- Uređivano
@Nexus
Ok, ako si tolko zapeo sa tim argumentom da je Floyd bio kriminalac i da u crnačkom društvu ima jako puno kriminala objasni mi jednu stvar.
Kako to na ikoji način negira ili umanjuje ove prosvjede? Zašto te je uopće briga? Prosvjeduju li kriminalci u ovom prosvjedu?
Zašto je nečija kriminalna prošlost bitna ako pričamo o sustavnom problemu koji se događa?
Postoji hrpa ljudi sa pozamašnim dosjeima koje policija ne ubija na cesti kao pse.
Shooter
Ti sebi zvučiš jako pametno sa tih par naučenih fora kao korelacija ne znači kauzalnost, a to uopće ovdje nije primjenjivo i ima istu težinu kao da kažeš npr. od birača nema jebača.
Znači ČINJENICA je, da se američka policija prema crncima odnosi nesrazmjerno agresivnije i sa ogromnom predrasudom BAŠ ZATO što oni u svojem društvu imaju problem sa kriminalom.
To se zove racial profiling i TO JE ČINJENICA. Svi to znaju, čak ni policija to ne negira.
Jednostavno je veća šansa da je osoba kriminalac ako je crnac nego ako je bijelac. To su brojke i toga ste vi svjesni,
Ali iz nekog razloga imate problema sa shvaćanjem da to NIJE OPRAVDANJE za ubijanje ljudi na cesti dok ni na koji način ne prijete drugima i li policajcu direktno, a vrlo često ne rade nikakve kriminalne radnje, a još veći problem imate sa shvaćanjem da je to tako ISKLJUČIVO zato jer se prema njima ne odnosi jednako kao prema bjelicma.
Kriminal u crnačkom društvu je posljedica stoljeća ugnjetavanja i ne postavljanja dobrih primjera.
Ne možemo znati kako bi taj policajac postupio da se radilo o bijelcu, ali ja sam uvjeren u ono što statistika kaže, a to je da taj bijelac nebi završio mrtav.
U najgorem slučaju, odveli bi ga u stanicu, pretražili jel ima što kod sebe i ako nebi bilo temelja za zadržavanje, pustili bi ga doma.
Znači svi su svijesni rasizma u americi i slučaj žene koja to koristi da bi jednom apsolutno nevinom crncu koji može samo biti primjer nama ostalima napravila probleme kakvi se bijelcima ne događaju niti kad su serijski prekršitelji.
Ne znam o čemu pričamo, pa policija i crnci u americi su predmet enormnog broja rasprava, dijaloga, kontroverzi pa i viceva.
Da problem ne postoji, ne bi bilo tako.
I opet, nemate apsolutno nikakvo opravdanje da ne podržite borbu crnaca za svoja prava i slobode osim ako i sami nemate dozu rasizma i mislite da jedna skupina ljudi ne zaslužuje ista prava kao druga.
Svaki pokret za ljudska prava, revolucija ili pobuna su imali ljude poput vas koji su relativizirali problem i tražili bilo kakav razlog da se isti pokret osudi.
Da vas čuju vaši predci sramili bi se.