Zero Što se korone tiče, generalni konsenzus velike većine znanstvenika je bio (i još uvijek je) da cijepljenje donosi daleko više pozitivnog u odnosu na one slučajeve gdje to neće biti slučaj. Kako se radilo o nepoznatom virusu, nastala je čitava ta preventivna izolacija (i histerija, neizbježno) dok se nije ustanovilo koliko je zapravo štetan i dok se naposljetku nisu otkrila cjepiva koja pomažu poglavito onima starijima i imunokompromitiranima da se lakše nose s koronom.

Vi ovdje znate kojeg sam stava, ja sam se osobno cijepio i zagovarao isto (i zagovaram), napisalo se metre postova. Ali danas isto tako ima i analiza i znanstvenih radova koja ne možeš tek tako odbaciti da cjepiva i nisu bila toliko učinkovita, u nekim slučajevima (iznimno rijetkim) su i štetna. A gdje su još neslaganja oko pojedinih mjera. Mislim ono, kod nas se sve to riješilo popisom stanovništva lol, preko noći smo postali procijepljeni i sve se svelo na taj jedan statistički broj.

Poanta je da oko bilo čega ima dovoljno prostora da obje strane argumentiraju na znanstvenoj razini. Nitko od njih ne laže, znanost je znanost, neki samo drugačije percipiraju, a podataka je često beskonačno i rijetko kad je sve crno na bijelo. Konsenzus na kraju kod takvog nečega što ne možeš egzaktno definirat prevagne na onoga ili one koji imaju veći utjecaj. Nekad su ismijavali Kopernika, a doktori nisu prali ruke, jer to je bio konsenzus.

wooddiebone Znači mjera u kojoj su mediji izvrtali apsolutno sve oko njega, njegove izjave, izjave njegovih suradnika, okolnosti u kojima su se dogodile… je apsolutno nevjerojatna.

To je po onome što sam i ja gledao istina, jako puno mu se izvrće i vadi iz konteksta, ali isto tako je on sam uveo to prije 2016. tako da ga ništa ne žalim. To je praksa kakvu je on uveo u mainstream, istina je s njim postala nebitna. Ti si odabrao koncentrirati i opravdavati njega, biti dijelom tog spektra koliko god tvrdio da si neutralan, i meni je sad teško reći da nisi u pravu kod Trumpa, ali identično se radi i drugoj strani samo ne pratiš sve njihove presice i izjave (realno ni ne možeš, nitko ne može ni ne stigne).

Fenix Nije jednostavno jer je čitav clusterfuck postao globalni problem, umiješala se i politika i silne milijarde utrošene u utrku da se čim prije otkrije cjepivo/a. U toj situaciji je neizbježno da će se ići opravdavati sve što je tada napravljeno, ali računica je da bi broj mrtvih na konto zdravstveno ugroženih osoba bio daleko veći od onog što je bio da nisu uveli mjere. Nema tu mjesta za filozofije što bi bilo najbolje i paralele sa srednjim vijekom, svijet je postupio po uputnicama moderne medicine/znanosti i odluka je ispravna. Jako skupa i s ogromnim posljedicama po globalno gospodarstvo, ali moralno ispravna.

Zero svijet je postupio po uputnicama moderne medicine/znanosti i odluka je ispravna.

Naravno, i ja sam sve to podržavao, dok nisam vidio austrijski državni vrh na nekom skupu kako se ljube i grle, sve i jedan bez maske, i to za vrijeme najstrožih mjera koji su tada bili na snazi u Austriji. A to je samo jedan od bezbroj slučajeva za vrijeme corone, zbog čega sam izgubio povjerenje u medije, vladu i raznorazne eksperte.

Jedu li haićani susjednima ljubimce, jeli globalno zatopljenje prvara zelenih, jesu li električna auta prevara istih tih zelenih. Naravno nakon 180 zaokreta jeli električno auto Teslar koja si kupio od najvećeg donora sada super. Može se navoditi bezboroj pizdarija koje izbacuje iz sebe.

Mislin te fore da jedan predsjednik trolla su mi smješne. To normalan predsjednik naravno ne radi. To su samo fore njegovih pristaša da ga se opere od gluposti koje na dnevnoj sere.

Još donekle razumin ljude koji površno sve to prate pa im Trump može bit zabavan. Ali ako neko malo više prati i ne vidi u njemu problem, neznam šta da kažem.

Mitovi o nekoj slobodi govora, a radi se o svjetskom prvaku kada su u pitanje tužbe protiv novinara.

milicevic87 Cjepivo za mene ili tebe, kao relativno zdrave i mlade pojedince vjerojatno nikad nije ni bilo potrebno. I kod nas je bilo kršenja mjera i svima je bilo zlo od maski, ali eto…pregrmjelo se. I meni je bio užas jer sam tada baš završio sa stažiranjem, vremena je bilo hrpa za sve i svašta, da bi na kraju bio ponajviše u sobi u četiri zida. Da je bilo tako teško s obzirom na gaming, srećom i nije 🤣

Fenix To je praksa kakvu je on uveo u mainstream

Ne bi se složio. To je samo moment u kojem si ti shvatio da se to događa jer je bilo preapsurdno.

Upravo oba mandata Obame prije Trumpa su ti odličan primjer za to. To je već postao i meme. Thanks Obama kao apsurdna satirizacija te cjele situacije koja je počela puno prije nego je Obama uopće inauguriran.

Tak da ja stvarno ne branim Trumpa. Prozivam površne poglede na situacije koje su puno kompleksnije nego ih se prikazuje. Trump je samo trenutno meta, a demokrati su sad trenutno ti koji su dno dna. To je bilo i opet će bit drugačije. Kad se republikanci opet nađu u ponoru ludila kao demokrati sad vidjet ćeš kak će Fox News odmah prešaltati iz poprilično etične i zdravorazumske platforme kakva je ovog momenta natrag na propaganda mašinu kakva je bila za vrijeme Obame.

Zero računica je da bi broj mrtvih na konto zdravstveno ugroženih osoba bio daleko veći od onog što je bio da nisu uveli mjere.

Ali računica je dokazano kriva, a ljude koji su dok je bilo bitno to govorili, se ušutkivalo, diskredotiralo i blatilo po medijima.

Kome sad da prosječna osoba koja nema vremena za čitanje znanstvenih elaborata i istraživanja povjeruje kad su oni kojima bi trebali vjerovati ili nesposobni ili lažu, a oni koji su luđaci i teoretičari zavjere na kraju dana ispadnu u pravu?

wooddiebone Ali računica je dokazano kriva, a ljude koji su dok je bilo bitno to govorili, se ušutkivalo, diskredotiralo i blatilo po medijima.

Kome sad da prosječna osoba koja nema vremena za čitanje znanstvenih elaborata i istraživanja povjeruje kad su oni kojima bi trebali vjerovati ili nesposobni ili lažu, a oni koji su luđaci i teoretičari zavjere na kraju dana ispadnu u pravu?

Susjed doktor je otvoreno govorio protiv cjepiva svojim pacijentima. Umro je od korone. Pokoj mu dusi.

wooddiebone Nije istina. I ovo što spominješ su zemlje koje su naknadno uvodile mjere kad su shvatili da je potpuno otvaranje ipak greška.

Fenix jednostavno ih nije ni briga da skriju to varanje. Najbitnija je ova druga snimka koju će večeras pokazivat po dnevnicima babama i didama, ovo ostalo njihovi birači neće ni vidit ili neće željet vidit.

Super paralela s ovom raspravom koja se povela danas

Zero

Je, istina je. Neke zemlje su možda uvele mjere kasnije, ali i bez mjera su imali drastično manje slučajeva i smrti od zemalja koje su uvele opresivne lockdownove i maske. I kad su uvele mjere nisu bile lockdown.

To ukazuje na to da lockdown mjere i maske nisu bile bitan faktor u zadržavanju širenja covida dok su s druge strane imale vrlo jak negativan utjecaj na ekonomiju i mentalno zdravlje građana.

Kakvi su to onda stručnjaci kojima vjerujemo?

milicevic87 Naravno, i ja sam sve to podržavao, dok nisam vidio austrijski državni vrh na nekom skupu kako se ljube i grle, sve i jedan bez maske, i to za vrijeme najstrožih mjera koji su tada bili na snazi u Austriji. A to je samo jedan od bezbroj slučajeva za vrijeme corone, zbog čega sam izgubio povjerenje u medije, vladu i raznorazne eksperte.

Cjepivo koje je sklepano u nekoliko mjeseci ce svakako imati i negativne aspekte, jos veci problem je sto kod svjetske pandemije se nisu udruzile svjetske zdrastvene organizacije i to razvile i isfinancirale zajedno, vec su pojedine "privatne" tvrtke profitirale a države placale…

Tu se vidi da nismo homogeni kao civilizacija i da je najvecima najbitniji novac, ista stvar je i u politici, poltroni koji odrađuju posao za svoje "šefove" a sad nije Covid u pitanju vec jedna velika država (Ukrajina) sa resursima, bliski Istok ne treba ni spominjati…

wooddiebone Nije li bio i osnovan fond unutar EU koji bi ublažio upravo te posljedice na ekonomiju, a koji smo i mi koristili za obuzdavanje rasta cijena energenata i dr.? Nije uopće upitno da je bilo velike štete, ali zaključak za potpuno otvaranje vs. mjere ti je skroz proizvoljan. Kažem da su te države uvele restriktivnije mjere iz razloga ne jer im se tako prohtjelo, već zato jer je počeo umirati sve veći broj starijih ljudi, poglavito po domovima za starije i bolnicama. Ono što bi vjerojatno neki najradije pripisali prirodnom smrću ili umiranju "sa koronom" kako bi zaobišli tu službenu statistiku osoba koje su umrle zbog korone. Za maske si 100% u krivu, Naravno ovisi o stupnju i vremenu izloženosti sa zaraženim jer rijetki su imali one medicinske s filterom koje najbolje štite.

Ali ne da mi se dalje, Tema o koroni je već prožvakana i naravno da su svi sad najpametniji i da znaju kako je trebalo odmah postupiti.

au pičku Izraelci napali Gazu bez najave preko 400 ljudi poginulo.
                prekršili primirje.

Fenix nastavak na ovo, čovjeka koji ih je navodno napao (a nije, bilo je obrnuto, ima snimljeno) strpali u zatvor na 2 dana