Tzereen za prije utrke nikako, ali za nekakav fat adaptive running je definitivno jedna od korisnijih namirnica 😃 Iako ovdje nije taj PB u pitanju. Čak sam vidio u jednoj grupi za trčanje da je hrvatski naziv "pebej" 🤣

Picek pebej

Eto, sad sam povratio malo. 😂
    Dobro da @Fico ne čita ovaj zdravi dio foruma.

Tzereen da, baš za povraćanje, slažem se. Iako, kad sam prvi put čuo "pebej", prva asocijacija mi je bila nakakav antički junak koji mi promaknuo u školi 🤣

Picek

Ja kolko nisam fan Pervana tolko sam fan vačernje škole.

Čak je i Škoro rasturao kad je bio unutra.

@Picek ti se razmeš vjerojatno...

Koja je razlika između Pegasus, Vormero i Vaporfly?

Tzereen Pegasus i Vomero su slične tenisice s tim da se kod Vomera koriste nešto kvalitetniji materijali i samim time je izdržljivija i nešto skuplja. Pegasus je odlična tenisica, koristio sam ih kad sam krenuo s trčanjem i radi se o odličnom izboru te za tu cijenu daje najviše, pogotovo za početnike.

Vaporfly je već natjecateljski model i njega ne bih preporučio osim ako se ne želiš ozbiljnije baviti trčanjem. Također, od sva tri navedena Vaporfly je najmanje izdržljiv jer potplat nije obložen gumom već praktički trčiš po pjeni tako da nakon cca 150-200km gube na mekoći. Imam trenutno Vaporfly Next 2 no nosim ih isključivo na utrkama, ne nosim ih na treninzima. I najskuplje su od sva tri navedena modela.

Ukoliko želiš krenuti s trčanjem, Pegasus je svakako odličan izbor no ukoliko gledaš Nike, osim Pegasusa bih preporčio i Zoom Fly 3 ili 4. Zoom Fly 3 je prošlogodišnji model i da se naći po dobroj cijeni.

Također, možeš u Zagrebu u Running Gateu u Vlaškoj napraviti sken stopala i na temelju toga će ti dati preporuku koje tenisice da uzmeš.

Također, ukoliko kupuješ tenisice za trčanje preporučujem web shop www.top4running.hr. Kupio sam preko njih dva modela i izuzteno sam zadovoljan. Jedne su se malo odlijepile nakon 4mj. te su mi vratili puni iznos te čak nisam ni trebao vratiti tenisice. Povoljnije cijene nego kod nas u dućanima, odličan izbor i brza dostava.

Picek hvala na detaljnom odgovoru!! Ovo za sken mi se čini super, mogo bi se zaletit.

Btw, baš taj dućan i gledam! Iako i SportVision ima dobrih akcija i velik izbor.

Kikiller vježbam za slučaj ako skrivim nešto 🤣

@Tzereen i obavezno uzeti pol broja/cijeli broj veće tenisice za trčanje od broja koji inače nosiš. Za trčanje koristim isključivo Nike i uvijek uzmem broj veće od broja koji inače nosim.

Picek thanks. To su mi već rekli. Išao sam baš i probat i cijeli broj mi je previše, ali pola broja je idealno.
            Možda uzmem jedne trail goretex, a jedne cestovne. Vidit ću još oće bit kaj za crnog petka.

Tzereen ako kreneš s trčanjem, ja ti trčim po Maksimiru i tam po kvartu pa javi ako želiš da te uputim u neke stvari da ne bi došlo do ozljeda, pogotovo ako nisi do sad trčao. Trčim od 2018. no nedavno sam uzeo trenera s kojim povremeno individualno radim i piše mi treninge tak da sam dosta toga naučio ovih godina, a pogotovo u zadnje vrijeme 😀

@Tzereen još jedna stvar koju svakako preporučam je sportski sat - ukoliko ne želiš izdvojiti previše preporučam jedan od Garmin Forerunner modela s GPS-om. Meni je sat bio zapravo glavna motivacija jer kad sam vidio kako su rezultati sve bolji to me tjeralo naprijed. Također, ono što je korisno na satu je mjerač otkucaja srca da se ne preforsiraš i ne ideš često u crvenu zonu.

Imam Garmin Fenix 6X Pro i ima opciju (mislim da to imaju i Forerunner modeli) da ti sam slaže treninge i preporuča što da radiš koji dan, vrlo korisna stvar da samo ne trčiš već da imaš i neke koristi od toga.

Picek za sad imam OPW i jako sam zadovoljan.

Možda ako se sve ovo rasplamsa, uzmem nešto ozbiljnije. Moram još vidjet oće li mi koljena moći podnijeti trčanje.

A prioritet za trošenje mi je sad na TV-u novom. I trebam još zimsku opremu za Sljeme.

8 dana kasnije

Ovaj mjesec uopće nisam trčao i danas padne PB u novoj eri. Nekad pauza očito dobro dođe, pucao sam od snage

24 dana kasnije

Otrčan danas Advent Run 10km i srušen PB za minutu i 10 sekundi. Otkad radim s trenerom te nakon što mi je nutricionistica pomogla oko prehrane u 2 mjeseca sam napredovao više nego u 2 godine kad sam samostalno trenirao.

mjesec kasnije

Kako je krenula nova godina tako se razvijaju i neke nove ambicije. Kako sada nema nekih većih utrki polako se odvijaju treninzi za proljeće, a onda krećem 06.03. s Holjevkom na 10km i 27.03. s proljetnim polumaratonom, to će biti debi na polumaratonu i na tome je sada fokus u treninzima.

Kako mi se sviđa ideja kolege @chono da pišemo na forumu treninge, budem ovdje ubacivao svoje treninge trčanja, ako nekome bude od pomoći. Pa da krenemo s ovim tjednom što je odrađeno:

Utorak

• razgibavanje i vježbe dinamičke fleksibilnosti
                • lagano 10km, pace 5;19min/km
                • intervali 8x100m na 90% snage uz resting time 3:00min između
                • istezanje

Srijeda

• rastrčavanje 40min, pace 5:28min (odrađeno 7,32km)
                • istezanje
                4 dana kasnije

Petak

• prvih 15min lagano, pace 5:35km/min
                • sljedećih 25min tempo, pace 4:35/min
                • zadjih 15min lagano, pace 5:45/min
                • ukupno odrađeno skoro 11km
                • istezanje

Nedjelja

• dužina, 16km, pace 5:40km/min