Širenje konkretno ovog virusa događa se u velikoj većini putem respiratornih kapljica.
Širenje zrakom je moguće, ali čini mizernu manjinu prijenosa virusa.

Da bi virusa uopće bilo u zraku, netko ga mora iskašljati u zrak.

Znači kapljični prijenos je ključan i bez njega nema prijenosa zrakom. Ako smanjimo kapljični prijenos na minimum, smanjili smo i zračni prijenos na minimum.

Ne izvlačim to iz guzice. Sve je podkrijepljeno činjenicama i raznim WHO, CDC i znanstvenim radovima.
Sestra mi je zubarka Dr.sc. tak da imam neki uvid u to.

Nexus
Ovo je glupost.
Mjere se donose sa rastom broja zaraženih i umrlih, znači nisu mjere neefikasne, nego se uvode strože mjere posljedicom većeg broja zaraženih i umrlih.
Ovo je bullshit graf.
https://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation

Licemjerni su strašno, neke mjere su nebulozne i mrzim nosit masku. Ali zdravstveni djelatnici ovakvu masku nose desetljećima i bullshit je reći da ne funkcionira.

Nexus Lol. Ajmo interpretirat graf kako kome paše. Ti si zaključio da je bez mjera bilo najbolje, ja zaključujem da je stanje bilo takvo jer smo s lockdownom virus sveli na minimum. Dosta loš graf da bi ga se prilagalo ovako po forumima, nisi nikakvu poantu postigao.

wooddiebone to sto ti je sestra dr. sc. ne znaci apsolutno nista, jer imam i ja izvore iz medicine. Brojke te demantiraju, kao i sve koji su stavili nosenje maski pod obavezno. Gdje su konkretni podaci o maskama i zastiti koju nose? Sveli smo kapljicni prijenos na miniumum kako ti kazes s maskama, zaraza ne nikad gora u pojedinim zemljama, pa evo i u Italiji.
      @Fenix stanje je bilo takvo zbog sezone, zanimljivo kako je spica sezone ostala netaknuta. Dva poznanika su mi bila zarazena, jedan u bolnici, jedan u izolaciji doma i pogadas sto je bilo? Da, Istra je i dalje imala 0 u medijima i sluzbenim izvjescima.

chono7
        Touche Chono.

To je i bila poanta. Mjere su nebitne kao i slušanje nadležnih jer ti ISTI nadležni očito varaju, lažu i nemaju pojma što rade. Zato sam i stavio graf koji sam stavio. Sad ti budi pametan i vjeruj kome želiš.

Btw NOSIM masku jer jebiga ne želim ispasti šupak i ne želim tlačiti jadne radnike po dućanima kojima je ionako neugodno govoriti ljudima da nešto rade. Ne nosim zato što vjerujem u maske i nekakvu zaštitu koje one donose, jer za to nema opipljivih dokaza. Jednostavno.

A to Vam je ona klasična priča sto ljudi sto čudi, i da se 100% potkrijepi sve o virusu i dalje će bit ljudi koji ce to nijekati.

Bojim se da se o virusu u biti zna vrlo malo..i maska je jedino što kolko tolko ljude drži na distanci i pokazuje narodu da medicina radi svoje.

A to što su ljudi podijeljeni i rade hajku je najviše kriva država. Ako je maska obavezna, onda treba i staviti sustav kazne. Udariti tipa 500kn za namjerno nenošenje pa nek se kurči tko želi.

Mene više šokiraju likovi koji svakog dana imaju vremena volje i želje pisat i komentirat članke po medijima i socijalnim mrežama kako korona ne postoji i kako je izmišljena. Ja bi takvim ljudima zabranio korištenje javnog zdravstva kao takvog.

doctorfreak

.i maska je jedino što kolko tolko ljude drži na distanci i pokazuje narodu da medicina radi svoje.

Zapravo...maske PRIBLIŽAVAJU ljude. Šveđani su napravili pravo istraživanje (za razliku od drugih) i utvrdili da maske ne pridonose zaštiti i smanjivanju broja slučajeva već da radi suprotni efekt. Ljudi stave masku na lice, misle da su zaštićeni (nadležni tako kažu) i onda stoje bliže jedni drugima i tada se lakše prenosi zaraza (jer duh, maske, pogotovo platnene ne rade NIŠTA da spriječe čestice virusa) i zato npr. u Švedskoj nije na snazi mandatory maska osim u javnom prijevozu koji isto tako nije mandatory već PREPORUKA + što su prepolovili kapacitete autobusa i javnom prijevozu tako da se ne stvara gužva.

U nas i u ostalim zemljama možeš natrpati autobus, ali dok nosiš masku "sve je ok"...valjda su ti Švedi ludi, šta ti ja znam.

Prvi ću kazati da sam bio u krivu prije nekoliko mjeseci u vezi Šveđana.

chono7 koliko puta ja zaboravim masku. Da me netko prijavi jaja bi mu iscupao. Svejedno svi nose ispod brade, pa i blagajnice.

pa to si sam kriv ako zaboraviš masku. na svakoj trgovini piše obavezno nošenje maski. to ti je provedeni zakon RH.

chono7 objekt nije nista poduzeo za suzbijanje zaraze

svaki objekt se deizinficira svakih X sati. kod nas se trgovine stalno čiste svako toliko sa dezi sredstvima. u vrtiću se kod nas djeca izvedu na balkone i u tom trenutku ulaze čistačice i dezinficiraju sve površine. To im je propisano zakonski. Tko to ne radi treba biti prijavljen. Točka

Fenix Mene osobno boli briga hoćeš li kad izađeš iz Konzuma obrisat nos s onom rukom kojom si dirao košaru i zarazit se. Meni osobno je bitno da nosiš masku i smanjiš mogućnost da zaraziš mene s kojim si dijelio taj javni zajednički prostor.

Tako je. To što ti radiš solo je tvoja stvar. Ali ako dolaziš u kontakt samnom barem smanji širenje maksimalno. Maske ne zaustavljaju virus kao takve ali smanjuju jačinu mlaza koji proizvode usta i nos.

chono7 I jos k tome imam bradu i ta maska mi ne stoji nikako, vec imam zraka sa strane

taj zrak koji bacaš sa strane je u biti burnout jer si uvijek nabrijan 😃
            šala na stranu, imaš maske koje pokrivaju čitavu širinu lica, nabavi si neku gdje piše jebat cu ti mater ako dišeš prema meni i to je to.

Fenix Da imaš antivirusni softver koji zaustavlja 99% malwarea je

mene panika iza tih 1% zato koristim sve u mogućnosti da tih 1% skrešem na 0.01%. Tako bi se trebali odnositi i sa koronom, ali ljudi koji nisu imali zarazu poput tebe i ne znaju kakvu agoniju mozes proci u kratko vrijeme to ne vide tako.

chono7 tebi nije, ali meni koji trcim s kolicima u trgovinu, nosim malog u ruci i zaboravim masku staviti jer eto nije mi ni na kraj pameti i onda da me neki debil prijavi, je problem

Veljko, jednostavan odgovor je imatu uvijek masku u đepu. To je stvarno minimalni problem. Taj isti netko tko ne nosi masku a potencijalno ima zarazu može zarazit tebe ili nedajbože tvog sina. Ja jednostavno ne želim riskirati sa takvim ljudima. Pazi mi živimo u praktički nezaraženoj zoni i generalno se pridržavamo zakona ali neodgovorni ljudi su problem. Zašto bi ja ispaštao, doveo kuci koronu, zarazio svoju majku koja ima preko 60 godina i riskirao njen život radi nekoga koji jednostavno nije mogao stavit masku?

Fico Sam si kriv ako te netko prijavi, nitko drugi. Nisi jedini koji ima strku u zivotu. Nakon vise od pola godine globalne pandemije, ocekivano je da ti maska bude na pameti.

tako je. Nije samo za maske. Nedavno me tip išao na zavoju kod kamenoloma preticati na 90 preko pune crte i uletio u škare sa kamionom, vozio je drva na autu. da sam vidio registraciju ili sam ga usnimio prijavio bi ga makar mi bio rođeni brat. Ako te netko legitimni prijavi za nešto u što si se sam doveo, sam si si kriv.

wooddiebone Smanjio si mogućnost lansiranja virusa na daljinu za 100%.
            wooddiebone Te maske su napravljene za kirurge da ne kontaminiraju slučajno čovjeka kojeg operiraju

prvo niti jedan kirurg sada neće nosit tu maskicu tokom operacija. nosit će maske kroz koja korona ne moze proći. Broj 2 100% je prenapuhana brojka ali se šanse za zarazu smanjuju ako se osobe drže udaljenosti i oboje nose nekakvu pokrivku preko lica koje će zaustavit širenje zraka/sline.

wooddiebone I zato mjere nisu kontradiktorne

Giphy - absolutely fucking not no way GIF

sori bro ali razlog zašto istra "blista" a ostatak hrvatske je zaražen nije radi mjera već zato što znamo kako sa foreign invaderima. "Iš ča pička ti materina dio kan" je rečenica kojom foreign invadere držimo na distancu. Nešto što vi purgeri ne možete izraziti toliko efektivno.

Nexus Dajte se malo sredite. Uostalom neka NETKO pruži legitimni dokaz da platnena maska ili obična kirurška maska uopće funkcionira u prijenosu virusa. Jer sure in hell ne izgleda tako. Nigdje.

brother brother. mi pričamo o tome da ZAKONSKI moraš nositi masku u zatvorenim prostorima. To što ti nećeš, neće te nitko zaustaviti. dapače na ono što si napisao gore tebi trgovac mora reći da bez maske ne možeš ući ali ti trgovac ne može zabraniti ulaz. Moja žena radi u trgovini i ona nema nikakvo ovlašteno pravo nekoga izbacit iz trgovine. može samo pozvati policiju.

Nexus Jebeno grozna osoba

Jest. ako uđeš u trgovinu bez maske šupak si najveći.

buz Licemjerni su strašno, neke mjere su nebulozne i mrzim nosit masku. Ali zdravstveni djelatnici ovakvu masku nose desetljećima i bullshit je reći da ne funkcionira.

Giphy - fred savage goodbye GIF by What Just Happened??!

reko je buz sve sa ovime.
            broj 1. da nitko ne nosi masku svi bi bili zaraženi.
            broj 2. da nije bilo turista hrvatska bi bila clean as fuck.
            broj 3. da nema debila koji idu okolo po partijima hrvatska bi bila clean as fuck.
            broj 4. da ljudi imaju pojam o tome kako se ponašati tokom pandemije hrvatska bi bila clean as fuck.

ja si perem ruke, lice i kitu sa sredstvom kojeg koriste doktori za ubijanje bakterija virusa i sl., perem pod sa sanitolom, nosim masku, nosim rukavice. Ako to mogu ja onda možete i vi. Kraj priče. Osim ovo kaj perem kitu. Netko voli kad smrdi!

lijep pozdrav <3

chono7 vidim da imaš puno dokaza od svih strana. A najveci problem ti je nosit masku i prat ruke jer imas bradu i jer vidiš druge da se ne pridržavaju pa nećeš ni ti.

Trebalo bi kirurzima zabranit maske pri operiranju jer očito ne štite nikoga od ničega.

Majko mila, to me podsjeca na dane kad sam vodila evidenciju za zaražene od tuberkuloze u županiji , pa su mi dolazili pacijenti sa spikom kako je tuberkuloza izmišljena i kako je to bolest prošlog stoljeća i ne postoji, i sad gledam i njih i u nalaz, u kojem stoji velikim slovima POZITIVNO i pokušavam im objasnit kako su pozitivni i moraju obavjestit ukućane zbog testiranja jer su...pa pozitivni na bolest koja je, kako tvrde "iz prošlog stoljeća i ne postoji", i kako se neće liječit jer...ne.

Nadam se svim srcem da trollaš.

Gdje piše da ne funkcioniraju? Volio bi vidjeti brojeve zaraženih da nitko ne nosi masku. Pod uvjetom da ne lažu (da ne idemo u sfere teorija zavjere) kako je u J. Koreji tako dobra situacija? Možda zato što oni i inače kad hodočaste okolo nose te kirurške maske. Sad ih nose pogotovo i vidi vraga imaju super epidemiološku sliku. I još su sigurno i inače odgovorniji od nas.

Kao što sam lijepo stavio link, korelacija ne znači kauzalnost.

Neosporiva istina da političari i Andrija Štampar lažu ni na koji način ne mjenja činjenicu da ljudi umiru od korone.

Pa jebemu u New Yorku su vreće sa truplima po cesti bile nabacane. Kamionima su ih odvozili.

Da, lažu i lagat će, ali ako pokraj toga svega ne vidiš očito onda nisi drugačiji od ravnozemljaša koji ne vjeruje nikome, ali nije sposoban sam promotriti i zaključiti.

voltriz
                Čitam cijelo vrijeme "Are very ware" umjesto "AR everywhere" i mozak mi se kida.

oxi ja masku nosim, osim kada je zaboravim, jer je nosim radi propisa (koji NISU zakon niti je to izglasano u saboru, vec je sve samo PREPORUKA @fensisuperstar ). Ja sam se referirao na situaciju da me netko prijavi jer sam zaboravio masku dok idem u trgovinu. Od kud nekom pravo dijeliti pravdu na svoju ruku? Na temelju cega @fensisuperstar ? Jer ti smatras da je to ispravno, a nemas pojma sto se nekome izdogadalo taj dan i koji je razlog njegovog ulaska u trgovinu bez maske. I to ti je glavni problem, oni bi sve regulirali na "free", da to rade gradani, nekakvi redari koje objekt mora osigurati i sve na dobru volju, a stvarne kontrole nigdje.

Osim toga @oxi evo objasni kako maske nisu bile ucinkovite protiv covida na pocetku? Cisto me zanima kada se govorilo kako ne stite ili jako malo stite u kontekstu prijenosa zaraze. Ili kako to da mozes staviti obicnu krpu, kustomizirane maskice od obicne tkanine koje lokalne sivaone proizvode i zaraduju masnu lovu. Tko to nadgleda, gdje je quality check i kako mjeriti zastitu takvih maski? Ja imam primjer firme u gradu koja zgrce lovu na tome, ljudi to kupuju i nose uredno. Identicno da navucem tanku majcu preko usta i tako se usecem u trgovinu.

Mislim da mogu i imam pravo slobodno reći da me boli briga zašto netko nema masku u trgovini.
                  Da je ne znam kakav razlog, a kamo li nešto kao zaboravio sam...

Zaboravio sam i ja masku. Okrenuo se na ulazu i vratio sa maskom.
                  Od tada imam tri maske u ruksaku i tri u autu. Nisam ju zaboravio više nikad.

Oprosti, al odlazak u dućan nije tvoje pravo. Život moje bake je njeno pravo.

maverick mene samo zanimali dali je sada i grupni seks zabranjen

želiš da te više njih jebe 😃?

bilo je jače od mene izvini 😃

ahahhahaha. pa ovo kod vas je kamilica. u stuttgartu se moraju konstantno svugdje maske nositi i ne vidim da itko dize toliko halauku osim onih nekoliko liberala koji protestiraju po cjeloj njemackoj jer nemaju nista pametnijega u zivotu za raditi. to bi ja poslao na goli otok nek tuca kamen iako kakvi su to endemi mlitavi, ne bi ni dana prezivili.

chono7 Na temelju cega @fensisuperstar ? Jer ti smatras da je to ispravno, a nemas pojma sto se nekome izdogadalo taj dan i koji je razlog njegovog ulaska u trgovinu bez maske. I to ti je glavni problem, oni bi sve regulirali na "free", da to rade gradani, nekakvi redari koje objekt mora osigurati i sve na dobru volju, a stvarne kontrole nigdje.

1) na temelju da je to zakon.
                  2) kakve ima veze što se tebi izdogađalo, ako zaboraviš masku u većinu trgovina MOŽEŠ kupit masku za svega nekoliko kuna. Ja sam morao sudski objasnit zašto sam zaboravio produžiti vozačku. Nikog nije briga što mi je žena bila bolesna, trudna, umirala or whatever the fuck you want. Izvukao sam se samo zato što od svoje 18 godine nisam napravio jedan jebeni prekršaj u vožnji.
                  3) na početku same korone bilo je izvan većinu trgovina ljudi koji su forsirali ljude da uđu sa maskama i da si špricaju ruke. zar sad opet moraju ljude učit to? Kad jednom naučiš kako pišat i kakit zar ti opet netko treba doći skinut gaće i obrisat ti dupe? Ne. Država je svoje napravila barem na osnovi. Objasnila je stanje i što radit.

Peri ruke, peri lice, drži se razmaka i nosi masku.

nije teško.