.
        Koristio sam powershell je u njemu znam delat.
        Dakle contains i slicne metode rade, ali se skripta vrti po 5min. Sa binary search algoritmom to se radi u par sekundi. Imam vise ovakvih skripti, zbog stvari o kojima ne smijem pisati,, pa mi je 5min po skripti previse vremena za daily runove

chono Koja skripta? .ps powershell skripta, bash skripta, neka treca? U njoj imas te vrijednosti pohranjenje u varijabli?

Bonus pitanje:
          Kad dobijes rez, kud s njim? dalje pucas iz skripte trigger na neku drugu ili ti je samo bitan podatak da ga negdje nekako pohranis?

foggy powershell skripta koja je spremljena na git, Jenkins je pokupi i izvrti, a rezultat je csv file koji se salje mailom ljudima koji to trebaju dobiti

chono Mozes skriptu rekreirat da sadrzi strukturu iz primjera i zakacit negdje da probamo nesto? Barem da napravis te kolone i objasnis jos tocnije sta iz koje i gdje vucem? Tesko mi je napamet pricat, moram uzet u ruke i probat, radio sam svasta kroz powershell i cudno mi je da ti traje dugo. Ali i dalje mi fali malo konteksta. Koristim TeamCity, poweshell i bash, pa znam neke stvari napisati, ali stvarno je tesko bez primjera.

Sada sam tek vidio na da me se zvalo. Isto kao i @foggy , ako se nekako uspije neki jednotavniji anonimizirani primjer složiti, lakše bi se dalo razmišljati. Ne igram se inače s powershellom kad se takve stvari izvode, ali bože moj, jedna glava više ne bude škodila.

foggy moze, modificirat cu polja sa filtivnim podacima i dati svoj kod da vidis.
                Mislim, ja sam napisao quicksort algoritam (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quicksort) koji zaista sortira cijelo polje, ali nazalost samo po "Mail" kolumni, sve ostale izgubim nakon sorta. To bi trebao editirat i implementirat da se sortiraju i ostale kolumne polja.
                Tipa da funkciji quicksort das parametre array i property, te da funkcija operira nad cijelim poljem po tom propertyu, ali da na tom istom indexu polja uzme u obzir i ostale propertye i sortira ih zajedno sa inicijalnim.

Do tada, evo malo dokumentacije 🙂
                https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/module/microsoft.powershell.utility/get-unique?view=powershell-7.2

Micanje duplikata iz arraya u powershellu:
                https://stackoverflow.com/questions/1391853/removing-duplicate-values-from-a-powershell-array

Možda nešto bude potrebno. Ima i sort arrayeva, sve se da, sam trebamo primjer i zahtjeve.
                Uglavnom, više ćemo nakon primjera, treba dovest podatke prvo u red da se lako s njima rade akcije. Isto tako, ako koristš Jenkins onda možeš rezultate spremat u Jenkins build varijable pa njih lako preneseš u sljedeći korak build pipelinea i radiš s njima šta treba. Ima 100 načina, naći ćemo najbolji.

@foggy i @Fico
                Hej ekipa, evo detaljnije objasnjena:

POLJE 1
                Email
                Date

POLJE 1 ENRICHED IZ AD-a
                Date
                SamAccountName
                RealName
                Office
                Email

POLJE 2
                ControllerId
                EventTime
                Username
                UserToken
                EventId

Znaci tek kada "obogatim" POLJE 1 sa podacima iz ADa, mogu raditi usporedbu po SamAccountNameu (username):

foreach ($Entry in $POLJE1) {
                if ($POLJE2.username -notcontains $Entry.SamAccountName) {
                $Difference += $Entry.Email
                }
                }

Problem je upravo to "obogacivanje" POLJA1, gdje koristenje "where-object", "contains" ili bilo cega drugog traje predugo, jer je AD uz sve filtere prevelik i to vrti jako dugo.

Ja sam sam tu potrebu koristio Binary Search algoritam:

function BinarySearch {

Param ($SortedArray, $Attribute, $SearchedObject)

$startIndex = 0
                $endIndex = $SortedArray.length - 1
                $Output = @()

if ( ( $SortedArray[$startIndex].$Attribute -gt $SearchedObject ) -or ($SortedArray[$endIndex].$Attribute -lt $SearchedObject ) ) {
                    return "Out of scope!"
                }
                while ($startIndex -le $endIndex) {   
                    $middleIndex = $startIndex + [Math]::floor(($endIndex - $startIndex) / 2)
                    if ($SortedArray[$middleIndex].$Attribute -eq $SearchedObject) {
                            $Output += $SortedArray[$middleIndex]
                            for ($n=$middleIndex - 1;$SortedArray[$n].$Attribute -eq $SearchedObject;$n--) {
                                $Output += $SortedArray[$n]
                            }
                            for ($n=$middleIndex + 1;$SortedArray[$n].$Attribute -eq $SearchedObject;$n++) {
                                $Output += $SortedArray[$n]
                            }
                    }
                    if ($SortedArray[$middleIndex].$Attribute -lt $SearchedObject) {
                        $startIndex = $middleIndex + 1
                    }
                    else {
                        $endIndex = $middleIndex - 1
                    }
                }
                return $Output

}

Medutim, da bi binary radio, on mora operirati sa sortiranim poljem, a upravo to sortiranje u Powershellu ne radi kako spada:

UPOTREBA BINARY SEARCH da bi se obogatilo POLJE1 sa podacima iz ADa:

foreach ($Entry in $POLJE1) {
                $UserEntry = BinarySearch -SortedArray $ADExport -Attribute Mail -SearchedObject $Entry.Email

AD Export i sortiranje PWS cmdletom "Sort-Object":

$ADExport = Get-ADUser -Filter 'Mail -like "XXX" -and Enabled -eq "True"' -SearchBase $Path -Properties Mail, extensionAttribute8 | Select-Object SamAccountName, Mail, Name | Sort-Object -Property Mail

Ono sto meni treba je Quicksort funkcija koja operira nad ADExportom i poslozi po propertyu (kolumni) Mail, ali isto to napravi nad propertyima SamAccountName, Name. Ovo je kako trenutno izgleda moja quicksort funkcija:

function quicksort($array) {
                $less, $equal, $greater = @(), @(), @()
                if( $array.Count -gt 1 ) {
                $pivot = $array[0]
                foreach( $x in $array) {
                if($x -lt $pivot) { $less += @($x) }
                elseif ($x -eq $pivot) { $equal += @($x)}
                else { $greater += @($x) }
                }
                $array = (@(quicksort $less) + @($equal) + @(quicksort $greater))
                }
                $array
                }

Pogledam nakon posla danas.

chono Ok, moram se skoncentrirat, pa ću na codepen ili negdje dići ovo što si napravio, tj barem okvirno.

chono Problem je upravo to "obogacivanje" POLJA1, gdje koristenje "where-object", "contains" ili bilo cega drugog traje predugo, jer je AD uz sve filtere prevelik i to vrti jako dugo.

Znači prvi korak je uzeti POLJE1 i proširiti ga podacima koje imaš iz AD-a, po emailu?
                  POLJE1 je podatak koji imaš iz jednog sustava, i ono je referenca za podatke ili? Pokušavam povezat taj dio i AD dio. Što iz originalnog POLJE1 mičeš, ili ništa ne mičeš, nego samo tražiš te mailove u AD podacima i kad nađeš, proširiš?
                  Jesi razmišljao raditi obrnuto, da AD podatke obradiš? Ako moraš maknuti višak u tom dijelu, da ga makneš? Pretpostavljam da radiš previše loopova na velikom podatku, u ovom slučaju AD podatku, možda je dobro probati obrnuto.

EDIT:
                  https://code.labstack.com/XkU_q8IY

Projekt (ne znam uopće tko nudi Powershell online emulaciju, pa sam ovo prvo našao). 2 puta na run da izbaci rez dolje 🙂
                  Možete početi slagati primjer unutra

foggy tako je, POLJE1 sadrzi samo email i date, to je export iz jednog sustava. Ja mu onda na te postojece podatke zaljepim SamAccountName i Name iz ADa, kako bi mogao po SamAccountNameu usporediti sa POLJEM2.

chono Ok, onda brzinsko pitanje, to što sam te pitao: Zašto AD podatak ne obradiš tako da njemu makneš višak na neki način? Koji bi onda uvjet bio?

Podaci:

• AD podaci, imaš duplića? Tipa duplih elemenata koji imaju isti email?
                      • POLJE1 neobrađeno, ima li tamo duplih email elemenata?

EDIT:
                      https://code.labstack.com/XkU_q8IY
                      Ovako nekako ti izgledaju podaci? Nakucao sam samo stringove i ubacio u array objekata. Jesu ti tak podaci pohranjeni?
                      Ako želite nešto mijenjati, napravite svoj projekt na ovoj domeni da se ne koljemo međusobno.

EDIT 2:
                      Vidi jel ti ovo pomaže:

`Write-Host 'Hello Chono, lets take you for a ride!'
                      $polje1 = @([pscustomobject]@{email="email1@email.com";date="04/19/2022"},
                      [pscustomobject]@{email="email2@email.com";date="04/18/2022"})
                      $poljeAD = @([pscustomobject]@{date="04/19/2022";SamAccountName='userName1';RealName="Real Name hehehehehehe";Office='Office 1';email='email1@email.com'},
                      [pscustomobject]@{date="04/18/2022";SamAccountName='userName2';RealName="Real Name 2";Office='Office 2';email='email2@email.com'},
                      [pscustomobject]@{date="04/17/2022";SamAccountName='userName3';RealName="Real Name 3";Office='Office 3';email='email3@email.com'})

foreach( $elem1 in $polje1 ) {
                      $realNameExp = $poljeAD | Where-Object { $_.email -eq $elem1.email }
                      Write-Host "Expanded data for polje1 $($elem1.email): $($realNameExp)"
                      }`

foggy nema duplica u polju1 i u ADu. Email je unikatan. I maknuo sam nepotrebne stvari iz ADa sa filterom da mi izvuce samo realname, samaccountname, mail.

Ovo zadnje sto si napravio u foreachu sam napravio i ja, ali to traje predugo kada imas puno podataka.