Nije li pametnije ovakve rasprave voditi nakon što za tri tjedna izađe igra koja će sve ovo napraviti nerelevantnim?
Svejedno evo mojih nominacija
🏆Najbolja igra generacije
Ima tri igre o kojima sam razmišljao za ovu kategoriju. Sve su podigle ljestvicu u razini interakcije koju preko kontrolera prenosimo na ekran i svijet koji na njemu živi, a uz to nudeći tehnički napredak koji izgleda dvije generacije iznad ostalih igara u generaciji.
The Last of Us Part 2 je to napravio na način da ono što radimo u igri direktno bude preneseno na radnju i tako eliminira tzv. Ludonarrative Dissonance, a u svome gameplayu nudi nevjerojatnu količinu intuitivnih operacija koje možemo izvesti bez da nas igra vuče za ruku. To je sve doprinjelo, blago je reći, podjeljujućim mišljenjima o igri i zato nije savršeni kandidat.
Red Dead Redemption 2 je napravio još veći skok u interaktivnosti, natjerao nas je na spori i metodološki pristup svemu što radimo, a pritom, većini nas nije davao dojam kako nam igra troši vrijeme. U jednadžbu dodajmo i nevjerojatan svijet koji izgleda, živi i funkcionira najbliže stvarnom svijetu do sada, predivnu priču, likove i glazbu koja je na savršen naćin ukomponirana u cijeli paket i dobivate nevjerojatno iskustvo.
Svejedno, određenom dijelu igrača nije sjelo baš to tromo i sporo izvođenje osnovnih stvari i kao takav, RDR2 isto nije savršeni kandidat.
Ima jedna igra koja je napravila to sve, a dovoljno je pristupačna da inspirira ostale developere da krenu njenim putem i pokazala da igre ne moraju imati kompromise, bez obzira na žanr ili strukturu same igre. Ta igra podigla je očekivanja za sve buduće open-world i RPG igre, a iduća igra tog developera ima dobru šansu da napravi to isto po drugi put u generaciji.
Radi se naravno o The Witcher 3. I zato je ta igra moj glavni kandidat za igru generacije.
📖Najbolja priča
Red Dead Redemption 2
🔫Najbolja akcijska avantura
Još se sijećam te E3 prezentacije, od Sonya se očekivalo puno.
Tada smo još gajili nade da će nam biti prikazano nešto zanimljivo, a publika je bila live u konferencijskoj sali.
Taman se pozdravljaju Sonyevci sa publikom i gase se svijetla, novinari zaklapaju laptope i spremaju se poći dalje, ali onda se na platnu pojavio jedan logo i začuo gromoglasni krik oduševljenja iz čitave publike.
Taj logo je bio logo Naughty Doga, a svi smo znali koja igra će nam krasiti ekrane idućih 4-5 minuta.
Uncharted 4
Igra koja je izgledala nemoguće dobro u tim, još adolescentskim danima Playstationa 4.
Drake je stariji, vide mu se sijede, što ga je ovaj put natjeralo da krene na avanturu života i genocid plačenika na razini populacije Zimbabvea? Hoće li umrijeti?
Igra je isporučila sve što je mogla i dobili smo neviđeno tehničko i filmsko iskustvo na razini onoj ponajboljeg drugog nastavka, ako ne i višoj i najljepši kraj koji je napisan za bilo koji komad zabavnog medija u povijesti istih.
🗡Najbolji RPG
The Witcher 3
🇭🇷Najbolja kompetitivna igra
Znamo što će reći weky, zapravo, možda se složi i sa ovime.
Duže sam razmišljao i gledam, Overwatch je mrtav, CS:GO je drevan, Fall Guys je zabavan, ali nije uspio pridobiti tu količinu publike, MOBA žanr je u velikom padu popularnosti, kao i MMORPG...
Jedino Rocket League od ovih live service pizdarija ima smisla razmatrati kao kompetitivnu igru generacije.
ALI
Call of Duty je oduvijek bio institucija među kompetitivnim shooterima, ali godišnji release schedule je doveo taj serijal do vrlo nepovoljne situacije gdje, iako još uvijek među najpopularnijim serijalima, uživa gotovo jednoglasni prijezir od publike koja zapravo voli i zna prepoznati dobru igru.
Prošlogodišnji Modern Warfare je to promjenio i konačno serijal doveo tamo gdje ga većina fanova želi. Igra naravno nije bez svojih problema, ali koja igra je? Pogotovo kad pričamo o kompetitivnim igrama.
Dan danas ruši rekorde prodaje, a bogme i prostora na disku kojeg zahtjeva za puno iskustvo, a u kontekstu matičnog serijala napravila je toliki skok, da je izgledno da će i idući nastavak serijala ostati u njenoj sjeni čak i na novoj generaciji.
Iako ga ne volim i ne igram, Warzone je sam samcat pomeo pod sa svim dotadašnjim Battle Royale igrama i zaokružio ovogeneracijsku fascinaciju tim žanrom, a kako izgleda, držat će ga aktivnim dok ga god ljudi budu htjeli igrati, a htjet će dugo sa godišnjim refreshevima koje dobiva svakim novim nastavkom Call of Dutya.
🏔Najbolji otvoreni svijet
Zato što sam pretjerao sa Red Dead Redemtion 2, Legend of Zelda Breath of the Wild.
💡Najbolja inovacija
NieR: Automata
♻️💰Najbolji remaster ili remake
Da ste me pitali prije 3 dana rekao bi TLOU Remaster iako ni po čemu nije poseban u odnosu na original, čisto da riješim kategoriju.
Danas ću bez zadrške i kao iz topa reći Mafia: Definitive Edition.
Definitivno najveći skok u odnosu na original i u nekom smislu gotovo potpuno nova igra.