Ne, nije u redu od Sonyja što ne dopušta nadoplatu od 70 kuna na PS5 verziju Horizon Forbidden Westa
yakuza_stinger Idem upalit blender
Ja ga upalio na fičekov prijedlog a i tebi je već vrijeme da nekaj zblendaš a ne ladit jajčeka na moru, hehe!
- Uređivano
Opet Woodie i njegova priča o bogatom tetku i C-12 Resistance iz Njemačke.
Želite čuti ostatak priče?
U roku pola sata, Icek dolazi napisati da Sony treba napraviti C-12 Remake.
U roku sat vremena, Strelok ne zna koja je to igra,ali će probati na emulatoru jer on ima komp, a to automatski podrazumjeva da ima sve retro konzole.
U roku dva sata Emilijo radi novi double account, govori kako mu je C-12 u Top 10 igara, psuje sve po redu Streloku jer je PlayStation jedinica jedini pravi način kako se igra C-12.
Tri sata kasnije, Fico pokušava argumentirat da emulatori imaju anistropic filtriranje i 4k i bogtepitaj, ne ide mu baš, pa upozorava sve da smire strasti.
Iza ponoći Fenix dijeli banove i psuje Woodiju tetka jer ga je od svih dana ovaj baš spomenuo u nedjelju navečer, a on se budi sutra ujutro za posao.
Poanta priče, ne spominji više tetka, a još manje C-12.
Sad kad razmišljam, C-12 uopće bila loša igra. Ne znam ima li materijala za remake ili ne, ali može.
Koji k je C-12 lol
- Uređivano
Plaće rastu puno sporije od troškova i cijena proizvoda.
Gaming je luksuz, a ne neki sad tamo "proizvod i trošak"...gaming je uvijek bio luksuz. Kao i kino, filmovi, restorani, nakit, markirana odjeća itd.
Sada smo u fazi poprilične inflacije na bazičnim proizvodima i potrepštinama i situacija neće biti idealna u narednom periodu, ali budimo realni nama je sve skupo jer nam je standard takav kakav je... loš.
Što se tiče plaća, opet, pitanje je o kojim plaćama govorimo? Da li govorimo o RH, EU, SAD, koja profesija itd.
Da baš sad rastu užasno sporo, pa i nisu s obzirom kada se usporede standardi određenih istočnih zemalja (eto to nam je nekako bliže) sada i prije 20 godina. Estonija raste iznimno brzo, a plaće su im se doslovno duplo digle u posljednjem desetljeću.
Samo jedan primjer, ali nama nitko nije kriv što nemamo nikakvu strategiju već državne firme i turizam.
Ja i dalje ne vidim neki problem u dizanju cijena igara za 10 eur/dolara s obzirom da su stagnirale 30 godina. Da li je to dobro za naše standarde? Ne, ali mi nismo targetirano tržište. Prosječni amer, nijemac, britanac itd. to neće ni osjetiti, a nama je već i ova prošla cijena bila užasno skupa, jer smo u kurcu.
Evo, baš sam čitao što je Shawn Layden rekao...tvrdi da će primjerice Sony igre koštati u prosjeku 200 mil dolara. To su ogromni troškovi i uopće me ne čudi da oni dižu cijene, ali i ostatak industrije. SVI su digli cijene jer mogu i jer je jednostavno danas sve skuplje za izradu nego prije. Prije si radio igre za 200k do 2 milijuna dolara, a danas ide to za 200-300 milijuna.
Kako god da okreneš, skupo nam je sve i u kurcu smo.
Nexus Gaming je luksuz, a ne neki sad tamo "proizvod i trošak"...gaming je uvijek bio luksuz. Kao i kino, filmovi, restorani, nakit, markirana odjeća itd.
Kino nekoć nije bilo luksuz, već puno pristupačnije. Ne znam ni kako su Fast Food restorani nekakav luksuz. Ajmo uspoređivati sada igre s nakitom. Ne stoje usporedbe jer nisu jednake vrijednosti. Ta priča oko toga da je luksuz u vrijeme kada je tehnologija u svačijim rukama je samo prodavanje magle samima sebi da se uvjerimo kako je nepotrebno visoka cijena proizvoda opravdana.
Potrošač. Diktira. Cijenu. I ako nastavimo gutati korporativne spike i jadikovanja, postat će luksuz.
Ja i dalje ne vidim neki problem u dizanju cijena igara za 10 eur/dolara s obzirom da su stagnirale 30 godina. Da li je to dobro za naše standarde? Ne, ali mi nismo targetirano tržište. Prosječni amer, nijemac, britanac itd. to neće ni osjetiti, a nama je već i ova prošla cijena bila užasno skupa, jer smo u kurcu.
Nemojmo se pretvarati da su Britanci ili Ameri u utopiji. Dovoljno ti je pogledati po društvenim mrežama poput Reddita ili po web portalima na kojima imaš pretežno američku populaciju da vidiš kako je nešto i njima preskupo. $70 nije malo.
Igre su nekoć izlazile i bile bi gotove. Rijetke bi dobile ekspanziju. Sada se izbacuju DLC-i koji doslovno dodaju kozmetiku u igru, dva-tri oklopa i to se naplati $10. Za istu vrijednost dobivamo manje. I sada se pravda poskupljenje.
Evo, baš sam čitao što je Shawn Layden rekao...tvrdi da će primjerice Sony igre koštati u prosjeku 200 mil dolara. To su ogromni troškovi i uopće me ne čudi da oni dižu cijene, ali i ostatak industrije. SVI su digli cijene jer mogu i jer je jednostavno danas sve skuplje za izradu nego prije. Prije si radio igre za 200k do 2 milijuna dolara, a danas ide to za 200-300 milijuna.
Evo već mi se plače oko jadnih AAA studija koji izbacuju skupe igre, ubacuju mikrotransakcije, režu sadržaj i pretvaraju ga u DLC-e, primaju novce za nepotrebne pretplate i na kraju prodaju te igre u milijunskim primjercima. Govorimo o jednoj od najprofitabilnijih industrija na svijetu koja se proširila u svaki kutak Zemlje. Da ne ulazimo u sportske igre koje su iz godine u godinu ista verzija, iste pune cijene.
Rockstar je doslovne milijarde zgrnuo na mikrotransakcijama i onda se jadan Take Two nađe i digne cijene jer će direktor morati manju jahtu uzeti ovo ljeto ako se ne digne ta cijena.
Jadni oni.
Tko je na PC zna da se iste igre prodaju po drastično različitim cijenama ovisno o regiji. Znači može to i jeftino i u pitanju je čista korporativna pohlepa. Naplati koliko su spremni platiti.
- Uređivano
Ako kino karta može koštati 50 kuna, a razvoj filma pogotovo blockbuster je uvijek 200+ M onda može i gaming industrija držati cijenu od 60 eura za takve igre s obzirom koliko ljudi danas igra igre naspram prije. Imam 70 eura ali ne dam lipe iznad 60, a ponekad čak ne i toliko pogotovo kad ti idu naplaćivati grafičke postavke, i što je najbolje vi takve odluke branite... Prvo moraš plaćati da bi igrao online, onda moraš plaćati da bi ti igra izgledala ljepše i što onda? Hoćemo se vratiti i u 90' i početi ubacivati kovanice u konzole da bi ju mogli uopće upaliti? Smiješni ste.
Kolko ljudi kupi određenu igru, a kolko ljudi pogleda film?
Ako je omjer 1 kupljena igra naprama 6 kupljenih ulaznica za kino onda je $60 dolara on point.
Al obrnuto sam pristupio ovom.
Cijena igara bi trebala bit jednaka multiplieru prodaje filmskih ulaznica.
Znači ako se proda igara 1/3 u odnosu na broj ulaznica, onda bi cijena trebala bit $30.
Tako gaming 8ndustrija svoje profite ravna sa filmskom, a očito im ni to nije dosta.
wooddiebone Kolko ljudi kupi određenu igru, a kolko ljudi pogleda film?
Dobar zaključak, samo što film dosegne svoj vrhunac nakon par mjeseci i onda je zarada mizerna, igre na drugu ruku se godinama i godinama prodaju (GTA V, Skyrim jebene Nintendo igre) koje se vrte po jako sličnim cijenama samo uz neka poboljšanja i minimalni financijski ulog samo da bi se dobilo novo ruho. Igra nema što koštati više nego što košta sada, prije 30 godina su bile tako skupe jer je novi sport relativno bio, a i sam dobitak (čitaj playerbase) je bio minimalan stoga se zarada vrtila prema tome pa tako i cijena.
- Uređivano
Karta za kino je 10 dolara u prosjeku.
Dodaj da igre nude puno više sadržaja i sati engagementa.
Već dugo se priča o tome da gaming industrija vrti više love od svih ostalih zabavnih industrija, al to je revenue, a ne profit.
Na znam reći bez točnih brojki koje je praktički nemoguće nabavit, al ja bi rekao da sa cijenom od 30 dolara već pariraju filmskoj industriji sa profitom.
Dodaj to da gaming kompanije uglavnom imaju puno više stalno zaposlenih, a filmska uglavnom funkcionira tak da je većina zaposlena honorarno, mislim da je 60 dolara skroz fer cijena.
Al već sam davno rekao da sam pobornik 10 dolara skupljih igara ako to znači izostanak mikrotransakcija.
Nisam baš mislio da će Sony napravit prvi taj korak pošto oni ni nemaju mikrotransakcije u igrama.
wooddiebone Pa SP igre same po sebi nemaju mikrotransakcije zar ne? Sve igre koje je Sony najavio su SP. Izmeđuostalog, mikrotransakcija ne mora značiti nužno loša stvar dok god ne utjeće na samo gameplay iskustvo. Recimo igram Destiny 2 zadnjih 2-3 godine regularno i niti jednom me nije smetao taj aspekt jer se sve više manje vrti oko kozmetike pa tko voli nek izvoli. Pay2Win sistemi su pokvareni do srži i takve igre bi nama trebale plaćati da ih uopće igramo a kamo li da ih platimo.
- Uređivano
prayer Pa SP igre same po sebi nemaju mikrotransakcije zar ne?
Pitaj Ubisoft.
Ja imam jako puno protiv toga.
Kozmetika u SP igrama me smeta.
U SP želim da je sve otključabilno kroz igru i to ne na način da moram grindat pa je lakše kupit nego da fakat kad nešto otključam, znam da sam to dobio svojim trudom.
Na kraju se sve svodi na to ,da roba vrijedi onoliko po koliko ju možeš prodati. Nema tu filozofije.