Negdje davne 2004.godine sam se aktivirano forumu cafe.mobil jer sam imao neku opsesiju mobitelima. Mijenjao sam mobitele svaki mjesec, čak i češće i stvarno mi je kroz ruke prošlo sve i svašta. Na godišnjoj bazi sam promijenio po 20-30 mobitela, ne zajebavm se. Ovo navodim kao argument da sam pratio mobitele, pratim ih i danas (ne toliko kao ond, ali pratim) i na temelju vlastitog iskustva na temelju određenih brandova imam neke zaključke:
- kada sam krenuo mijenjati mobitele Nokia je sa Symbianom bila majka među mobitelima. Samo kad se sjetim njihovih modela 7610 i sl., to su bili top mobiteli koji su za to vrijeme imali odlične smatrphone funkcije. Samsung je u to doba bio jak u preklopnim i kliznim mobitelima no sjećam se kako su problem bili baterija te loša kvaliteta flat kabela (kabel koji je povezivao ekran s matičnom mobitela).
*
- model koji me baš osvojio bila je Motorola RAZR - za to doba dizajn vrh, bez obzira što po funkcionalnosti nije bio ništa posebno.
*
- godine na scenu stupa Apple s iPhoneom koji je za to vrijeme stvarno bio iskorak u svijetu mobitela inudio nešto što drugi nisu imali. OK, zajebali su s prvim modelom koji nije imao podršku za iOS 1.1.3 (mislim da je to bila prva verzija koja je podržavala njihov Store i mogla se jailbrakeat za one koji su htjeli prijeći na tamniju stranu).
- također, tu negdje 2007./2008. pojavio se i prvi Samsung Galaxy model, mislim da je bio I7500 ako se dobro sjećam i to prikriveno kreće borba Samsung vs iPhone iako smatram kako je u to doba iPhone bio dosta bolji.
- što se tiče Sonyja u to doba (u kombinaciji s Ericssonom), oni su igrali na dvije glavne karte - walkman i odlična kamera. Kad je izašao model K800 (mislim da je 2006. u pitanju) ubijao je s kamerom, a da ne govorim o pravom blicu, a ne LED svijetlu. Također, izbacili su na tržište model P800 koji je imao olovčicu te unio revoluciju među touch screen uređaje. Kad se samo sjetim P900 modela s preklopnom tipkovnicom, touch screenom i olovčicom, sve ostalo je bilo igračka.
- iPhoneovi su se nastavili razvijati dok je Samsung počeo predstavljati pravu konkurenciju s prvim Galaxy S modelom, te prvim Note modelom (Note seriju dan danas smatram najboljom serijom mobitela ikad). Sony je pokušavao s Xperia modelima (imao sam od Arca, Xperie X, Xperije X1 itd.) no kao da im je uvijek nešto falilo (iako su onda čak i imali kakav takav marketing).
- i od negdje 2011./2012. sve se počelo svoditi na borbu Applea i Samsunga. Jedini koji su im možda mogli konkurirati su Huawei, Xiaomi te LG (pogotovo s G serijom) no nitko drugi im nije ozbiljnije zaprijetio.
- činjenica je da se i dan danas vodi borba Samsunga i Applea. Unazad 6-7 godina koristio sam od Applea iPhone 6S Plus, 7 Plus, XS i XS Max. Jedini s kojim sam stvarno bio zadovoljan bio je 6S Plus, ovo sve ostalo me razočaralo. Od Samsunga sam koristio Note 8, 9, 20 Ultra te S7 Edge, S8, S10+ i sad imam Z Fold4, I nikad sa Samsungom nisam imao problema, uređaji koji su mi postali ispred Applea i ne razmišljam o prelasku na Apple
- što se tiče Sonyja, zadnji koji sam koristio bio je XZ Premium 2017.godine, bio je u nekoj krom boji, mogao je služiti kao ogledalo no boja je bila baš atraktivna. Mobitel je bio solidan no ono što me kod Sonyja baš smetalo bila je kamera. Ne znam da li su htjeli štititi svoje fotroaparate i tu napraviti neku razliku ili je posrijedi bilo nešto drugo no bilo mi je nevjerojatno da XZ Premium nije imao optičku stabilizaciju slike dok je to postalo standard kod sličnih mobitela. I to im je bio jako veliki minus.
- da li bi danas uzeo Sony mobitel? Stvarno ni sam ne znam. S jedne strane na papiru sve djeluje super (čak i kamera) dok mi s druge strane nije jasno da ako ulože toliko u neki mobitel, zašto to marketinški jače ne poprate. Ono, ako im je svejedno, onda bolje da uopće ne rade mobitele nego da to odrade na ovakav način. Ne kažem da je Sony danas loš, no baš me taj marketing na neki način odbija da ga probam jer ako dam toliki novac kod Samsunga znam što dobivam i nisam bio razočaran. Sony me do sada nije uvjerio da im ostavim novac za bilo koji mobitel unazad zadnjih par godina što ne znači da su im mobiteli loši.
Stoga, trenutno moj glas ide Samsungu i nema trenutno tog Sonyja ili iPhonea koji će promijeniti moj stav što ne znači da se u budućnosti nešto ne može promijeniti.