sanzo stvarno nije tesko za napravit.
Dakle
250g glatkog brasna
150ml mlijeka (nek ne bude iz frizidera ako je moguce)
Jedna velika zlica ulja (zlica za juhu)
Malo soli onako ustipnite prstom
Jedan suhi kvasac moze slobodno cijela vrecica
Jedan prasak za pecivo slobodno cijeli
30g secera
Jedino sto je kompliciranije je da stavite secer i kvasac i mlijeko u malu posudicu i mjesate jedno minut da se sve fino otopi (i to onom istom zlicom s kojom ste ulje stavili, jer necemo prat dvije zlice bezveze). I onda sve navedene sastojke bacite u istu zdjelu i mjesajte dok ne dobijete tjesto. Nek bude ljepljivo ali ne previse, po potrebi jos malo brasna ubacit, neka se lijepi, ali ne lijepi toliko da nemozete mjesit na stolu.
Onda mjesite jedno 6 minuta, napravite kuglu, vratite u onu istu zdjelu u kojoj ste mjesili, pokrijte krpom i ostavite da se dize jedno 30-40 min blizu radijatora, peci, neceg toplog.
BITNO JE DA SE DIGNE!
E kad se digne, izvadite ga (lel) i izmjesite ponovo, napravite debelu zmiju od tijesta debljine nekih nezz, 10-12cm, nek bude gica, i nozem narezite kolike pogacice zelite.
E sad mozete ih parit tako narezane ili mozete narezat i napravit buhtlice rukama.
E sad ide dio koji nisam skontala dok mi nije treci put propalo jer nigdje ne pise, te buhtlice poredat na pladanj neki, i opet ostavit da se dize 30 min ili vise, opet blizu peci/radijatora/amd graficke negdje gdje je toplo.
ZNACI MORA SE DIGNUT DVA PUTA. I takve dignute idu na parenje.
ŠTO se parenja tiče, nek vas to ne strasi. Ja sam parila na ovomu.
Da, to je posuda za kruh od one trstike ili cega vec, lonac i ogromni poklopac od najvece tave koje imam. Mama didn't raise no fool, nedam 200 kuna za steamer. Samo je bitno da prolazi para od ispod i da ne izlazi van previse (zato krpa zavezana oko djela kosare koja viri vani iz zdjele)
Ulijete vodu na dno lonca (nek ne dira kosaricu), stavite kosaricu preko, zavezete krpu, stavite poklopac preko, upalite plin i kad zakuha, smanjite na srednju vatru, i stavite buhtice unutra na 10-15min. Ako pocnu pucat nema veze, to znaci da su gotove haha.
I jedan trik, ako imate papir za pecenje, izrezite ga na kockice da buhtlica stane u nju, i tako ih stavite parit zajedno s papirom. lakse cete ih izvadit kasnije van jer cete sprzit ruke na pari ako idete vadit rukama.
I dobro je ostavit malo zraka dok se kuha pari, malo na rubu ostavit poklopac onako...znate. Jedno pol cm da se ne prepeku.
I mozete ih punit s bilo cim.
Znam da zvuci komplicirano ali nije. Umjesite, dignite dvaput i stavite parit na 10 min i gotovo 😀
Edit: drugi put se dize puno brze od prvog, tako da imajte buhtlice na oku da se ne dignu previse 🙃