Pa ono nebi se slozio da mu je to jedina prednost lol. Ryzen odkad je stigo na trziste bolja investicija za
ulozeno-dobiveno. O grafickama ne pricam tu nisu bili konkurentni pretjerano ali sto se tice CPU-ova tu nema rasprave uopce.
NVIDIA, AMD i INTEL grafičke kartice
- Uređivano
wooddiebone Svi jutuberi koji snimaju videe o AMDu su AMD fanboji
ajde nemoj pričati gluposti
Fenix To s majicom je dio njegovog performansa. Kad je u fokusu Nvidia ima Nvidia majicu.
poslušaj što ti kaže Fenix. znači Tom je jedan od najrelevantijih tech youtubera jer lik nije biased zna što priča. Da se samo vratimo ako se poslusaju njegova mišljenja o leakovima od samog početka i sam je rekao što misli da je bullshit i što ne. Za ono što je bio on za sebe siguran je RTX 3090 jer je govorio dugo vremena da nvidija sprema grafu od 24 giga gddr6x rama. Ako slusaš njegov broken silicone podcast skužit ćeš da mu se ostali mogu sakrit po znanju o hardveru. i vidit ces da će leak o amdu bit točan. da će izbacit grafu koja će se smjestit između 3070 i 3080.
Isto tako malo je posrao nvidiju što se i ja slažem da nisu pokazali battlefield 5 performanse sa ray tracingom kad su dali ovima da naprave test iz Digital Foundrya. Što je čudno jer je raytracing nešto što se pokazalo sa turingom. To samo daje do znanja da se raytracing još uvjek naštelava i da nije na onakvoj razini na koja bi nvidija htjela da bude.
mogu gledati i linusa i jayz2cents i NexusJesusa ali relevantni su mi samo Moore's law is dead (Tom) za tech i derb8auerom za overlock.
I čisto da se zna 3070 se ne isplati kupovati pored 3080. Zašto. Gddr6x vs gddr6 je razlika dan i noć u performansama. i zato ako amd izbacu svoju grafu inbetween 3070 i 3080 imat će jebet proizvod. 3090 je enthusiast overkill, 3080 je otprilike 30-40% jača od 2080ti što znači da će definitivno vrtit sve u 4k60 fps and then some. Ako amd izbaci grafu koja potencijalno sa njihovim techom moze vrtit sve na 4k60 we got a winner.
A znaš da serem. AMD ima važnu ulogu u PC hardveru i to tvrdim.
Volim ih malo posrat jer su underdog.
- Uređivano
Pričamo o isplativosti i performansama kao da je jedino relevantno ono što je Nvidija servirala, bez da još i ubacujemo u jednadžbu i AMD, o čijim karticama možemo samo spekulirati, makar je opravdano za pretpostaviti da će ciljati na niže cijene za iste ili nešto bolje performasne u odnosu na Nvidiju (pod uvjetom da takve budu imali, jel) . Ne treba brzati sa zaključcima što je isplativo i bolje dok ne to dođe na stol toj ekipi koja je zadužena za podrobno testiranje. Do kraja godine će sve biti servirano, makar će i onda biti priča kako trenutni driveri ne iskorištavaju te kartice kako treba, kako API-ji nisu prilagođeni, kako nema dovoljno igara koje podržavaju RT, kako neke kartice nisu "futureproof" i sličnih isprika i naklapanja.
- Uređivano
kad GamerJesus, jayz2cents i ostali objave svoje i onda krenu sa overclockom pa se vidi koja je grafička stabilnija onda baciš sve u vatru i pogledaš kakav punishment može podnijeti od der8auera.
ja sam rekao ne treba kupovati sad grafu. fakat nema smisla. čekat da sve izbace vidit što se nudi vidit cijenu u HR i onda kupit u mađarskoj
za sad gledam uzet cu 3080 čim budem imao para za takvu investiciju. Apsolutno ne uzimam intel procesore već idem na amd jer me AMD nije razočarao. Dapače u početku mi je bilo žao ali fakat neclockan samo sa dignutim ramom jede malu decu. to je valjda zato što ja šaljem ljubav svom procesoru a ne kao ovaj luđak Woodie šamara ga kajšem i dere se JAŠI INTELU BRŽE INTELU AAAAAAAAAA MORAŠ BITI BRŽI KURWO SYKA BYLAT
Btw brijem da ću su dok smršavim na donji dio leđa ko tramp stamp napravit PCMR logo
samo da se zna.
Koliko izbora za igrace odjednom! Nisam ni sanjao da ce ovako nesto odigrati!
Mislim, ja vec znam da uzimam 3070, jer necu ni poceti cybera bez ray tracinga. A i dovoljna mi je za naslove koje pikiram
ne budi lud i uzmi 3080. ko da nisi pročitao moj post. znači više vrama i duplo brzi ram. ne budi lud.
Ja ciljam na 3080.
Nadam se da cijena neće prelaziti 7K kuna.
Fakat su kod nas nerealno visoke cijene.
Pogotovo kad znaš da MSRP znači sa uračunatom maržom za trgovca i svim.
Samo porez bi trebali dodat.
Realna cijena za 3080 bi bila 5600kn.
Na žalost kod nas će bit 6500kn NAJMANJE.
fensisuperstar imam bitnijih troskova od gaminga. Lako prodam 3070 i uzmem nesto jace kad bude vrijeme
- Uređivano
@fensisuperstar koju ti grafu imas trenutno i koji vram je u pitanju?
@Fenix sjecas se videa gore koji si hvalio? Iako tip kuzi neke stvari, moj dojam je da samo vjesto barata informacijama i predvidanjima baziranim na njima. Misljenja sam da je tehnicki slab i da ne bi mogao odraditi dobar benchmarking grafe ili sloziti PC.
CUDA u Ampere je slabiji nego u Turing. Teoretski...
@chono7 1070, gddr5
chono7 Iako tip kuzi neke stvari, moj dojam je da samo vjesto barata informacijama i predvidanjima baziranim na njima. Misljenja sam da je tehnicki slab i da ne bi mogao odraditi dobar benchmarking grafe ili sloziti PC.
Da lik ne kuzi neke stvari ne bi imao intervieweve sa ovakvim ljudima.
poslusaj ovo i vidi tko od drugih tech reviewera moze odrzati ovakav razgovor.
- Uređivano
@fensisuperstar ja imam 1080 gddr5x 11gbps. Poanta ovog pitanja je slijedece pitanje Koliko si ti bio zakinut s tom memorijom u usporedbi samnom?
Sto se tice videa, da sve je to divno i krasno, ali ekipa koja zaista radi benchmarke i reviewe kartica ipak zna daleko vise. IMO
To sto sudjelujes u panelima, ne znaci da si dobar tehnicar, nego mozes biti dobar insider, youtuber ili novinar.
Sutra moguc AMD reveal
chono7 Koliko si ti bio zakinut s tom memorijom u usporedbi samnom?
Pa dosta da.
to je kao da veliš da netko tko radi benchmark/review apple uređaja zna više o apple uređajima na youtubeu od Louis Rossmanna. Ajde nemojmo pričati gluposti. Youtube je pun reviewera i benchmark kanala. isto kao što imaš MKBHDa. Stari lik čita sa jebene šablone o uređajima i snima svari sa 8k Red camom. Isto kao što Linus ne zna kurca ali zato ima Anthonya (debeli frajer) koji zna jebeno sve. I tko su dva najveća tech reviewer kanala= Linus tech tips i MHBD. Nemoj mislit ako je netko reviewer i benchmarker da ima apsolutno znanje. Možemo i ti i ja imati reviewat uređaje i spoji hardver i radit benchmarkove ali da me netko pita što koja komponenta radi gdje i tko proizvodi i kakvi su benefiti ovog ili onog ja ti neću znat objasnit to kao netko tko zna svaki jebeni detalj o tome. Što znam znam što ne znam proguglam proučim ali da me netko uhvati u razgovoru sa nekime tko je bio deep u semikonduktorima, neću znat jebenog kurca. Da te ja sad pitam kako funkcionira printanje vafera na slijepo kurac bi znao . Svi tech tuberi su jebeni pripremljeni sa video produkcijom. U ovakvim razgovorima pol tih profi tech tubera i reviewera, benchmarkera ne bi moglo reci MM u tom razgovoru.
Plus sudiš mu kao da je lik jebena neznalica, al njegov kanal je namjenjen potpuno drugim stvarima. I ako poslusas hrpu videa unazad skuzit ces da je lik imao generalno dobru ideju što nvidija cilja a bome vidit žeš da će i AMD ciljati na ono što je rekao. Između 3070 i 3080 i big navi mozda jači od 3080 ali ispod 3090. a to koliko je relevantan je dovoljno vidit kad frajer nešto objavi hrpu youtubera uzima info koji on kaže i napravi video o tome. Tip je izjavio greškom nešto napisao unutar sat vremena od uploada da je krivu brojku dao i ispravio ali do onda je već preko par tisuća youtubera napravilo video bazirano na tome što je on rekao. Tak da all cool bro, ali ako me zanima nešto poslušat ću prvo Toma.
- Uređivano
fensisuperstar koliko si bio zakinut realno? Pitam za konkretan primjer.
I ne ne pisem o youtuberima, vec pisem o pisanim recenzijama ili najavama, gdje imas detalje do razine tranzistora, imas doslovno layout plocica, taktove, volte, objasnjenje sklopova i slicno. Daleko detaljnije i relevantnije od bilo cega sto ce taj ili bilo koji youtuber ponuditi. I meni je to pocetna tocka za prikupljanje informacija za odluku o kupnji. Ne ovaj ili bilo koji drugi video guy.
I upravo to sto si rekao, on radi sasvim druge stvari, barata informacijama i baca predvidanja i tagira pricing. Ono sto ne radi, to je tehnicki dio u detalje. Ono sto mene zanima prilikom kupnje. Ovo je samo dublja analiza promo materijala AMDa i Nvidije
fensisuperstar
Linus je čudovište ako pričamo o stručnosti i znanju.
To što mu je content više zabavni, a on osobno nema vremena se bavit sa tehničkim stvarima tolko ne znači da nemre pojest za doručak sve svoje zaposlenike.
On i Luke bi sami mogli radit sve tamo.
- Uređivano
chono7 koliko si bio zakinut realno?
Pitam za konkretan primjer
pa usporedi 1070 i 1080 na bilo kojem benchmarku.
chono7 vec pisem o pisanim recenzijama ili najavama, gdje imas detalje do razine tranzistora, imas doslovno layout plocica, taktove, volte, objasnjenje sklopova i slicno
ok to stoji. to su ljudi koji vjerojatno o tome i znaju. ali kakve to ima veze kod benchmarka? ako super smart guy dobije 144 fpsa u ovoj igri, youtuber X dobije 144 fpsa u ovoj igri i Šupak Z dobije 144 u ovoj igri sa istim hardverom kojeg su svi sami spajali ne stavlja ih na istu razinu. Svaka budala moze spojit PC. to što smo mi automatizirani i pospajamo pc u 15 minuta ne znači da lilbitch69 ne može uzeti jebeni manual i pospajati sve u 2 sata.
ali reci ti meni. Dal bi ti mogao napisati review uređaja na ovakav način ako ti ja dam sve informacije. Vjerojatno bi mogao. Daj mi dovoljno vremena sa uređajem i informacijama i njemu i napisat ću solidan komad člana o tome. Isto kao što si ti rekao, da mi je wekija uhvatit u IRL razgovoru a ne preko foruma gdje on ima priliku guglati nesto. To i ja kazem, da uhvatim nekoga koji radi te reviwe i pitam ga par pitanja na slijepo. vidio bi koliko bi ljudi popadalo.
To i dalje ne znači da netko nešto ne zna. Ali ja kazem i to stoji da imati razgovor sa nekime o semikonduktorima na takvoj razini zahtjeva nekakvo jebeno znanje.
wooddiebone Linus je čudovište ako pričamo o stručnosti i znanju.
nisam rekao da nije. Ali on se ne MOŽE usporedit u znanju i stručnosti pored Anthonija. Lik je po svemu jednostavno bolji od njega. Frajer zna više od njega i Linus je to sam rekao. I liku barem ne padaju stvari iz ruke. I super su sve te njihove igre sa clokanjem i onda dodje derb8auer i objasni. Inače derb8auer je osim što je godtear clockera napravio uređaj za deliddanje procesora kojeg svi ostali koriste. Svi kod linusa koji rade moraju imati znanje jer on ima i svoj biznis koji nije samo youtube. Naravno da ako se baviše nečime da ćeš znati o tome. Ali recimo, Linus nije programer. Nije svemoguć. Ovaj njegov Anthony je klasični primjer IT ultradorka. Uzme 2 proizvoda koji nisi kompatibilni i onda napiše drivere za njega. tu ti nikakav manual ne pomaže. Jedina stvar gdje je Linus bolji od Anthonija je to što jebe azijatkinju
Ista stvar sa FFA.hr websajtom. Jebem @Fenix a sa svakakvim idejama a on je taj koji mora sve to napisati. Ili znaš ili ne znaš.
- Uređivano
fensisuperstar nisam nigdje napisao niti mislim da ne zna, samo sam napisao da takvi ljudi nisu tehnicki jaki kao ljudi koji rade pisane reviewe i najave.
Poanta je da ja osobno tog lika mogu poslusati bez problema, ali mi nikada njegovo misljenje nece biti amen za kupnju grafe. Uvijek cu cekati benchmark, vidjeti tehnicke stvari i sto one znace u kontekstu gaminga i buducnosti koju trenutna generacija nosi.
Imam dojam da uopce nisi procitao sto sam napisao, vec skocio u obranu ovog youtubera koji je tebi drag. Ali zaista, samo sam napisao da nije tehnicki mocan kao neki drugi autori ili siteovi koji u detalje napisu clanak o pojedinoj grafi.
Sto se tice gaminga u trenutnom obliku, nisi bio zakinut mnogo. Vjerojatno sam odigrao nesto vise igara u 2k ili 4k od tebe, ali u kontekstu 3000 serije to nece biti tako. Medutim, pricekajmo amd i prve benchmarke s jedne i druge strane
- Uređivano
fensisuperstar Daj mi dovoljno vremena sa uređajem i informacijama i njemu i napisat ću solidan komad člana o tome
Ali nemoj ga zaboravit najavit na Trello.
EDIT: Što se tiče Morevog zakona, slažem se. Lik ima karizmu dovoljno dobru da ga poslušam nekad i to je to.