Tzereen 206 sam kupio prije godinu dana ženi da se nauči vozit, ima vozačku 12 godina i zahvaljujući roditeljima nije nikad vozila jer joj nisu htjeli dati. Dao sam joj Mazdu da se nauči, ali to je išlo tako dobro da smo se posvađali, odn. ja sam podivljao jer je ubacila u 5. brzinu na nadvožnjaku pri 30 na sat i onda me gleda zašto auto rikava, poskakuje i slično. Mene je duša zaboljela, rekao sam stani sa strane, nećeš više vozit taj auto. Kasnije mi je bilo žao da ne nauči pa sam uzeo Puga za 2500€ jer joj je trebalo za posao, radila je od 5 ujutro. Na kraju je promijenila posao i radila od doma godinu dana, ali je Pugić poslužio meni pošto sam Mazdu 3 prodao prije skoro pola godine. Naučila se malo bolje vozit sad, ide svugdje sama, ali ne vozi svaki dan i ne treba nam tri auta definitivno i previše mi je to plaćati, no ne znam da je spremna sad vozit auto od 25 kila eura pa bi pojeo govno i ostavio ga još bar godinu dana da se još malo uči.

E, razbojniče jedan.
Ti da si na ženu mislio, automatika bi uzeo.

Uskoro skuplje gorivo nego rata za auto 😆

7 dana kasnije

Treba mi mišljenje znalaca pa evo:
Razmišljam mijenjati svoj BMW 3 (318d), 2015. godište, oko 135t km za 328d, xDrive, oko 120 i nesto tisuća km, 2014. godište, sve rađeno u službenom servisu i napravljene sve velike izmjene, ful je uredan, koža unutra, grijana sjedala naprijed i nazad, prvi vlasnik, ma tip top
Inače ovaj BMW je kod mene malo više od 6 mjeseci i odličan mi je i ne bi ga mijenjao da ponuda nije tako dobra ali poznavajući sebe, i da ga uzmem vjerojatno ću ga kroz 2 godine prodat i uzet nešto drugo a nije da sam vidio puno 328 kod nas na oglasima pa me zanima mišljene općenito o toj zamjeni i o eventualnoj prodaji nešto kasnije?

Ne sjecam se da sam ikada vidio 328d kod nas, obzirom da je 4 cilindra tj nije 6 mislim da nije neka razlika u odnosu na 318d lagano mapiranje bi 318 dovelo do te razine, sto se tice daljnje prodaje rekao bih da je 318 u prednosti.

kauboj Ako ovo dobro radi što imaš ne bih išao u nepoznato, a i sam kažeš da ionako često mijenjaš aute pa se strpi još malo. Ako je baš auto od poznanika i znaš da je stvarno sve top onda eventualno da.

Laf
        Nisam siguran, znam da je 3.0 i da ima 100tinjak konja više nego moj.

buz
        Je, prvi sam dobio tu ponudu za odlične novce. Plus što su svi veći servisi odrađeni dok na mom još nisu.

Ajmo ekipa trebaju mi savjeti.

Originalne propisane felge na Volvu su mi 5x108 18" ET55.
          Eh sad, pošto sam koristio 17" za zimu i hoću da uzmem 18" za ljeto, naletio sam na dobre felge, ali im je ET42.5.

Je li pokušavao neko manji ET staviti na auto, ako jeste, je li razlika drastična za tih 12.5?
          Izlazi li točak mnogo prema vani?

Raziel

Treba mi i dimenzija guma koja je na felgama i ona koju bi stavio, pretpostavljam da istu dimenziju? I širina felge je bitna, koliko ima jota?

@buz

Stavio bi kako je i fabrika propisala

235/60 R18
            7,5JX18 ET55

S tim da je ova felga ET42.5

Edit:
            Pardon, ove nove felge su 8J, nisu 7.5J, i tu ima također razlike.
            Iako mi je rečeno da to i ne igra neku ulogu valjda.

Raziel Ta razlika ti je izražena u milimetrima, znači išla bi van 12,5 mm. To je prihvatljivo za većinu automobila što se tiče mjesta, ne bi trebalo nigdje strugati jer ne mijenjaš veličinu gume. Pogotovo ti imaš ovaj Volvo, dosta mjesta ima za manevriranje vjerujem.
              Ono što je problematičnije je da dobijaš tzv. "positive scrub radius", odn. u idealnim tvorničkim uvjetima zamišljena linija iz amortizera gađa sredinu kontaktne površine gume, a pošto felgom drugačijeg offseta guraš tu sredinu kontaktne površine gume van zadanih gabarita amortizeri više nisu usmjereni na taj dio i promijenio si geometriju ovjesa, auto bi se spustio za koji milimetar jer je kut drugačiji. Sad je pitanje kako će to utjecati na vožnju i hoće li uopće, nemam iskustva iz prve ruke kako to doprinosi ponašanju na cesti.

Ovo ti je odličan tool, uneseš OEM podatke i željene pa ti kaže razlike, a da ti i najbolju opciju da ostaneš gabaritima dopuštenog.

https://www.wheel-size.com/calc/

Edit: Pola jota je 1.27 cm, znači šira je za 0.635cm sa svake strane, tj. toliko više strši van i toliko je bliže ovjesu unutra, to nije ništa zabrinjavajuće. Jedino što, ovisno o dizajnu felge, ćeš je možda lakše malo zaguliti o rinzol jer je guma nešto više rastegnuta na takvoj felgi.

U pravu si za sve, i za to zadnje

13 mm bi bilo odstupanje od tvorničkog idealnog.
              A ne znam sad ni sam jbg.

Raziel Ma i ja sam gledao za svoj nešto i isto mi je taj positive scrub radius ispao. Sve drugo mi je prihvatljivo jer je felga malo više van ili nešto i sve dok je to sitno je prihvatljivo i može samo malo bolje izgledati, ali s ovim se ne bi zezao da mi se upravljanje izmijeni. Pogotovo tvoje gume su prilično široke, kontaktna površina je sigurno znatna, bojim se da bi auto mogao sam skretati na neravninama. Mi smo nekad imali Corsu koja je tvornički dolazila sa širokim gumama, ubi me sad širinu, al felge su bile 17" tako da manje od 205 nisu bile, a možda i 215. To je bilo preširoko, sam mi je po Zagrebu skretao, užas.

A dobro razlika i u kilaži je drastična.
                Corsa je teška koliko? 1300.
                Ipak Volvo je skoro 2 tone, sa mojom kilažom i preko.😆

Ali moram se skontati u ovome, daleko od toga da svi voze pod idealno fabrickim propisanim felgama, ali posto dijete imam, ne smijem se s tim zajebavati.

Hvala buže, mnogo si mi pomogao <333

Raziel Možda pronaći neki Volvo forum i pitaj, možda je netko stavio tu kombinaciju. Moje felge su 18", ali smiješno uske, 7J i ponuda aftermarket primjeraka je nikakva. Na ovom kalkulatoru ništa mi nije ispadalo dobro od felgi koje sam našao i nađem na američkom Mazda3 forumu da je lik (iz Zagreba lol) stavio šire felge 8J manjeg offseta (42 umjesto tvorničkih 45) i razlika nije velika, scrub radius neutralan ostaje, a dimenzije guma tvorničke (što nam je najbitnije zbog tehničkog) jer jebu za svako odstupanje. Ima milijun kombinacija koje se mogu složiti.

kauboj
                  https://www.carfolio.com/bmw-328d-539011
                  Provjeri ti to jos 1 x koliko ja vidim to je 4 cilindra, kako god ako kupiš puno sretnih km.
                  Danas se po ko zna koji put čudim neljubaznosti auto prodavača mislim odes u pekaru teta ljubazna, ducan isto, bicikl itd ljudi se trude ovi što prodaju auta neznam samo gdje nalaze ovako nadobudne tipove još nisam naišao na ljubaznog kao da se trude biti što neljubazniji.

Laf to je fakat najveca istina. Ti likovi su nevjerovatni i rijetko odvratne individue

Laf Mislim da su isfrustrirani situacijom, lažu svaki dan kupcima o terminima isporuke, a pojma nemaju kad će. Nema opravdanja, ali vjerujem da je to. A i nema auta, ne moraju se boriti rukama i nogama za kupce. 😆

Bome cijene goriva su fino skočile. Jučer me rezervoar pri kraju taman prisilio da natočim i dobro da jesam.