Pozdrav ekipa,

Ne znam ako ste vidjeli na novom directu ali Switch ima ekskluzivu od SquareEnixa te ekipe koja je zaslužna za Bravely serijal . Riječ je o RPG-u koji oni nazivaju HD2D te izgleda kao stari FF-ovi na SNESU.

Trailer zapravo govori više od riječi pa pogledajte sami:

https://youtu.be/G2lwxuOk2FY

Osim trailera imate i demo koji možete skinuti s eshopa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nisam ni znao da je demo gore dok ju nisam vidio (prije kojih sat-dva) na kartici jednog svoj Switch frenda.

Malo mi je čudno da stave na eShop demo igre koja izlazi tek iduće godine. Ali isto tako, ako se dobro sjećam, i Bravely (jedinica) je isto imala demo na eShopu davno prije izlaska full verzije, pa su se neke stvari iz demoa mogle prebaciti. Barem mislim.

Iskreno, BD me nije nešto impresionirao (Second nisam ni probao); zapravo, najviše me iritiralo to što je igra na neki način odbijala igrača da sudjeluje u težim borbama - više bi EXP-a dobio u borbi sa 5 slabih protivnika, nego u borbi sa 2 znatno jača. Nadam se da tog sranja ovdje nema.

Uglavnom, demo mi se skida as I write ovaj post, pa ćemo vidjeti kako je to ispalo.

Nisam ni znao da je demo gore dok ju nisam vidio (prije kojih sat-dva) na kartici jednog svoj Switch frenda.

Malo mi je čudno da stave na eShop demo igre koja izlazi tek iduće godine. Ali isto tako, ako se dobro sjećam, i Bravely (jedinica) je isto imala demo na eShopu davno prije izlaska full verzije, pa su se neke stvari iz demoa mogle prebaciti. Barem mislim.

Iskreno, BD me nije nešto impresionirao (Second nisam ni probao); zapravo, najviše me iritiralo to što je igra na neki način odbijala igrača da sudjeluje u težim borbama - više bi EXP-a dobio u borbi sa 5 slabih protivnika, nego u borbi sa 2 znatno jača. Nadam se da tog sranja ovdje nema.

Uglavnom, demo mi se skida as I write ovaj post, pa ćemo vidjeti kako je to ispalo.
To si kod mene sigurno vidio, bio je @fox pa je igrao te je baš rekao kako ti također kao i ja voliš JRPG

To si kod mene sigurno vidio
Haha, zato sam i stavio smajlić. :)

Nego...
Ne volim se previše hajpati na nešto o čemu malo znam, a pogotovo ako iza igre stoji tim čijim igrama nisam oduševljen, pa ću svoje impresije smanjiti na minimum. Ali da, imam dobar feeling u vezi sa ovime.

Prvo, negativne stvari. Par sitnih i par konkretnih kritika. Prvo, zašto je ova igra rađena u Unreal Engineu 4? Nema mi smisla. Ok. Drugo, iako ja mogu igrati Switch igre i u portable i u dock modu, isto mi je, makar kod nekih igara preferiram dock mode, ovakav tip igara nekako i jest prvenstveno ''namijenjen'' za portable mode, pa se pitam zašto je font na nekim dijelovima (zapravo, koliko sam za sada vidio, samo kod opisa predmeta) presitan? To bi zbilja trebali ispraviti; možda ih čak i kontaktiram, po prvi put u životu. Treće, glavna kritika koju sam uputio Bravely igri - čudno dijeljenje EXP-a nakon borbe - je i ovdje prisutno. Opet će se igračima više isplatiti boriti sa nekim slabijim protivnicima jer daju više EXP-a nego neki malo jači. No ajde, u igri su prisutne random encounter borbe pa nikad ne možeš pogoditi koji će te protivnik zadesiti, a ako (uz to) nemaš običaj koristiti Flee opciju, ovo može proći. I četvrto, imam osjećaj da se likovi prebrzo bildaju; za idući level ti treba samo malo više EXP-a, a nema onog scalinga (ili kako se to već kvragu zove), tipa ono što Suikoden serijal ima, a to je da isti protivnici daju sve manje i manje EXP-a. No, opet, možda je to tako samo u ovoj demo verziji i nešto što će promijeniti u finalnoj verziji, ili možda i ostave tako da igrače ''motiviraju'' da igraju igru sa svim likovima (umjesto da ih tjeraju da sa svima satima grindaju da bi završili igru).

A sad, dobre stvari. Borba mi se definitvno više sviđa nego u Bravely-ju; jednostavno je - bolja. Uvijek sam volio te igre gdje treba otkriti protivnikovu slabost ili probiti defense (ja sam jedan od rijetkih koji su uživali u Xenosaga 2 borbama, lol) i ovo mi je baš trebalo. Soundtrack obečava, kratko i jasno. Priča - igrao sam samo Olbericov dio - nije nešto što će biti novi NieR, već je jednostavna i simpatična, ali dovoljna da igrača zadrži za ekranom. Kako je u demu rečeno, biramo jednog od 8 likova i sa njime počinjemo priču, ali onda tokom igre nailazimo i na druge te ih recruit-amo. Igra vjerojatno neće biti podijeljena na ''character chaptere'', tj. da sa svakim likom igramo jedan dio pa se prebacimo na drugi - kao što je bio slučaj sa, primjerice, prastarom igrom Dragon Quest IV (jebote, ona je bila daleko ispred svog vremena) - već ćemo samo pratiti priču tog lika kojeg smo na početku odabrali. Kako će se tu uklopiti ostali likovi, ostaje nam za vidjeti. Iskreno se nadam da Square neće sjebati stvar, pa nam dati igru u kojoj je samo prologue drugačiji (ovisno o liku s kojim startamo), a ostalo sve isto, iako, naravno, nije realno očekivati da će svaki od 8 likova imati 30-ak sati storylinea. Nekakva zlatna sredina možda bude. Fora mi je što mogu NPCove u gradu izazvati na duel/borbu, prebiti da se useru, i još za to dobijem item. :) Onaj drugi lik koji je u demou, plesačica kojoj sam zaboravio ime, ima opciju zavođenja. Kurva.
I da, sviđa mi se što završetak demoa nije završetak kao takav - odigrao si svoje i sad odjebi - već se i dalje možemo šetati okolo i boriti sa neprijateljima; doduše, samo u ovim početnim područjima. Bilo bi zgodno da SquareEnix otkrije hoće li se išta prenositi u full verziju, pa da dignemo likove na level 99 u međuvremenu, haha. Slična stvar je bila u demou Disgaee 5, samo što tu nisi mogao ništa prenijeti u full verziju, majku im ja jebem njihovu. I ja ju još uvijek nisam nabavio. :(

Može se reći da sam zainteresiran za igru.

4 dana kasnije

To si kod mene sigurno vidio
Haha, zato sam i stavio smajlić. :)

Nego...
Ne volim se previše hajpati na nešto o čemu malo znam, a pogotovo ako iza igre stoji tim čijim igrama nisam oduševljen, pa ću svoje impresije smanjiti na minimum. Ali da, imam dobar feeling u vezi sa ovime.

Prvo, negativne stvari. Par sitnih i par konkretnih kritika. Prvo, zašto je ova igra rađena u Unreal Engineu 4? Nema mi smisla. Ok. Drugo, iako ja mogu igrati Switch igre i u portable i u dock modu, isto mi je, makar kod nekih igara preferiram dock mode, ovakav tip igara nekako i jest prvenstveno ''namijenjen'' za portable mode, pa se pitam zašto je font na nekim dijelovima (zapravo, koliko sam za sada vidio, samo kod opisa predmeta) presitan? To bi zbilja trebali ispraviti; možda ih čak i kontaktiram, po prvi put u životu. Treće, glavna kritika koju sam uputio Bravely igri - čudno dijeljenje EXP-a nakon borbe - je i ovdje prisutno. Opet će se igračima više isplatiti boriti sa nekim slabijim protivnicima jer daju više EXP-a nego neki malo jači. No ajde, u igri su prisutne random encounter borbe pa nikad ne možeš pogoditi koji će te protivnik zadesiti, a ako (uz to) nemaš običaj koristiti Flee opciju, ovo može proći. I četvrto, imam osjećaj da se likovi prebrzo bildaju; za idući level ti treba samo malo više EXP-a, a nema onog scalinga (ili kako se to već kvragu zove), tipa ono što Suikoden serijal ima, a to je da isti protivnici daju sve manje i manje EXP-a. No, opet, možda je to tako samo u ovoj demo verziji i nešto što će promijeniti u finalnoj verziji, ili možda i ostave tako da igrače ''motiviraju'' da igraju igru sa svim likovima (umjesto da ih tjeraju da sa svima satima grindaju da bi završili igru).

A sad, dobre stvari. Borba mi se definitvno više sviđa nego u Bravely-ju; jednostavno je - bolja. Uvijek sam volio te igre gdje treba otkriti protivnikovu slabost ili probiti defense (ja sam jedan od rijetkih koji su uživali u Xenosaga 2 borbama, lol) i ovo mi je baš trebalo. Soundtrack obečava, kratko i jasno. Priča - igrao sam samo Olbericov dio - nije nešto što će biti novi NieR, već je jednostavna i simpatična, ali dovoljna da igrača zadrži za ekranom. Kako je u demu rečeno, biramo jednog od 8 likova i sa njime počinjemo priču, ali onda tokom igre nailazimo i na druge te ih recruit-amo. Igra vjerojatno neće biti podijeljena na ''character chaptere'', tj. da sa svakim likom igramo jedan dio pa se prebacimo na drugi - kao što je bio slučaj sa, primjerice, prastarom igrom Dragon Quest IV (jebote, ona je bila daleko ispred svog vremena) - već ćemo samo pratiti priču tog lika kojeg smo na početku odabrali. Kako će se tu uklopiti ostali likovi, ostaje nam za vidjeti. Iskreno se nadam da Square neće sjebati stvar, pa nam dati igru u kojoj je samo prologue drugačiji (ovisno o liku s kojim startamo), a ostalo sve isto, iako, naravno, nije realno očekivati da će svaki od 8 likova imati 30-ak sati storylinea. Nekakva zlatna sredina možda bude. Fora mi je što mogu NPCove u gradu izazvati na duel/borbu, prebiti da se useru, i još za to dobijem item. :) Onaj drugi lik koji je u demou, plesačica kojoj sam zaboravio ime, ima opciju zavođenja. Kurva.
I da, sviđa mi se što završetak demoa nije završetak kao takav - odigrao si svoje i sad odjebi - već se i dalje možemo šetati okolo i boriti sa neprijateljima; doduše, samo u ovim početnim područjima. Bilo bi zgodno da SquareEnix otkrije hoće li se išta prenositi u full verziju, pa da dignemo likove na level 99 u međuvremenu, haha. Slična stvar je bila u demou Disgaee 5, samo što tu nisi mogao ništa prenijeti u full verziju, majku im ja jebem njihovu. I ja ju još uvijek nisam nabavio. :(

Može se reći da sam zainteresiran za igru.
Bome, opsežni prvi dojmovi. Primrose se zove ženski lik u demou (neću je pogrdno nazvati da ne uvrijedim ženski dio populacije na forumu), meni je njen uvodni chapter bio zanimljiviji od Olbericha. Što se fajta tiče sasvim sam zadovoljan konceptim pošto su preuzeli najbolju mehaniku iz Bravely serijala.  Jedino što je frend zamijetio dok je igrao da imaš neke abiliyje koji se čine OP za sam početak, pogotovo kad ih brejkaš... vrlo vjerojatno su ih samo za demo omogućili ili se kasnije do njih dođe pošto taj dio nije omogućen u demo verziji.

U svakom slučaju sretan sam pošto dobivamo igru za Switch od Bravely ekipe.

10 mjeseci kasnije

Huehuehue, igrao sam noćas malo, 5h igre, mogu reć da je igra mrak.
Old skulić, loša grafika, turn based old skul fajt, whats not to like? Igra nije najlakša, srljao sam u boss fight-u i ubio me. Baš sam bio sretan.

Za sada priča ništa posebno, ali sve ostalo mi je tak ljepo da uzivam. Lokacije na oko slične, ali zapravo sve različite i ta old skul grafika uz svježe poligone je baš predobro odrađeno, dakle nije spektakl ali je sladunjavo fino lijepo :)

Soundtrack je za sada odličan, pogađa i paše.

Skillovi, oružja, fora, ima magija, ima skillova, za sada spot on.
Sviđa mi se bravely default princip da iskoristiš 4 power up-a za napad i onda rokneš ko manijak ali naravno onda skupljaš 4 turna dodatne poene da bi to mogao opet napraviti. Daje dubinu taktiziranju kada treba odalamit nekog najjačim skillom nakon što mu je netko probio defence. I kopanje weaknessa i sve, nije puko udaranje po gumbu.

Imam 3 lika, sada skupljam 4-og. Nisam siguran kako će priča i to sve funckionirati, za sada mogu reći da je ovo samo prologue kada upoznajem sve likove. A koliko sam skuzio nemoraju se svi ni skupit, makar ja mislim sve imat i onda šaflat ekipu. Obožavam old skul turn based RPG-e, a ovaj je baš to. Uf, idem dalje igrat

16 dana kasnije

Prešao sam konačno, pa evo jedan poveliki review igre:

EDIT:
http://www.ffa.hr/index.php/recenzije/item/7138-recenzija-octopath-traveler

Materijal za community recu.: )

Materijal za community recu.: )
Poslat ću Yakuzi popodne, moram popravit spelling greške i dodat screenove :)

godina kasnije
godina kasnije
Sorcerer je promijenio naslov Octopath Traveler.
16 dana kasnije

S melodijom i opcenito cijeli OST igre je genijalan. Ona melankolija kad kasnije picis po mraku i snjegu je sve, bas je mjuza digla igru iz one dosade price na jednu drugu razinu.

foggy Vidiš meni je priča skroz zanimlkjiva bila, doduše ja sam naspram tebe noob za JRPG igre tako da je meni svaka priča zanimljiva 🤣

prayer Haha, ma prica je basic as fuck, ides od grada do grada sa istim ciljem i jako je bazicno odrađeno, dodatno ako si igrao bili koji RPG takvog stila, znas vec sve.

Meni je art predivan, uz apsolutno genijalni fajt i tu muziku cak me prica nije smetala jer me drzala ta melankolija. Klase inace jako volim i samo mi je falilo vise i raznovrsnije grananje po istima.

foggy Ma ja sam ti odrastao na klasičnim Pokemonima tako da mi je to od grada do grada skroz OK! 😃 No budemo vidili kako će ovaj novi project triangle biti, čini se da su baš u dubinu tu krenuli - bar po mojim standardima.

4 mjeseci kasnije

Otkrih ovu igru slučajno na Xbox Gamepass-u i rekoh ajd da isprobam kad ono proljetjelo 3h samo tako.Dosad nisam igrao ništa takvo 2d/3d pikselkasto od JRPG-a.Zanimljivi dizajn.Priču ne shvačan nit 5% al mi je borba na poteze kul sa kombiniranjem raznih oružja i spellova.Te kombinacije uhvaćenih kreatura koje se bore za glavnog lika al određeno vrijeme.
        Ugodno iznenađenje.Al morat će na stand-by.
        Persona 5 Royal je prioritet.