TITANXIS i ja ti govorim da limun ne stvara kiselinu. Naranča stvara kiselinu. Zato se cijeđena naranča pije najbolje s limunom.

fensisuperstar

a ja nisam napisao da limun stvara kiselinu već ga svrstao u kisele namirnice, to je razlika.

ako pričamo o gastritisu čije je stanje već upalni proces želučane stijenke tada limun iako je lužnati ti može pogoršat taj gastritis.

slažem se da je dobar za detox i da je pun vitamina i sve to skupa ali kod gastritisa je druga priča. to je osjetljivo stanje i treba stroga dijeta.

TITANXIS slažem se da je dobar za detox i da je pun vitamina i sve to skupa ali kod gastritisa je druga priča. to je osjetljivo stanje i treba stroga dijeta.

Kod ljudi sa zdravim želudcem, topla voda i limun prvo prije jela je odlicno, cak pomaže da se kiselina manje pojavljuje, kod ljudi sa gastritisom je vjerovatno drukcija prica.

not really. Gastritis je usko povezan sa stresom. Gastal i ina sranja mi nisu pomogli jedan kurac. Svašta sam pio. Limun na tašte i bolimekuraczaprobleme u glavi je melem.

fensisuperstar bolimekuraczaprobleme u glavi je melem.

upravo ti i to pomaže kad udariš brigu na veselje.

TITANXIS

Zajebo si se. Gastritis je većinom od stresa ili uzrokovan shit prehranom.

Žučna kesa radi stresa, šoka ili tuge vrši povrat žučne kiseline u želudac i tanko crijevo. Manje od junk hrane ili teško probavljive. Uništava sluznicu želuca radi drugačijeg ph od želučane kiseline, žučna je zajebana.

I tu onda nije stvar u previše ŽELUČANE kiseline već PREMALO jer se ista rijedi odlazeći u jednjak ili tanko crijevo pošto želudac ne ostaje stisnut. Dosta puta tako razrijeđena ostaje plivati na gornjem dijelu želuca prema jednjaku. Pogotovo ako piješ alkohol ili vodu. Zato imamo ono što zovemo žgaravicu i zato pomažu gazirana blago alkalna pića poput donata ili sode. Kod kroničnih stanja sfinkter prema jednjaku je uništen.

Naravno sve to vodi i do oslabljenja želučane sluznice pa uz slabu kiselinu i lakše pokupiš helicobacter pilory. Helicobacter pilory ima 50% populacije, tkzv. bolest prljavih ruku. Kod nekih tj. zdravih ljudi ne uzrokuje simptome no i dalje su prijenosnici iste.

Zaraza helicobacter pilory vodi do visokog lučenja hormona prolaktina i kortizola koji opet nose svoje posljedice. U želucu i jednjaku uzrokuje čireve koji kasnije mogu preći u rak.

Imao sam kronični gastritis antralis, bio 5x na gastroskopiji. Sad se istraživanje promijenilo te doktori ne prepisuju toliko pantoprazola (inhibitor protonske pumpe) i ostalih blokatora želučane kiseline.

Uvijek se uzima komad želučane sluznice štipaljkom (malo zaboli) i nosi na analizu u laboratorij kako bi se eliminirala zaraza h. pilory. Tek tada, nakon rezultata testa dr. opće prakse pripisuje lijekove prema preporuci dr. specijaliste.

I za kraj, te probleme, općenito u probavnom traktu mogu uzrokovati paraziti. Gliste, metilji…

Nije sve crno bijelo, bitno je naći dobrog doktora.

Osobno sam se izliječio od tih tegoba, nisam pio niti pijem te tablete. Ljudi oko mene se šopaju tim blokatorima kiseline pošto se mnoge sad kupuju i bez recepta. Poslije se žale na nikakvu probavu i zatvor.

Logika😁

Ti smanjuješ lučenje ionako slabe kiseline, hrana ostaje u želucu i crijevima trunući lagano.

pravednik Zajebo si se. Gastritis je većinom od stresa ili uzrokovan shit prehranom.

Nisam to nit negirao da nije od stresa i loše prehrane a nisam nit napisao zbog čega nastane da sam se nešto što kažeš zajebo. Nisi pažljivo čital kaj sam napisal a to je da kod gastritisa limun i kisela hrana mogu pogoršati stanje gastritisa.

Kad kažem mogu pogoršati mislim na različite organizme. Nekom će kod gastritisa i pola dcl soka od limuna pogoršati rapidno stanje nakon 10-15 min. poslije konzumacije a nekom neće a bome neće mu niti pomoći.

Po defaultu svaka kiselina pogoršava upaljenu sluznicu.

pravednik I za kraj, te probleme, općenito u probavnom traktu mogu uzrokovati paraziti. Gliste, metilji…

To si dobro napisao. Oni su uzročnici mnogih zdravstvenih tegoba pa tako i probavnog trakta.

Zbog toga velim za zdrave ljude koji nemaju većih želučanih problema da konzumiraju prirodno ljute namirnice, prvi je na redu feferon papričica. Naš organizam se svakodnevno bori sa parazitima i ostalim mikro čudovištima i ljutim namirnicama mu pomažemo. Zvuči ovako čudno da ljute papričice mogu pomoći kod "zdravih ljudi" ali ubijaju ta mini čudovišta, izazivače probavnog trakta. Umjerenost je prava formula i kod ljutog.

Ja od djetinjstva jedem ljutkasto i hvala Bogu nemam želučanih problema, ponekad imam žgaravelu ali to od hrane od koje bi večina riknuli nakon mjesec dana konzumacije.

TITANXIS

Zapravo moram te opet ispraviti.

Nije svaka ljuta hrana dobra za ubijanje parazita. Neke mogu i pogoršati. Gliste su dobro zaštićene crijevnom sluzi a zabiju se između stijenki crijeva.

Čak i kad ubiješ odraslu glistu, ona se raspadne a jaja ostanu u tebi dok ih ne izbaciš van odlaskom na wc. Jaja dječje gliste, Enterobius su infektivna nakon 4-6 h i tada se izlegnu male larve u idealnim uvjetima.

Jaja velike gliste Ascarisa mogu preživjeti i do 15 god no da bi postala infektivna moraju biti oko 14 dana u zemlji, tlu i govnu.

Od 50 ljudi 35 ima gliste a da ni nezna. Dok ne uzrokuju probleme nećeš ih ni skužiti. Odnosno dok ih dobro toviš. Strašno vole slatko i hranu bogatu brzim ugljikohidratima.

Zato se ljudi začude kad poste 5+ dana i nakon toga poseru Ascarisa ili sam izgmiže do otvora rektuma, nekad i na usta ali rijetko hvala bogu.

@pravednik da ne pričamo kako je helikobakteriju teško ubiti i sa lijekovima. Imaš opciju koktela lijekova ili prehranom da joj oduzumeš ono čime se hrani.

stitrek

Trakavica, pod uvjetom da ne završi u mozgu ili mišićima bude zapravo najmanje problematičan parazit.

Razlog? Često bude jedna do 2 u crijevima. Pričvrsti se za stijenku crijeva i ne mrda okolo.

Stromectol (ivermectin) ju rešava za kroz 2 dana.

Nekada i velike količine piva te opijanje absinthom.

Puno opasnije su pasje i mačje gliste a ljubimce imate svi. 😎

pravednik

Dobro poznaješ tematiku a i dobro je naucit nešto oko toga👍, obavezno pranje ruku iza igre sa kucnim ljubimcima, vidim spominje se problem i meso ako nije dovoljno kuhano, zamjenio sam ga sa ribom zadnjih 15 godina a valjda riba nema svoje parazite🙃

stitrek a valjda riba nema svoje parazite

Ima, riblja trakavica.

stitrek

Ima, gotovo svaka. Anisakis i trakavice.

Zato nebi trebalo jesti sushi kod nas jer dosta restorana ne vodi računa o brzom smrzavanju ribe nekoliko dana prije konzumacije, polijevanje vrelom vodom, parom itd.

Meso ko meso ako je dobro pečeno ili kuhano nema straha od zaraze.

Hvala za ono gore, nije da kužim tematiku nego znam, to mi je bio predmet 2 god.

pravednik Zato se ljudi začude kad poste 5+ dana i nakon toga poseru Ascarisa ili sam izgmiže do otvora rektuma, nekad i na usta ali rijetko hvala bogu.

Više nikad u životu neću fastat

Bolje to neg da vrće u škembi dok ne otegneš papke.