FFA: Food For All
Miro nije mi vrag dao mira, pa sam opet zamijesio još jedno. S tim da sam ovo prvo što mislim da sam i previše mijesio radio normalno s 00 brašnom. A ovo drugo, više nisam imao 00 nego sam taman danas kupio neko u Sparu kao Premium 0. I sad mi je ispalo ljepljivo kao ovome, čak malo i više. Puno brže i kraće sam miješao nego ono prvo. Valjda sad neće biti zajeb što je 0, a ne 00 brašno.
E sad jbt imam dva tijesta, pa ćemo vidjeti sutra. Čini mi se da je ovo drugo kako treba biti. Kako je rekao Vito: "Pizza nije samo pizza. Pizza je umjetnost. Pompom!" A žena će se rastat od mene. Više o pizzi () pričam nego ičemu. Izludila je sa mnom.
to ti je zero brašno kao ona cocacola zero. !
pizze su se oduvijek radile od krušnog brašna barem u Italiji kad su se pizze i počele proizvoditi i što je veći tip brašna bio to bolje za krušasta jela, peciva.
ovo danas je neka nova moda i novi recepti te zahtjevaju neka drugačija brašna.
Meni tijesto uvijek bude lijepljivo jer tako volim da bude više vlažno. Taj recept mi je super jer je jednostavan postupak ali sam količine sam korigirao ( pokušajima do uspjeha ) za veličine pizze jer po potrebi radim i od 38 cm (koliko mi je kamen velik) i manje. Brašno koristim zapravo baš to premium iz Spara ( samo piše Farina "0" Manitoba na vrećici koju ja uzmem ) jer mi se pokazalo kao najbolje od ovih dostupnih po dućanima. Nego flip, gdje su slike?
Koricu sam i ja imao prvih dva puta jer pokriti s krpom nije dovoljno već treba zatvoriti s nečim za proces fermentacije. Meni se neda drkat ta folija pa poklopim preko krpe s tanjurom, a kad formiram balotu 3-4 sata prije pečenja onda ostavim samo krpu da što više zraka uđe u tijesto ( u tako kratkom vremenskom roku se ne stigne stvrdnut ). Evo ovako to meni izgleda prije nego napravim loptu, vlažno i mrežasto:
Za sir da se ne zapeče i osuši ja ga dodam samo u pola pečenja naknadno ( mozzarellu i z kasnije ), a za početak pečem samo bazu s šalšom. Evo i meni je sinoć bilo društvo pa me uhvatilo u akciji.
Da mi Miro ne padne u nesvijest od pustog tijesta bez mesa, radio se nedavno i Osso buco po prvi put. Iako znam da nije kompliciran recept, prvi put sam jako zadovoljan kako je nešto ispalo iz prvog pokušaja. Meso se topilo u ustima, toč nije bio pregust a ni juhast, a začini taman pogođeni. Za prilog sam napravio batat pire. Jedino kako se meso dosta raspalo (jer ga nisam vezao s vezicom da ga drži ) nije ispalo vizualno baš nešto primamljivo oku ali je zato bilo jako ukusno.
- Uređivano
Ljudi, uspio sam. Bilo društvo, pojeli su 6 pizza jbt. Nisam uspio slikati bas. Imam dvije tri slike. Konačno sam uspio prozračnost dobiti i za kućnu pizzu ova mi je dosad bila najbolja. Društvo stvarno oduševljeno. Još uvijek nisam svladao kako treba ono tiskanje zraka u rubove i slapanje, ali ide sve bolje.
Evo samo da vidite prozračnost. I još jednu sto imam. Ovo su sve pojeli kao prasci. Čak je i kćerkica od prijateja jela margaritu. Ja sretan kao dijete.
“Guys, pizza is not just pizza. Pizza is art. Pompompom.”
Evo i jedna “lepinja” po narudžbi sto sam pravio drugom prijatelju. Isto tijesto samo gore maslinovo ulje i malo češnjaka.
Ajde probam i ja taj memberov recept pa javim kakva će biti. Nije mi se do sad dalo to raditi dan prije, ali probat ćemo.
Ostane dovoljno vruć
Fenix slažem se s tobom. To i mene jebe. Mislim da ću dobiti masu struje. Sat vremena minimalno. Probao sam i s pola sata, ali ne bude to to. Ovo što weky kaže je isto istina. Kamen zadržava toplinu i doslovno možeš peći pizze jednu za drugom bez problema. Ako budeš pravio, dobro pazi da se ne ispečeš. Meni je desna ruka puna plikova od opeklina.
Kamen bi isto trebao biti stalno u pećnici, jedino je stvarno jebeno prebaciti pizzu na njega, a da se ne raspadne. Možda uzeti Memberov i Mirin trik, pa na kamen staviti papir za pečenje i nakon minutu - dvije samo papir maknuti.
Ima oko pizze podosta zajebancije, ali jednom kad je ispečeš, stvarno ćeš biti sretan i ponosan. Kad vidiš da se konačno u rubovima pojavi zrak, a tijesto u isto vrijeme mekano i hrskavo. Ja još nisam dobio čini mi se kvalitetu kao na videu, ali ide sve bolje. Bitno je sve jbg. Od pripreme do onih završnih dodira kao što su tiskanje zraka u rubove do "slapanja." Ali, vrijedi. Nema šanse da nakon ovoga više plaćam Glovo i sl. sranja za pizzu.
Ja koristim lopatu, pa je proces prebacivanja znatno lakši. Iako realno možeš naći i komad kartona i s njim isto prebacivat. Trik s papirom koristim da se osiguram, probao sam bez njega 3 puta, 2 puta se zalijepilo i onda dok ti popraviš tu raspadnutu pizzu razjebeš skroz sastav tijesta te poništiš sav trud dana pripreme unaprijed, jednostavno mi se neda riskat.
@Flipper Kažem ti odi sad negdje gdje rade napolitana pizze, to je sad već iskustvo.
Koje namirnice koristite?
- Uređivano
Evo još malo nedjeljne zatvorske klope i to tamničarski meni. Lagana dijetalna juhica sa malčec zaćina (sol, mljevena ljuta paprika, curry i origano.
Naćin pripreme vrlo jednostavan. Ulije se čaša vrele vode u tanjur te se stave redom zaćini: paprika, curry i origano a sol se nadodaje po želji.
Vrlo je važno da se juhica ne promješa već zaćini po fizici stvari sami odrade posel.
Takva juhica čisti krvne žile a tjedan dana na toj juhici izgubi se dosta i špekeca oko bušice.
edit: A ova klopa očisti auspuh baš fino. Običan grah je najzdravija grahorica.