Fico
Plaće rastu puno sporije od troškova i cijena proizvoda.
Gaming je luksuz, a ne neki sad tamo "proizvod i trošak"...gaming je uvijek bio luksuz. Kao i kino, filmovi, restorani, nakit, markirana odjeća itd.
Sada smo u fazi poprilične inflacije na bazičnim proizvodima i potrepštinama i situacija neće biti idealna u narednom periodu, ali budimo realni nama je sve skupo jer nam je standard takav kakav je... loš.
Što se tiče plaća, opet, pitanje je o kojim plaćama govorimo? Da li govorimo o RH, EU, SAD, koja profesija itd.
Da baš sad rastu užasno sporo, pa i nisu s obzirom kada se usporede standardi određenih istočnih zemalja (eto to nam je nekako bliže) sada i prije 20 godina. Estonija raste iznimno brzo, a plaće su im se doslovno duplo digle u posljednjem desetljeću.
Samo jedan primjer, ali nama nitko nije kriv što nemamo nikakvu strategiju već državne firme i turizam. 🤷🏻♂️
Ja i dalje ne vidim neki problem u dizanju cijena igara za 10 eur/dolara s obzirom da su stagnirale 30 godina. Da li je to dobro za naše standarde? Ne, ali mi nismo targetirano tržište. Prosječni amer, nijemac, britanac itd. to neće ni osjetiti, a nama je već i ova prošla cijena bila užasno skupa, jer smo u kurcu.
Evo, baš sam čitao što je Shawn Layden rekao...tvrdi da će primjerice Sony igre koštati u prosjeku 200 mil dolara. To su ogromni troškovi i uopće me ne čudi da oni dižu cijene, ali i ostatak industrije. SVI su digli cijene jer mogu i jer je jednostavno danas sve skuplje za izradu nego prije. Prije si radio igre za 200k do 2 milijuna dolara, a danas ide to za 200-300 milijuna.
Kako god da okreneš, skupo nam je sve i u kurcu smo.