Automobili
- Uređivano
Raziel Ta razlika ti je izražena u milimetrima, znači išla bi van 12,5 mm. To je prihvatljivo za većinu automobila što se tiče mjesta, ne bi trebalo nigdje strugati jer ne mijenjaš veličinu gume. Pogotovo ti imaš ovaj Volvo, dosta mjesta ima za manevriranje vjerujem.
Ono što je problematičnije je da dobijaš tzv. "positive scrub radius", odn. u idealnim tvorničkim uvjetima zamišljena linija iz amortizera gađa sredinu kontaktne površine gume, a pošto felgom drugačijeg offseta guraš tu sredinu kontaktne površine gume van zadanih gabarita amortizeri više nisu usmjereni na taj dio i promijenio si geometriju ovjesa, auto bi se spustio za koji milimetar jer je kut drugačiji. Sad je pitanje kako će to utjecati na vožnju i hoće li uopće, nemam iskustva iz prve ruke kako to doprinosi ponašanju na cesti.
Ovo ti je odličan tool, uneseš OEM podatke i željene pa ti kaže razlike, a da ti i najbolju opciju da ostaneš gabaritima dopuštenog.
https://www.wheel-size.com/calc/
Edit: Pola jota je 1.27 cm, znači šira je za 0.635cm sa svake strane, tj. toliko više strši van i toliko je bliže ovjesu unutra, to nije ništa zabrinjavajuće. Jedino što, ovisno o dizajnu felge, ćeš je možda lakše malo zaguliti o rinzol jer je guma nešto više rastegnuta na takvoj felgi.
- Uređivano
Raziel Ma i ja sam gledao za svoj nešto i isto mi je taj positive scrub radius ispao. Sve drugo mi je prihvatljivo jer je felga malo više van ili nešto i sve dok je to sitno je prihvatljivo i može samo malo bolje izgledati, ali s ovim se ne bi zezao da mi se upravljanje izmijeni. Pogotovo tvoje gume su prilično široke, kontaktna površina je sigurno znatna, bojim se da bi auto mogao sam skretati na neravninama. Mi smo nekad imali Corsu koja je tvornički dolazila sa širokim gumama, ubi me sad širinu, al felge su bile 17" tako da manje od 205 nisu bile, a možda i 215. To je bilo preširoko, sam mi je po Zagrebu skretao, užas.
- Uređivano
A dobro razlika i u kilaži je drastična.
Corsa je teška koliko? 1300.
Ipak Volvo je skoro 2 tone, sa mojom kilažom i preko.
Ali moram se skontati u ovome, daleko od toga da svi voze pod idealno fabrickim propisanim felgama, ali posto dijete imam, ne smijem se s tim zajebavati.
Hvala buže, mnogo si mi pomogao <333
- Uređivano
Raziel Možda pronaći neki Volvo forum i pitaj, možda je netko stavio tu kombinaciju. Moje felge su 18", ali smiješno uske, 7J i ponuda aftermarket primjeraka je nikakva. Na ovom kalkulatoru ništa mi nije ispadalo dobro od felgi koje sam našao i nađem na američkom Mazda3 forumu da je lik (iz Zagreba lol) stavio šire felge 8J manjeg offseta (42 umjesto tvorničkih 45) i razlika nije velika, scrub radius neutralan ostaje, a dimenzije guma tvorničke (što nam je najbitnije zbog tehničkog) jer jebu za svako odstupanje. Ima milijun kombinacija koje se mogu složiti.
kauboj
https://www.carfolio.com/bmw-328d-539011
Provjeri ti to jos 1 x koliko ja vidim to je 4 cilindra, kako god ako kupiš puno sretnih km.
Danas se po ko zna koji put čudim neljubaznosti auto prodavača mislim odes u pekaru teta ljubazna, ducan isto, bicikl itd ljudi se trude ovi što prodaju auta neznam samo gdje nalaze ovako nadobudne tipove još nisam naišao na ljubaznog kao da se trude biti što neljubazniji.
Bome cijene goriva su fino skočile. Jučer me rezervoar pri kraju taman prisilio da natočim i dobro da jesam.
buz To još i razumijem ali bili su i ranije takvi, spletom okolnosti često pregovaram o tome sjećam se kad sam prije 2 god pitao u salonu da mi naprave ponudu za 2 Octavije sa srednjom opremom i 1 sa malo boljom, lik mi kaže pa neću vam ja cijeli dan raditi ponude pošaljem jednu pa uzmite ako hoćete naravno da smo kupili Hyundai
Laf Moja iskustva s prodavačima su bila pozitivna do sad. Jedinu zamjerku sam imao sada u Mazdi što mi se nitko nije javio kad je auto došao u salon, a platio sam ga i prije nego je stigao da ubrzamo cijeli proces i da auto dobijem još taj tjedan. Ja sam na kraju morao zvati da mi kažu da je auto stigao i da rješavaju papire i pripremu za isporuku, a ja se znojim doma jer sam ga platio veća. Realno labudica može biti u sudaru ili nešto i auto se može uništiti prije nego dođe do salona. Sve drugo su bili dosta ljubazni, u Škodi također, čak i sad nakon što sam otkazao auto, vratili su mi lovu za 2 dana nisu zajebavali niti otezali.
Ipak stavio felge, legle kao rukavica.
Uopšte ne izlazi vani, a prostora okolo ima i za 20".
Zasad upravljivost odlična, primjetio sam da su mi donekle i udobnije od 17ki koje sam imao.
Jedino što sam primjetio je malo jači otpor volana pri kretanju vozila, tj. za mrvicu teže okrenuti volan nego sa prošlim felgama, što mi nije jasno zašto obzirom da je širina gaznog dijela gume ostala ista (235), ali kad uzmem u obzir da je ova felga veća, pa je samim tim i guma teža, možda je ta težina uzrok što se malo jači otpor primjeti.
Raziel Znao sam da će stati kad je to povišen auto i ima lufta za manevriranje.
A ovo sa težim volanom ti je klasična nuspojava positive scrub radiusa što sam ti rekao. Tvoja guma je sad pomaknuta desno i ne voziš se točno po njenoj sredini kako je u "idealnim" uvjetima i zato pri manjim brzinama "struže" po asfaltu, odn. scruba. Stavljam idealno pod navodnike jer nijedan od ta tri nije pogrešan (positive, neutral, negative scrub radius). Ne dolaze svi tvornički s neutralnim scrubom, dapače, ovisi o proizvođaču i vrsti pogona i onog što žele postići s osjećajem na volanu.
Još ćeš možda primijetiti da ti auto vuče na stranu prilikom jačeg kočenja. Ali pošto nisi išao puno van gabarita, neće to biti ništa dramatično da bi završio sa strane u kanalu, nego ćeš osjetiti na volanu tendenciju da vuče malo u stranu i to je to.
Ljudi, koji bi bio best buy za ljetne gume 195/50 R15? Može preporuka i za zimske.
Poanta je da izdrže što dulje, tj. onih preporučenih 5 godina, normalna vožnja, 10.000 km godišnje.
Ne da su za dvije sezone plastične i da ne moram razmišljat budem stal ili ne ako ću morati zakočiti.
Je li istina da je razlika između dva indeksa iskoristivosti goriva 0,1 l/100 km?
Potraži ovogodišnji ADAC izvještaj za ljetne gume svojih dimenzija, i tako ćeš po njihovom mišljenju i recenzijama odlučiti šta je najbolje za tebe.
Generalno, ne možeš promašiti sa brendiranim markama kao što su Goodyear, Continental itd., sve su to kvalitetni proizvođači koji će ti bez problema omogućiti da pređeš željene kilometre.
Od nepoznatih proizvođača guma bježi.
To su većinom plastične gume koje su jeftinije, a qrcu ne valjaju.
Pa nemaš kaj razmišljati: https://www.matador.tires/car/tyres?season=summer&cartype=car
Ovo što ti je napisao Raziel, ja bi uzeo Conti ili Bridgestone, nisu preskupe gume u toj dimenziji. Moja Mazda bogu hvala ima neku lijevu dimenziju pa će me neka bolja guma koštati na zimu lagano 200€ komad, baš se veselim.
- Uređivano
Prisjetih se kad mi jednom dobar drug reče da ako si u škripcu sa novcem, bolje kupi i polovne brendirane gume sa 6-7 mm šare i rahat vozi 2 godine, nego da uzimaš plastične gume sumnjivog kaučuka za iste novce.