Kako sam bio prijatno iznenadjen kada mi je na fb iskocio predlog za ovu knjigu i nemam pojma kako mi je promaklo da je izasla?!
Momentalno je kupljena i pridodata mojoj antickoj kolekciji. Ovog puta u izdanju Vulkana.
Sudar Atine i grckih polisa sa mocnim Persijskim carstvom na legendarnom Maratonskom polju.
Prva bitka kao uvod u rat koji ce preko Termopila kulminirati Aleksandrovim osvajanjima u godinama koje budu usledile.
Hronoloski jedino mi je ova knjiga nedostajala jer imam obradjene Termopile u Ognjenoj kapiji, Peloponeski rat u Plimama rata, Ksenofontove Spartance i njihovu epopeju u Persiji, u Bilo ih je 10.000.
Vrline rata, Pohod na Avganistan i Pogrebne igre obraduju Aleksandra, Pesma o Troji se bavi Trojanskim ratom Poslednja Amazonka i Kralj mora umreti se bave mitom o Tezeju.
Kapije Atine su za sada jako dobar roman i ne zaostaje za Presfildom i Ognjenom kapijom.
Ko je citao taj klasik, zna o cemu govorim.
Igulden obraduje takodje Ksenofontovih 10.000 u romanu Soko Sparte, isto u izdanju Vulkana.
S obzirom da sam citao Fordovu verziju, ovaj sam preskocio, ali posto Fordove verzije vise nigde nema jer je rasprodata, moja preporuka je definitvno Soko Sparte.
Godina 490. pre nove ere. Dok oblači svoj oklop i sprema se da izađe na bojno polje kako bi se borio protiv Persijanaca, Ksantip ne zna da će učestvovati u borbi kojoj je suđeno da odzvanja kroz vekove: legendarnoj bici na Maratonskom polju. Darije Veliki iskrcao se na obale Grčke sa svojom vojskom od četrdeset hiljada vojnika, sa deset hiljada „besmrtnika“ kao njihovim srcem i štitom. Bronzanih ratnika Atine ima jedva deset hiljada, ali Ksantip, Temistokle i ostali bore se za nešto važnije od kralja. Predvođeni Miltijadom, pokazaće šta mogu da urade ljudi spremni na sve da zaštite ono što vole. Usred mirisa krvi i komorača koji prekriva bojno polje, Grci će oterati neprijatelja nazad u more. Velika bitka je dobijena, ali rat je tek počeo.
Deset godina kasnije, Kserks će povesti Persijance željne osvete u pohod da sravne Atinu sa zemljom. Dok opasnost vreba i sa kopna i sa mora, Atinjani pozivaju u pomoć svoje saveznike iz Sparte predvođene Leonidom – u očajničkom pokušaju da zaustave Persijance u Termopilu.
Kroz političke spletke i zadivljujuće junaštvo, kroz borbe za moć, intrige i strasti, roman Kapije Atine oživljava jedno od najuzbudljivijih poglavlja antičkog sveta.
Godina 401. pre nove ere. Nakon smrti svog oca Darija, Artaksekrs Drugi preuzima persijski presto i vlada carstvom koje se proteže od obala Egejskog mora do severa Indije. Njegova je vlast apsolutna, a za pedeset miliona podanika jedna njegova reč može da znači život ili smrt. Međutim, na horizontu njegove naizgled čvrste vladavine pomalja se senka: njegov brat Kir Mlađi polaže pravo na presto.
Samo jedna vojska može da pomogne Kiru: deset hiljada sinova Sparte čiji su očevi poginuli u Termopilskom klancu ili u ratovima na Peloponezu. Kir je velikodušan i mudar vojskovođa, Spartanci željni da igraju igru prestola... ali bitke se mogu dobiti – ili izgubiti – jednim udarcem. Kada ostanu zarobljeni u srcu neprijateljske imperije, bez vođe, Spartanci moraju da nađu put do mora i do slobode. Samo jedan čovek može da ih vodi: Atinjanin Ksenofont. I samo zahvaljujući njemu, savremeni svet će saznati za legendarnih Deset hiljada i njihov povratak kući.