buz To još i razumijem ali bili su i ranije takvi, spletom okolnosti često pregovaram o tome sjećam se kad sam prije 2 god pitao u salonu da mi naprave ponudu za 2 Octavije sa srednjom opremom i 1 sa malo boljom, lik mi kaže pa neću vam ja cijeli dan raditi ponude pošaljem jednu pa uzmite ako hoćete naravno da smo kupili Hyundai

Laf Moja iskustva s prodavačima su bila pozitivna do sad. Jedinu zamjerku sam imao sada u Mazdi što mi se nitko nije javio kad je auto došao u salon, a platio sam ga i prije nego je stigao da ubrzamo cijeli proces i da auto dobijem još taj tjedan. Ja sam na kraju morao zvati da mi kažu da je auto stigao i da rješavaju papire i pripremu za isporuku, a ja se znojim doma jer sam ga platio veća. Realno labudica može biti u sudaru ili nešto i auto se može uništiti prije nego dođe do salona. Sve drugo su bili dosta ljubazni, u Škodi također, čak i sad nakon što sam otkazao auto, vratili su mi lovu za 2 dana nisu zajebavali niti otezali.

@buz

Ipak stavio felge, legle kao rukavica.
    Uopšte ne izlazi vani, a prostora okolo ima i za 20".

Zasad upravljivost odlična, primjetio sam da su mi donekle i udobnije od 17ki koje sam imao.
    Jedino što sam primjetio je malo jači otpor volana pri kretanju vozila, tj. za mrvicu teže okrenuti volan nego sa prošlim felgama, što mi nije jasno zašto obzirom da je širina gaznog dijela gume ostala ista (235), ali kad uzmem u obzir da je ova felga veća, pa je samim tim i guma teža, možda je ta težina uzrok što se malo jači otpor primjeti.

Raziel Znao sam da će stati kad je to povišen auto i ima lufta za manevriranje.
      A ovo sa težim volanom ti je klasična nuspojava positive scrub radiusa što sam ti rekao. Tvoja guma je sad pomaknuta desno i ne voziš se točno po njenoj sredini kako je u "idealnim" uvjetima i zato pri manjim brzinama "struže" po asfaltu, odn. scruba. Stavljam idealno pod navodnike jer nijedan od ta tri nije pogrešan (positive, neutral, negative scrub radius). Ne dolaze svi tvornički s neutralnim scrubom, dapače, ovisi o proizvođaču i vrsti pogona i onog što žele postići s osjećajem na volanu.
      Još ćeš možda primijetiti da ti auto vuče na stranu prilikom jačeg kočenja. Ali pošto nisi išao puno van gabarita, neće to biti ništa dramatično da bi završio sa strane u kanalu, nego ćeš osjetiti na volanu tendenciju da vuče malo u stranu i to je to.

6 dana kasnije

Ljudi, koji bi bio best buy za ljetne gume 195/50 R15? Može preporuka i za zimske. 😃
      Poanta je da izdrže što dulje, tj. onih preporučenih 5 godina, normalna vožnja, 10.000 km godišnje.
      Ne da su za dvije sezone plastične i da ne moram razmišljat budem stal ili ne ako ću morati zakočiti.

Je li istina da je razlika između dva indeksa iskoristivosti goriva 0,1 l/100 km?

Potraži ovogodišnji ADAC izvještaj za ljetne gume svojih dimenzija, i tako ćeš po njihovom mišljenju i recenzijama odlučiti šta je najbolje za tebe.
        Generalno, ne možeš promašiti sa brendiranim markama kao što su Goodyear, Continental itd., sve su to kvalitetni proizvođači koji će ti bez problema omogućiti da pređeš željene kilometre.

Od nepoznatih proizvođača guma bježi.
        To su većinom plastične gume koje su jeftinije, a qrcu ne valjaju.

Prisjetih se kad mi jednom dobar drug reče da ako si u škripcu sa novcem, bolje kupi i polovne brendirane gume sa 6-7 mm šare i rahat vozi 2 godine, nego da uzimaš plastične gume sumnjivog kaučuka za iste novce.

Raziel Slažem se.
          Kvaliteta mi je na prvom mjestu, ali tražim neki best buy.
          Jer kilometraža koju radim, je nikakva (ovih 10.000 km se još dijeli na pola na ljetne/zimske, to sam zaboravio 🙂), tako da gume sigurno neću potrošiti prije nego se stvrdnu pa mi je bitno da izdrže tih 5, 6 godina.

Matador Ako ne radiš puno km, zašto ne uzmeš cjelogodišnje? Ako ne živiš negdje gdje ima snijega. Sad su dosta dobre. Imam Michelinke na Peugeotu godinu dana negdje, dobro su se pokazale i sad na ovim minusima i sve, stvarno nisu loše.

buz Prošlo mi je i to kroz glavu, ali svi mi vele da su najjeftinije zimske bolje od cjelogodišnjih, itd...

Matador Jesu to oni isti koji su rekli da Alfi padne cijena za pola čim iz salona izađe? Pogledaj neovisne revieowe za Michelin CrossClimate 2. Po dimenziji guma koje si naveo bih rekao da nije u pitanju neki auto s 200 konja i 400NM okretnog momenta, s tim da i na takve ljudi stavljaju cjelogodišnje i zadovoljni su. Imao sam predrasude pa sam dobro proučio gume. Za tu kilometražu i slabiji auto su dušu dale, dobro koče i na mokrom i suhom i ne troše se puno, to ti je najbitnije od svega. Nećeš utrke vozit na njima. A ušteda je super jer imaš jedan set. Samo ih rotiraš jednom godišnje i dobar si.

Jučer kupio sa kolegom neki auto i gledam u Welt autu Golf 1,5 tsi 249 000kn samo sam prošao pored njega mislim halo... Uglavnom cijene paprene da paprenije nemogu. Recimo ja sam 2016 kupio passata 249 000kn sad je takav sličan blizu 380 000kn.

Strašne su cijene. Do sad smo vozili stare krame, strah me kroz par godina na što će nam ličiti vozni park.

Ma.... ima ljudi koji imaju novaca, u vozni park na cestama uopće ne sumnjam

Evo svaki dan gledam nove aute oko sebe.... Bayon, Sportage. ma koji god izađe, odmah su na našim cestama....

Torla Statistika ovog puta ne laže, a i Zagreb nije pravi pokazatelj stanja u državi.
                  Ja sam baš nedavno prolazio po parkingu od firme, nas je više stotina zaposlenih pa ima svega i mislim si kako je ok vozni park i nisu tak stari auti i onda skužim da jesu kad sam malo pobliže gledao modele i godišta. U mojoj glavi stari auto je Golf 3, a ne Golf 5. A u biti kad pogledaš zadnji Golf 5 je s trake izašao prije skoro 14 godina.

Jučer neki crni Porsche proletio kraj mene sa, rekao bih, blizu 3 glave. Vidio sam ga zadnju sekundu u retrovizoru, srećom nisam krenuo u preticanje jer nema tih kočnica koje bi mene i njega spasile da jesam. Nakon toga me skoro neki kombi izgurao na auto pored mene (poslije naplatnih), ne znam šta je s tim ljudima. Samo gas pa šta bude.

Tzereen Na žalost, već po slikama vidim da nije sve ok s autom i da je to mačak u vreći. Evo izdvojio sam par detalja:

1 / 3