Fenix Moja žena stavi sirovi krumpir u čarapu kad ima visoku temperaturu, naučila ju mater. I pomaže joj, samo joj se ja uvijek smijem, pa sad to radi poskrivečki. Ne znam ima li zdravstvenih temelja, ali bilo to ili placebo, ako pomaže, zašto ne
Ima znanstvenog temelja i to ima veze sa fizikom vjerovao ili ne 😀
Isto kao što stavljamo hladnjake u kučište, zato što metal bolje provodi toplinu od zraka. Tako možeš reć da sirovi krumpir bolje prenosi toplinu na sebe od zraka.
Znači toplina je oblik energije, energija nemože samo nestat u ništa kao što ni nemože nastat od ničega, mora se prenest sa nečega na nešto.
Zašto alkohol brže snižava tjelesnu temperaturu? Jer zbog svog kemijskog sastava brže hlapi od vode. Ako se namažeš rakijom kad imaš temperaturu, toplina se veže za tekućinu na koži ali zato brže ishlapi tj prenosi se brže u zrak.
Tako i hladnjaci rade na principu isparavanja.
Tako i sirovi krumpir, pošto je 79% vode u njemu, bolje prenose toplinu na sebe i onda u zrak kada gube tekućinu iz sebe zbog sušenja tj isparavanja vode iz njih 😀
Ugl kužiš. Fizika je super zabavna.
Edit: rldr: sirovi krumpir na noge je fizika + anatomija, fizika jer je krumpir super vodič za toplinu zbog svog sastava, a ljudi gube vodu kroz ruke i noge najviše kad su bolesni (sjetite se svojih mokrih hladnih ruku i nogu kad ste bolesni).