sanzo Mislim da sam na to već odgovorio. Time namećeš svoje stavove i vrijednosti i ocrtavaš ljude koji ne misle isto kao ti kao nekog ko je gluplji od tebe i ne može jednako kvalitetno donosit odluke. Ako žele kupit horizon za ps4 i onda platit nadogradnju jednog dana kad kupe novo konzolu to je njihova stvar.
Ja nigdje nisam nikome rekao da je glup i da stvar bude bolja, više sam puta spomenuo da smatram da je jedan od razloga van pasivnosti taj da ljudi nisu informirani o alternativama. Iznenadio bi se koliko prosječni gamer zapravo ne zna o industriji i ponudama koje se mogu pronaći.
To što se netko uvrijedi jer sam podržavanje prakse nazvao naivnim ili to što se prozove rezigniranost ne znači da to ne smijemo i dalje prozivati. Ajme meni, nekome se reklo da je pasivac. Najbolje bi bilo da se ne smije ništa prozivati više.
Možemo onda šutjeti oko apsolutno svega zato što se sve može svesti na to da je nečija individualna odluka i gotovo. Možemo u potpunosti zanemariti da svatko od nas ima utjecaj dalji od nas samih. Možemo u potpunosti i bilo kakve kritike, pohvale, žalbe, sve to zaboraviti jer nema smisla. Možemo biti indiferentni i pustiti da se s nama radi što žele drugi. To je rezigniranost o kojoj pričam.
To što netko želi nešto napraviti ne znači da nije korisno ili štetno. To ne briše učinak koji radiš.
Battlefront i Cyberpunk su za mene nekvalitetni proizvodi koji su uz svo poticanje na bojkotiranje i glasanje novčanikom završili kao iznimno uspješni proizvodi na kraju.
Ne znam kada si zadnji put igrao Battlefront II, ali riječ je o vrlo pristupačnoj i zabavnoj kežual igri za zaigrati s ekipom. Prepuna različitih modova i predivnih mapa te jednostavnog, ali zabavnog gameplaya. Prešutjeti činjenicu da je EA stao na loptu sa štancanjem igara, dao Respawnu priliku da se baci na ono što se tražilo (single-player iskustva) te da se time vode u daljnjem razvoju svojih igara mislim da dovoljno govori o tome da novčanik ima svoju snagu. Svakako veću od šutnje.
Možda ima i drugih riješenja, ali svako od njih zahtjeva neki trud.
Možda sam ja skroz skrenuo čitajući ovo, ali ovo je točno pasivnost o kojoj pričam. Da, potreban je trud i oko alternativa i bojkotiranja nekog proizvoda. Neće promjena doći sama od sebe jer smo zaželjeli tako.
Ako ću time porast u tvojim očima, možeš zamislit da cijeli život bojkotiram ferrari. Danas-sutra će postat prostupačniji svima.
I opet se vraćamo na taj podrugljiv ton i divlje usporedbe koje ne drže vodu.
Industrija videoigara je još uvijek u izgradnji. Ni sami temelji nisu još posloženi, a veliki bum koji je doživjela zadnjih godina dovela nas je do toga da danas igrači kroje kakva će ona biti u budućnosti. Ako ona bude preskupa, nepristupačna i jednostavno tlo za korporativnu pohlepu, to će biti samo do onih koji su podržavali te iste prakse onda kada su jednostavno mogli ne odigrati neki naslov.
Kratkoroćno zadovoljstvo nije vrijedno zamjene za dugoročne negativne posljedice.
I onda kad dođe nečija verzija Cyberpunka, samo ću čuti prigovore kako se igrače vara. Naravno, najviše od strane onih koji su najtiši kod štetnih praksi u industriji.