Isuse Kriste presveti
FFA: Food For All
- Uređivano
Trebaš probati samo i ak ti onda bude bljak onda ok. Znam da vizualno ne izgleda prviše primamljivo ali ukus takvih kobasa bi te iznenadio i ne bi osjetio tu mast. Kobase se trebaju dobro ispikati da sav višak masti i tekućina izađe.
To su domaće kobase i sasvim su drugačije od onih kupovnih kad stave tako nešto i ne znaš ni sam šta pa takve ne bih ni ja jeo jer ne znam pravo porijeklo ali domaće svakako od nekog kog poznam, Čovjek će sam sebi stavit ono najbolje u ono što priprema. To sa većim komadićima špeka se po starim receptima tak stavlja i ovisi opet od podneblja do podneblja.
Kakav ti to recept za kobasice imas sto i to moran napisati aj dobro.
Znaci svinjsko meso stavis da ima i masnoce po zelji onda ide sol papar i skuhas u vodi cesnjak pa tu vodu zalijes po mesu i malo crvene paprike pustis da odstoji dan i onda punis u crijeva i ide na dim par dana i to je to najbolje kobasice ikad.
Koja mast te spopala
Ramstek kapula paprika sol i papar
Ako sa ramsteka skidas masno onda ja i ti imamo veliki problem, sto je sljedece sa pancete i prsuta ces micati bijelo.
- Uređivano
Zaboravija san da je prva slika da kobasicama
Kupija san domace pravljenje nisan vec par godina pravio i ovo je ono sto zelim jer ih tako i doma pravim, za mene mora biti meso sjeceno sa nozem na komade a ne mljeveno jer onda to nije to.
Da zena i dica bace kad je masnije jer naravno neznaju sto valja
Ma mozda san se krivo izrazija i napisa ne volim mljeveno na razne nacine. Ali to pravljenje kobasica je tako od mog rođenja bude kolinje i onda se oko stola svi skupe i rizu meso za kobasice to je bija poseban gust i kao klincu nesto sto se sa gustom sican i te kobasice imaju za mene bolji okus i vracaju me u vrime kad san bija mali. Jer dosao je rat i onda nije bilo kolinja pa ni drzanja prasadi jer je zafrkancija pa vise i nema prasadi nigdi jer ih nitko ne drzi tu kod nas.
Onda nijr bilo ni kobasica i kad god bi dobio od nekoga to je raj, pa smo onda kupovali samo gotovo meso i sve pravili i evo vrime je takvo da nemozes nista jer nema prave bure ni hladnoce. I nekad bi stara donila meso odma od mesara samljeveno za kobasice i naravno nikad mi nije to to.
Vec par godina ih nisan pravio doma zato kad ovo stavim u usta ja san opet mali
Nostalgija na 100
Evo isao sam slile traziti 2015 i 2016 iman kad san ih zadnji put pravio
2015g
2016
A evo i čvarci zadnji sto je stara spremala nama toga vise nego u ducanu
Ma ako tako voliš onda tak trebaš i radit, ali nadam se da i za druge u kući napraviš kako oni vole
Miro to pravljenje kobasica je tako od mog rođenja bude kolinje i onda se oko stola svi skupe i rizu meso za kobasice to je bija poseban gust i kao klincu nesto sto se sa gustom sican
Upravo to, kolinje (meserija) je bio praznik.
Rezanje mesa za kobase i salame, miješanje smjese za to dvoje te za devenice (krvavice) , rezanje špeka za cvirke (čvarke)…
Taj dan sam se znao naradit ko crnac, al to se sve radilo s guštom, nevezano dal je bilo kod nas ili kod nekog od susjeda / familije.
A jedenje te sirove smjese za devenice direktno iz vanglina… jbte, nije ni čudo što sam debel
Miro meni su ovo savršene kobasice, takve i jesu roštiljke po mesnicama u Dalmaciji. Svaki put kad odem dole uzmem si par kila doma.
A što se tiče kolinja, sve mi je super osim klanja. U tome sam samo jednom sudjelovao aktivno i više ne mogu, sad se maknem kad se vadi svinja van i dođem kad ju ubiju i ispuste krv. A za sebe kupim meso, baš ovaj vikend prvi put skroz sam odradio. Kobasice za kuhanje će se minimalno podimit, pokušao sam kulenovu seku koja će sigurno bit fail (btw paprika 3 puta skuplja od mesa), a na dim još ide i vratina. Tko će dočekat.
Ovo je trebao biti bolonjez i ono jest ali ne onakav kakvog poznamo od junećeg meseka. Ovo je turkey meat mljeveno.
Ne izgleda baš previše mljeveno, više izmrvljeno.
Izvadio gromadu pakovanje iz zamrzivača i nije mi se dalo čekat da se skroz odmrzne pa sam rezuckal nožem i pošto puretina ima drugačiju teksturu i suše kakvoće tak su se spojili komadići čim su došli na toplo. Dok je nesmrznuto izgleda baš izmljeveno. Ali šta je tu je.