Fenix Čak i s najboljim mogućim namjerama teško je sve polovit, pa i ako pratiš 24/7, a kako tek ostati upućen i točno informiran kroz neke isječke ili par članaka. Ne možeš. Istina je postala nebitna, laž bitnija, a dezinformacija najbitnija.
Tako je. Većina ljudi na žalost nema privilegiju bit uključno kolko bi trebalo da se sve polovi.
Ja evo doslovno dva mjeseca nakon Trumpove inauguracije nisam prestao gledat njegove presice, izjave, vijesti, sve oko toga. Zato jer sam mogao i zato jer je bilo nevjerojatno zanimljivo.
Znači mjera u kojoj su mediji izvrtali apsolutno sve oko njega, njegove izjave, izjave njegovih suradnika, okolnosti u kojima su se dogodile… je apsolutno nevjerojatna. Čuo sam doslovno sve kaj je taj čovjek (i ljudi oko njega) pričao i doslovno svaka izjava je bila tolko izvitoperena u medijima da ja više ne mogu shvatit ništa što pročitam od medija ozbiljno. Ogromna većina kontroverznih stvari je izvučena na zamku od novinara koji traže bombastičan naslov i onda navode pitanjima čovjeka da izgovori nešto kaj mogu staviti u citat. I onda od toga ne bude ništa, ali demantija ili nigdje ili stigne prekasno u obliku edita orginalnog članka kojeg nitko nikad više ne pročita.
Drugi dio toga su neke hipotetske i poluozbiljne izjave po kojima je Trump poznat, ali se prenose kao ozbiljna politika.
Zero
Problem sa covidom je bio upravo taj da konsenzus nikad nije bio slabiji i to su ljudi vidli, a dobivali su od djela znanstvene zajednice ponašanje koje ne potiče raspravu nego ju potiskuje. Sve što je išlo kontra totalne panike, radikalnih mjera i drakonskih kazni je bilo utišavano, cenzurirano i brisano.
Ja sam osobno cijepljen protiv covida sa dvije doze i poprilično sam siguran da je to bila dobra odluka, ali sada nakaon dvije godine od tog sranja, vrlo lako možemo vidjeti da covid mjere nisu bile dobra stvar niti su smanjile širenje zaraze ili broj umrlih.
Imamo sve brojke i vidljivo je da zemlje koje su imale minimalne mjere nisu imale povećani broj zaraza i smrti.
Onda jedno zanimljivo pitanje: zašto je bilo tak lako sjebat milijunima mladih diljem svijeta dvije godine školovanja i života zbog solidarnosti prema starijima i bolesnima, ali danas jedna Europa govori o masovnom slanju mladih ljudi u rat?
Kaj god mislio na kraju dana, činjenica je da je upravo način na koji je Covid ishendlan prebacio puno ljudi preko ruba nepovjerenja medijima, znanosti i vladajućima.