Blebetaonica 2
Fenix ja da, ali ostali ljudi ne, dakle objekt nije nista poduzeo za suzbijanje zaraze, ako vec govorimo o konkretnim mjerama. Ocekivati da ljudi to odrade je suludo, jer nece, jer je to masa. Znaci sve sto oni nama serviraju je u vlastitom aranzmanu, za nesto sto 90% ljudi uopce ne zna da ima niti ima simptome. Kako se ponasati u takvoj situaciji? Pa poprilicno lagodno, zaboravno i neodgovorno u njihovim ocima.
Pa zato i takve jednostavne mjere jesu tu. Mene osobno boli briga hoćeš li kad izađeš iz Konzuma obrisat nos s onom rukom kojom si dirao košaru i zarazit se. Meni osobno je bitno da nosiš masku i smanjiš mogućnost da zaraziš mene s kojim si dijelio taj javni zajednički prostor.
I to je poanta najjednostavnije moguće mjere na svijetu. Nošenja maske u javnim prostorima. Da umanjiš mogućnost zaraze drugih ljudi.
Ne vjerujem je li me trolaš ili što lol. Masku nosiš ti, nosi je čovjek do tebe i dobrano ste smanjili mogućnost razmjene klica. Valjda je to dovoljno dobar razlog da je nosimo.
Čisto protupitanje karikirano. Da imaš antivirusni softver koji zaustavlja 99% malwarea je li bi ga koristio ili bi ga totalno obrisao zbog tih 1% i bio bez ičeg?
Fenix ne bi, ali tih 99% ne vrijedi za masku. Na pocetku korone su bila testiranja i vecinom na ove plave maskice koje nosimo, te je utvrdeno da cestice virusa prolaze bez problema kroz nju prilikom disanja ili govora. Sastav tkanine je prerijedak i propusan da zaustavi cestice. Sto tako ti ja dam omjer 30% zastite i 70% da je uopce nema? Nosio bi i dalje masku samo zato sto su rekli?
Tzereen tebi nije, ali meni koji trcim s kolicima u trgovinu, nosim malog u ruci i zaboravim masku staviti jer eto nije mi ni na kraj pameti i onda da me neki debil prijavi, je problem. Pogotovo s obzirom kako je isao tijek dogadaja, kakve su mjere bile i kakvu dvolicnost gledamo kod tih istih ljudi koji nam propisuju ovakve odluke. Ja cu rade biti udaljen par metara od nekoga nego nositi nesto sto mi sprjecava zarazu u iznosu od 5%
chono7 Sto tako ti ja dam omjer 30% zastite i 70% da je uopce nema?
Čak i da su brojke ovakve i dalje su bolje nego ništa. Neka oboje nosimo masku, neka 30% mojih klica blokiraju, neka blokiraju 30% tvojih klica i ako si nismo dovoljno blizu da se žvalimo relativno dobro smo zaštićeni.
Ništa me ne košta da je stavim na sebe. Tako da stvarno ne kužim otpor.
Sam si kriv ako te netko prijavi, nitko drugi. Nisi jedini koji ima strku u zivotu. Nakon vise od pola godine globalne pandemije, ocekivano je da ti maska bude na pameti.
- Uređivano
To da maske ne štite je notorna glupost.
Ćestice virusa prolaze kroz to, ali taj virus ne iskače tebi kroz usta nego se prikači na izlučevine koje onda ne mogu proći.
Smanjio si mogućnost lansiranja virusa na daljinu za 100%.
Te maske su napravljene za kirurge da ne kontaminiraju slučajno čovjeka kojeg operiraju, naravno da su djelotvorne, ali ne služe zaštiti tebe nego drugih.
Nije poanta mjera zaustaviti širenje virusa. To je nemoguće. Poanta je smanjiti brzinu širenja jer moramo zdravstvenom sustavu dati dovoljno prostora da može zbrinuti aktivne slučajeve.
I zato mjere nisu kontradiktorne. Ne moraš rješiti čitavi problem da bi doprinjeo njegovom rješavanju.
Baš će bit odlično kad hitna ne bude mogla doći jer su prezauzeti korona bolesnicima, a netko umire od nečeg izlječivog.
Mjere su apsolutno mizerne i moraš stvarno biti nemarna ili čak zlonamjerna osoba ako ih se ne pridržavaš.
Nemojte bit jebeni ameri.
Fenix pa recimo da je otpor na temelju dvostrukih mjerila. Ne mozes mi staviti maske u trgovacki centar gdje imas mogucnost distance i oznake na podu i mogucnost iskazivanja odgovornosti, dok s druge strane imas nocne klubove gdje plaze jedni po drugima, skupove HDZa gdje isto tako plaze jedni po drugima ili nedavno odobrene sportke utakmice gdje imas dopusteno 1000 navijaca, pa ti se BBBi zguraju jedan do drugoga... Kakvu poruku saljes eto tom malom covjeku s djetetom koji zaboravi staviti masku? Nikakvu, jer ocito ne vrijede sva pravila jednako niti se mjere tretiraju isto.
- Uređivano
Meni je iskreno luđa stvar od svega toga da radnice i radnici koji su plaćeni nekih 4000 kn bi trebali biti "redari" i govoriti ljudima što trebaju raditi, upozoravati i slično na nošenje maske i sličnog. Koji je vama? Zar bi vi da radite za takvu crkavicu u ovoj državi, vjerojatno šupka od gazde okolo upozoravali ljude koji su ionako ludi i nervozni jer gube novac, poslove, radna mjesta, dolaze im ovrhe, djeca ne idu u školu ili vrtiće i onda ZAMISLI on takav zaboravi masku ili je jednostavno ravnodušan?
Jebeno grozna osoba. Dajte se stavite u cipele drugih. Lako je drugima govoriti što da rade, kako i zašto, a žive u državi gdje ih jebu 24/7, pljačkaju ih, NEMA PRAVDE, kriminalci šetaju okolo, ratni zločinci i slično...i ti ces sad takvoj osobi nešto kazati pa će na tebe isprazniti sve svoje frustracije, napraviti scenu i onda ćeš ti SUTRA to napraviti nekome drugome.
Dajte se malo sredite. Uostalom neka NETKO pruži legitimni dokaz da platnena maska ili obična kirurška maska uopće funkcionira u prijenosu virusa. Jer sure in hell ne izgleda tako. Nigdje.
- Uređivano
chono7 ok, tu se slažem po pitanju dvorstrukih mjerila, ali zar ne svrštava tebe koji odbijaš nosit masku u isti red s političarima i ekipom koja sere? U mojim očima da. Ako premijer na nekom skupu ne nosi masku ok, on je šupak. Ali ne moram ja biti. Pa čak i ako je (totalno netočno) da samo 5% štiti maska nosit ću je, neću zarazit neku babu u konzuma ili možda čak neku mlađu bolesnu osobu.
- Uređivano
Još i razumijem potrebu za raspravom o licemjerju političara i to, ali da neko traži dokaze pomaže li KIRURŠKA maska u smanjenju širenja virusa koji se prenosi kapljično iz usta...čuo sam svašta al ovo odnosi nagradu.
Možemo mi pričati o čemu hoćemo i u načelu se slažem sa vama, ali ja se nadam da u praksi ipak odradite svoj dio ako ništa bar zato jer morate.
Inače mogu samo reći da sam očekivao više od nekih tu.
wooddiebone zar se ne prenosi zrakom kako je prezentirano od samog pocetka? kapljicno je logicno, ali kompa moj receno je da ide zrakom i da se siri drasticno brze od obicnog virusa gripe.