Za igru generacije dajem glas: Unchartedu 4!
mogao bih pisati do sutra jutra zbog čega baš ta naspram 10 ostalih jednako velikih hitova, ali eto neda mi se
ukratko ću napisat, da mi je ona dala sve što sam tražio od gaming iskustva bez ijedne sekunde
utrošene na neki glupi sidequest ili bespotrebni hod/grindanje.. igra koja se prolazi u jednom dahu i proživljava kao filmsko ostvarenje, najbolji zaključak franšize koja je obilježila gaming industriju!
Koja je po vama najbolja igra generacije?
RDR2 naravno...
- Uređivano
U svakom trenutku bih glas za igru generacije dao Witcheru 3, ali...
Ima igra koja zaslužuje moj glas više (a nije cyberpunk )
No Man's Sky.
Koliko god da je dobar Witcher 3 nije napravio boom u svijetu igara poput NMSa. Pričamo o igri koja je pomaknula više granica nego političari nakon raspada Jugoslavije. Iako je u samom startu bilo problema zbog lošeg marketinga, igra je uspijela oživit sama sebe nakon što ju pokopali, prelili betnom i potom teleportirali u crnu rupu. U samom startu igra se pokreće na engineu koij je čudo. Ako uzmemo početak NMSa igra je bila velika 4 i nešto gigabajta gdje je 70% instalacije bila glazba. Sa time da je generacija svega bazirana na matematici scaling na većim rezolucijama je brutalan. iako je NMSu pružan maksimalan hejt od strane igrača Hello games je sav taj hejt pretvorio u ljubav i potrudio se od NMSa napravit igru koju su obećali and beyond. Dapače nakon svih ovih updateova igra ima toliko mogućnosti i potencijala koji će samo rasti vremenom. Ne može se opisati osjećaj kad sletiš na planet kojeg si posjetio samo ti, otrčiš do ruba klisure gdje si parkirao živuću leteću svemirsku lignju koja je u biti svemirski brod da bi potom vidio spektakl za oči. Polja puna RGB biljaka, životinje koje trčkaraju po poljima, temperatura koja ide od minus -170 do +200 u roku nekoliko sati te naravno hrpa robota i dvonožnih Mechova koji te žele ubiti na prvu.
Jebena idila.
TL;DR No Man's Sky je u biti gaming uskrnuće napucanog Isusa Krista koji postane Doom Marine.
Van ovih gore navedenih igara, posebno treba istaknuti dva izdavača u ovoj generaciji, Activision i Ubisoft, koji su napravili značajan iskorak iz loših praksi s početka generacije i otvorili put puno boljem next genu. Na početku generacije, sve je bilo krcato DLC-ovima, mikrotransakcijama i lootboxovima.
Ubisoftu treba odati počast jer je uvjerljivo najbolji world builder u igraćoj industriji. Ima puno dobrih open worldova u igrama, ali Ubisoft konsolidiranim studijima radi svjetove brže, bolje i veće od konkurencije. Origins, Odyssey, Valhalla, Far Cry serijal, Division, Watch Dogs. Ubisoft radi barem 2-3 open world mape godišnje, koje su deteljnije, veće i bogatije od kompletne konkurencije na tržištu.
Druga stvar je čudo od post-launch podrške. Division, For Honor, Rainbow Six i druge, igre su u koje se ulaže i godinama nakon izlaska. Čak i ako igra nije napravila masivan uspjeh, poput For Honor, poštuje se community i nastavlja se uvoditi novi besplatni i komercijalni sadržaj. Za usporedbu, EA od igara odustane nakon nekoliko mjeseci. Jesu još uvijek okićeni borovi u Anthemu?
Activision s druge strane je imao poprilično bahat početak generacije. Sjetimo se ribica u Ghostu i bahatosti da MW:R zaključaju iza Premium verzije.
Na polovici generacije, preokret za 180 stupnjeva. Fokusirani, orijentirani na igrača. Sve igre izdaju bez ikakvih DLC-ova. Bez požurivanja devova, potpuna kreativna sloboda, izlazak bez bugova.
Samo pogledati igre poput Sekira, Crash trilogija, Spyro, CTR, Crash 4, CoD: MW, Blops 4... praktički su poklonili Tony Hawka ako se kupi Birdhouse daska. A koliko su se samo ubili da iznova dobiju licence za glazbu, kako bi udovoljili fanovima serijala. Zakon su.
Blizzard je sam sebe unistio
Far Cry 4
weky Ubisoft konsolidiranim studijima radi svjetove brže, bolje i veće od konkurencije. Origins, Odyssey, Valhalla, Far Cry serijal, Division, Watch Dogs. Ubisoft radi barem 2-3 open world mape godišnje, koje su deteljnije, veće i bogatije od kompletne konkurencije na tržištu.
Jel ti radiš za Ubisoft? Content i svjetovi koje sam ja tam vidio nisu crno ispod nokta jednom Witcheru 3 i RDR-u 2. Mogu oni napravit najveći svijet najbrže ikad kad im je content tog svijeta drlog. Ne, neda mi se ić ubit ona 3 aligatora i trčat negdje da završim quest. Daj mi fucking priču i smisao nekog contenta. Mnoge igre pate od tih problema i rijetki su bolji, ali ima ih, te su oni primjeri kak se to trebat odradit, ne JuBiSoft.
Activision ima još puno toga dokazat da su postali normalni, pogotovo nakon svega usranog što su napravili sa naslovima iza kojih stoje.
Zaboravio si Capcom spomenut i što su oni napravili sa podrškom svog multiplayera u MWH-u recimo...Zato se teško fokusirat na jedno u ovakvom topicu, ima previše toga. Ima dobrih, ima loših stvari, nitko nije good guy.
DarkPunisher ne bas, jer da je, onda stara ekipa ne bi isla osnivati novi studio. Vjencanje zvano Activision ih je kostalo svega.
The last of us part 2 definitivno
Da, na to sam mislio. Stvarno su pobjednici world buildinga. Sadržaj je subjektivan i meni ne paše, ali jedan moderni AC je daleko kompletniji svijet od npr. Horizona.
weky A jesi ga piknuo Meni je Horizon svijet vrh, cisto zbog same prirode i svega vezanoga u njemu, a specijalno frozen wilds kad pada snjezina i penjes se na zirafu po mjesecini, nisam nest tak ljepo vidio valjda nikad. Ali Horizon mi ima blesav content, iako je i takav blesav bolji od ubisoftovih. Nek nabace neki collab, ubi svijet, rockstar samo nek Arthura posudi, Horizon samo nek NE posudi onu Alloy i imamo hit. Geralt ce doc posevit sve sta hoda.
foggy nisam znao da smo u 2014. kada je IN hejtati Ubisoft.
Nije to hejt, nego činjenica da su im igre prepune grindy i repetitivnog sadržaja kod kojeg je kvantiteta isprid kvalitete. Šta je šteta jer im svjetovi izgledaju vrhunski.
- Uređivano
Shooter I hear you, doduše kao MMO igrač dosta sam već otupio na grindy sadržaj. I teško mi je ostati ravnodušan na Kassandru <3
On a serious note, Ubisoft je dosta napredovao od bezličnog hard core grinda iz Unityja izgrađenog na gameplayu koji se igra sam od sebe. Main questline obično bude OK-ish, još bi trebali dosta podići kvalitetu sporednog sadržaja. Osim u Far Cryu 5, gdje su sporedni questovi tolika sprdnja da čovjeku izmame osmijeh na lice.
Inače nemam ništa protiv dobre priče (dapače, dosta volim story fokusirane igre), no ako nemaš talente koji su sposobni napisati nešto dobro, bolje se fokusirati na ono u čemu si dobar. U Ubisoftovom slučaju, fantastičan world building i zabavan gameplay. Uz pravilno doziranje i post-launch podršku kakvu imaju, s jednom igrom se možeš komotno zabaviti i do pola godine. Ako ne očekuješ ne znam kakvu dubinu u njihovim igrama, baš se može dobiti dosta zabave za dobre novce. RDR 2 dobiješ jednom u generaciji, izguštaš do amena i nastaviš dalje trošiti vrijeme na grindanje i nove skinove. Kao u stvarnom životu.